Contra performanțele handbalului românesc

Romania Echipa handbal feminin Campionat Mondial Contra performanțele handbalului românesc

Contra performanțele handbalului românesc

Da, contra performanțe! E drept, pare greu să le numești așa, tocmai într-o disciplină sportivă, cândva (o, tempora!) fruncea – cum spun bănățenii – în lumea sportului mondial! Nu-i nici o exagerare. Era, ani la rând, o adevărată mândrie a noastră, a românilor!
De PATRU(!) ori (și de trei, consecutiv), echipa reprezentativă (masculină) a României a cucerit titlul de campioană mondială, imbatabilă timp de peste un deceniu!
Nici fetele n-au fost mai prejos! Ele clasându-se, atât la handbal în 11 (cum se juca pe vremuri), cât și la handbal în 7, tot pe primul loc în lume! Ce-i drept, nu chiar de 4 ori, ca băieții, dar constituiau de fiecare dată, o respectabilă forță, greu de învins.
Nu mai vorbesc de numerosele trofee: Cupe ale Campionilor Europeni, la masculin dar și la feminin, Cupe mondiale, etc, etc.

Nu pot să omit nici faptul – incredibil astăzi, de care de fiecare data-mi reamintesc (și poate și o parte dintre dvs care, eventual, citiți aceste rânduri!) cu o mare plăcere – că, la reîntoarcerea din RDG (așa se numea o bună parte din actuala Germanie!) unde cucerisem un nou titlu mondial, Federația de resort din Franța ne-a “implorat” (da, așa a fost!) să facem un joc demonstrativ la Paris! De necrezut! Deasemenea, spaniolii ne solicitau mereu și pe toate căile, antrenori și alți specialiști, ca să-i învețe și pe ei handbal! Tot incredibil, nu?

Incredibil, dar adevărat! Și tot adevărată este și frustrarea când constatăm că acum am ajuns, cu foarte mici excepții, aproape de periferia acestui îndrăgit sport! De peste 20 de ani, echipa reprezentativă masculină n-a mai ajuns la nici un turneu final, acolo unde, în schimb, au ajuns și se află (inclusiv la actuala ediție ce se desfășoară în aceste zile în Franța) țări precum Angola, Brazilia, Islanda și chiar unele de prin… deșert, națiuni ce până acum nici nu prea auziseră de handbal! Nu cred că-i momentul să vă mai spun că cei cărora, noi, românii, le-am fost profesori, ne înving și la miezul nopții cu scoruri astronomice!
Ce facem acum? Ce să facem, privim la alții! Privim cu amărăciune și regret, la decăderea nu numai a handbalului și a altor discipline sportive – cu ani în urmă, tot de prim rang (precum canotajul, gimnastica, boxul, luptele, etc) – dar din nefericire și a altor domenii ale vieții social-economice!

Revenind însă la subiect, la handbal – unde zilnic privesc la TV, cu jind și invidie, jocurile aflate acum în plină desfășurare în capitala Franței, și nu numai – mă întreb: unde și care sunt oare urmașii lui Mosser, lui Kicid, Penu, Gâtu, Stokl, Hnat, Gruia și a altor adevărate vedete ale acestui sport?! Care e valoarea lor de moment ce de ani și ani, batem pasul pe loc!? Nu facem nici măcar… un pas (nu trei, că la handbal se… penalizează!), dătător de speranțe!
Jocul care se practică acum, atât la fete cât și la băieți, este static, fără vlagă și coceptie tactică, un joc bătrânicios, ca pe vremea bunicilor, cum tot spun unii teleaști aproape la orișice! N-are nimic dinamic, spectaculos! În schimb se tot pasează la nesfârșit până, în loc să se ajungă să arunce la poartă, ajung… în prepasiv și, firesc, pierd mingea!
Cu asemene concepții și practici este foarte greu să mai progresezi. Să revii, măcar parțial, la ce-ai fost! Chiar dacă, la ambele loturi (masculin și feminin) avem acum antrenori din țara în care, cândva, le-am fost profesori! Este vorba de Spania.

Cred că n-o să mă contraziceți dacă spun că nici la fete (e vorba de handbal!) nu se stă mai bine! Reamintiți-vă jocul cu Danemarca, de la Europene, unde deși până la acea dată, echipa prestase un joc promițător, tocmai atunci, când trebuia mai mult, a capotat penibil! Jucând în acelsi stil: bătrânicios, fără vlagă și cu… eternele și falimentarele pase de pe loc!
Rezultatul? Se cunoaște, cred! Au obținut doar locul 5! S-a spus de către unii (nu puțini la număr), că-i bun și promițător pentru… perspectivă!? O fi, dar până când? Care-i perspectiva aia, că numai de ea ni se tot vorbește?!
Deocamdată, noi ce să mai spunem?! Astea sunt… contra “performanțele” handbalului ce se joacă la noi, în România!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

GNL748h Contra performanțele handbalului românesc
xv67LvM Contra performanțele handbalului românesc
VD0HWLm Contra performanțele handbalului românesc
xvyVfc0 Contra performanțele handbalului românesc

Categorie articol [ Alte sporturi, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Contra performanțele handbalului românesc”

 • ... a scris la 14 ianuarie 2017, 3:31   [#1]

  Legat de performanțele sportului românesc (dar, nu numai!), îmi aduc aminte de un banc din perioada atentatelor teroriste din Statele Unite ale Americii, din 11 septembrie 2001 … și care era ceva de genul (cu aproximație, nu-mi mai aduc aminte foarte precis):

  Stătea badea Gheorghe pe prispă și fuma liniștit o țigare …
  La un moment dat, vede în aer un deltaplan care pierdea înălțime. Coboară deltaplanul vertiginos și se prăbușește peste acoperișul casei vecinului. La care, badea Gheorghe, dând a lehamite din mâna :-j … spune:

  Țară de căcat, atentate de căcat” …

  Cam așa și cu sportul prin România…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 14 ianuarie 2017, 11:59   [#2]

  In completarea celor inserate in articol, cat si ca inca o… mai noua dovada cam pe unde suntem cu handbalul, va propun sa va reamintiti (ma refer, in special, la amatorii si, oarecum intr-o masura sau alta, cunoscatori ai hanbalului, al sportului in general) de recentul turneu de calificare pentru Campionatul mondial destinat jucatorilor sub 18 ani, ce va fi gazduit de Algeria, ce s-a defasurat la Pitesti. Din 4 echipe participante (Danemarca, Suedia, Romania si Bulgaria), baietii nostri s-au clasat asa cum am scris in paranteza! Pana si bulgarii ne-au ridicat probleme!? De ce? De buni ce suntem! Adepti ai aceluiasi stil de joc (depasit, imbatranit, fara vlaga si fantezie) romanasii au fost total depasiti de tizii lor din tarile nordice, cu scoruri de… matineu!

  La celalalt pol, poate o sa spuneti, este echipa fetelor, “tigroaicelor”, cum li se mai spune, de la CSM Bucuresti, care a castigat (neasteptat, dar meritat) Liga Cmpionilor Europeni! Da, asa este. Dar in lotul amintitei echipe numai … doua, trei(!) au fost romance! Doua, trei, Ungureanu, Manea si Bradeanu care, nu de mult, si-au anuntat retragerea de la echipa nationala! Restul, grosul au fost si sunt straine, venite aici din tari in care handbalul e… handbal, nu un simplu joc de… cine paseaza mai lent si la nimereala! Cred ca asta spune totul!… :x

 • ... a scris la 14 ianuarie 2017, 17:18   [#3]

  La handbal suntem totusi sus fata de cum se investeste in sport la ora actuala. :(

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 ianuarie 2017, 21:32   [#4]

  La cât de „bine” merge societatea românească în direcția „bună”, nu trebuie să ne mirăm că sportul nu face excepție, Dane.
  Nu știam bancul, dar mi-a plăcut…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?