Corăbii, veliere

corabie velier nava cu panze 02 Corăbii, veliere

Corăbii, veliere

Încă de mic copil, am fost fascinat de corăbii (modelele de corăbii începând cu cele din secolul al XVI-lea) și veliere. Spun corăbii și veliere pentru că, din foarte puținele mele cunoștințe în acest domeniu înțeleg că totuși sunt două categorii distincte de nave (vechi) cu pânze, în funcție de perioada în care acestea au fost construite și utilizate:
corăbiile, construite din lemn și care au aceea forma rotundă caracteristică, inconfundabilă și pe care o cunoaștem cu toții din cărțile ori filmele cu pirați;
– mai noile veliere care deja includ mult metal, au forme mult mai “zvelte” și care și-au cam păstrat în mare parte formele până la apariția primelor nave cu propulsie mecanică;

Destul de multă vreme, corăbiile au continuat să respecte cam aceleași forme “clasice” cu foarte mici “îmbunătățiri” la modelele mai “noi”, până la apariția velierelor “moderne”. Iar velierele cu forme hidrodinamice și-au continuat existența până la apariția motorului cu abur, fapt care a dus destul de repede la dispariția velierelor.

Am mai spus-o într-un articol că, pe vremea copilăriei mele nu existau atât de multe modalități de petrecere a timpului liber așa cum vedem că se întâmplă în ziua de azi… Nu exista internet, nu exista telefonie mobilă și până și curentul electric avea perioade programate de “repaos” … datoria externă a României trebuia plătită. Copiii de atunci aveau alte preocupări (dacă mai bune sau mai rele, este discutabil) iar una dintre ele era modelismul, activitate cu care am cochetat și eu. Iar printre modelele construite de mine, erau navele, cele mai multe erau nave cu pânze însă am avut și câteva nave cu motor, propulsia am realizat-o cu ajutorul unor motorașe electrice demontate din niște jucării chinezești și alimentate cu baterii ELBA.
După ce făceam pe hârtie, schița completă a calei vasului la scara de 1:1, cu ajutorul unui mini fierăstrău pentru traforaj, decupam din placaj subtire de traforaj toate elementele necesare construirii scheletului. Îmbinam toate elementele scheletului cu aracet, apoi din furnir sau din carton ceva mai gros decupam “învelișul” pentru coca vasului. Ulterior, urmau rânduri de vopsea în ulei (vopsea rezistentă la apă), pentru a face cartonul impermeabil și rezistent la apă … De asemenea, foloseam pachete întregi de bețe de chibrit la care tăiam partea cu fosforul, pentru a reproduce cât mai precis tot felul de scări, balustrade și alte ornamente… Ce vremuri …

Și în amintirea acelor vremuri, iată o galerie cu câteva corăbii și veliere frumoase, unele dintre ele construite în zilele noastre pentru turiștii care vizitează diverse stațiuni cu ieșire la mare …
Btw, mi-ar place să aud că se întâmplă așa ceva și pe la noi (la Marea Neagră), respectiv să existe vreo două sau trei corăbii ori veliere (obligatoriu doar cu pânze, fără motor), pe care să-ți poți cumpăra un sejur de 7~10 zile. Dacă aș fi businessman și avea banii necesari, aș face eu asta …

Categorie articol [ D'ale mele, Hobby ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Corăbii, veliere”

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 3 septembrie 2015, 13:44   [#1]

    Nu e cazul să-mi dau cu părerea, dar o fac: frumos hobby-ul tău din copilărie, Dane! Ți-a stimulat imaginația și te-a făcut să devii ceea ce ești în prezent: un român de bun simț. Minoritar, din păcate…

  • Anonim
    ... a scris la 14 februarie 2019, 14:48   [#2]

    :dancing: dute de aci

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?