Când o consultație electorală e considerată inoportună și inutilă!

parinti copii relatie familie Când o consultație electorală e considerată inoportună și inutilă!

Am folosit drept generic o mică (dar însemnată) parte din cele scrise cu pasiunea-i și harul bine cunoscute ale amicului Francisc Bouda, în recentul sau articol cu privire la anunțatul Referendum. Din părerile sale cât și ale multor alți conaționali (publicate fie pe blog sau în presă) se degajă o mulțime de opinii, pro și contra, însoțite de la fel de numeroase argumente și dovezi aduse în favoarea sau defavoarea organizatorilor referendumului amintit. Cine sunt aceștia, adică inițiatorii și organizatorii, am mai spus-o chiar și eu într-un precedent articol, dar și mulți alți români implicați și interesați de ce se tot întâmplă și petrece în țara de origine. Pentru a-i face din nou cunoscuți marelui public, repet: principalii, sunt tocmai cei (sau cel) care se vor (vrea) să fie… model(e) de familist(i) convins(înși) chiar dacă practica (viața) o infirmă fără echivoc! În asemenea împrejurări și conjunctură ce, pe alocuri, frizează orice logică, practic (cum o spue și amicu’ nostru) nici nu mai știi ce să crezi și, mai grav, ce să faci?! După cine să te iei sau, cum să acționezi în acea zi de 7 octombie, dată deja fixată pentru a ne prezența sau nu, la vot!

Iată, totuși, câteva păreri publicate pe net:
- “De ce voi boicota referendumul Coaliției pentru Familie? Pentru că egalitatea în drepturi nu se votează, se respectă” (Sorin Cucerai)
- “Referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 6.1 milioane de electori prezențați la urne“, a declarat, pentru Republica.ro, sociologul Alin Teodorescu, care este convins că… „chiar dacă se va întinde pe două zile, referendumul nu va fi validat.
- „Salut decizia Parlamentului referitoare la revizuirea Constituției privind definirea familiei. Referendumul va avea loc pe 7 octombrie și va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societății românesti. Am susținut organizarea acestui referendum și voi participa cu siguranță la scrutin. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită. Nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane. Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim. Eu voi vota fără ezitare pentru familie (n.n.?!), în sensul ei tradițional, pentru că, în opinia mea, valorile tradiționale reprezintă rădăcinile unei națiuni“, a scris pe Facebook, liderul PSD.
- “Sunt curios câți oameni vor merge la acest referendum inutil.” (Laurențiu Faighel)
- “La urne ar trebui să se prezinte cel puțin 30% dintre alegători, pentru ca rezultatul scrutinului să fie recunoscut, iar jumătate dintre ei, adică aproape 3 milioane de români, ar trebui să voteze pentru redefinirea noțiunii de familie.” (Jonn Jonzz)
- “Nu cred în teroria unei mari explozii, cum glăsuia senatorul Șerban Nicolae… Nu am întâlnit nicăieri în lume o explozie care să fi creat ceva, în afară de haos. Era o vorbă: prostu’ până nu-i fudul, parcă nu e prost destul.” (anonim)

Totuși, din câte probabil se știe, plenul Senatului a adoptat marți, în calitate de for decizional, proiectul legislativ pentru redefinirea familiei în Constituție. Proiectul își propune revizuirea articolului 48 din legea fundamentală, în sensul că familia se întemeiaza pe căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum este în prezent. Liderul PSD Liviu Dragnea a salutat votul parlamentarilor și a amintit că pe 7 octombrie a.c. va avea loc referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție. Curtea Constituțională va discuta, cum am aflat tot din mass-media, pe 17 septembrie proiectul legislativ de revizuire a Constituției adoptat marți de Senat, în calitate de for decizional, și care prevede că familia se întemeiaza pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie (au declarat, miercuri seara pentru News.ro surse din CCR.). Dar Codru Vrabie, consultant în domeniul bunei guvernări zice că: „Nu există nicio garanție că această lege de revizuire va putea să treacă de CCR. E o loterie. Nu este deloc sigur că referendumul va avea loc. Orice lege de revizuire a Constituției, așa cum e cea pentru redefinirea familiei, trebuie să treacă în termen de cinci zile pe la Curtea Constituțională, unde să fie votată de două treimi din magistrați“, a explicat pentru Republica.ro C. Vrabie, activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări…

Ei, ce să mai crezi și, cum mă întreb mereu, ce să faci?! Deocamdată eu stau și meditez! Meditez dar și spun că acest programat referendum pare inutil de moment ce Constituția, legea fundamentală a țării, precizează clar că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie“! Și atunci, care-i rostul noului referendum?! De ce sa mai modifici Constitutia?! Doar așa, de reclamă și de… laudă că vezi Doamne ce grijă deosebită avem noi, pesediștii, pentru popor și țară, pentru familia tradițională?! Tu, Francisc ai dreptate când spui că prezenta la urne e încă o dovadă a unei adevărate democrații. Da, e f. adevărat, dar la un referendum sau la orice alegeri care să însemne ceva pentru prezența întreaga colectivitate, ci nu numai pentru și în interesul unui partid ajuns la putere, cum oricine o știe că, numai din vina și… contribuția noastră, a celor mulți (între care și subsemnatul!) care au absentat!

Mai știu, din câte mi s-a spus de către un jurist, că un nou referendum nu mai poate fi organizat în condițiile în care precedentul referendum n-a prea fost validat, așa cum, dacă va mai reamintiți, s-a-ntâmplat la noi. Toate acestea mă determina deocamdată să fiu ceva mai circumspect și încă să mai… meditez. Asta nu înseamnă că vă sugerez și dumneavostră. În fond, fiecare gândește ce face și… face, ce gândește, nu?

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea și internet)

Categorie articol [ Guest Post, Legislaţie, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Când o consultație electorală e considerată inoportună și inutilă!”

 • ... a scris la 14 septembrie 2018, 19:37   [#1]

  În a patra poză mă gândesc că e imaginea familiei tradiționale, românești, nu? Liviu Dragnea de 55 de ani și Irina Alexandra Tănase de 25 de ani…

  Ăsta este modelul de familie tradițională, românească… ha? Că doar în urmă cu ceva articole era vorba despre modelele din societatea românească

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 14 septembrie 2018, 20:29   [#2]

  Bine-ai intuit, Dane! Asa-i in poza aia, a patra mi se pare: acolo-i… “familia traditionala” nu numai pt. Dragnea, ci și pentru mai mulți pesedist! Și atunci, care-i rostul referendului?!…

 • ... a scris la 15 septembrie 2018, 15:48   [#3]

  Nu mi-o lua în nume de rău, Marcele, dar referendumul nu e „consultație”, ci o consultare…

  Rostul oricărui referendum e mai important (îndrăznesc să spun asta!) decât orice alt tip de scrutin popular. Singura condiție e ca cei aflați la conducerea țării să țină seama de rezultatele votului. Nu sunt nicidecum adeptul ideii că o consultare populară e inoportună și inutilă, așa cum încearcă mulți să acrediteze.

  Sunt 3 milioane de cetățeni care, prin semnăturile lor, au dreptul legal să ceară organizarea unui astfel de referendum, la fel cum 1 milion de români cer un scrutin pe tema „fără penali în funcții publice”. Nu sunt în măsură să pun sub semnul îndoielii autenticitatea sau modul în care au fost obținute aceste semnături. Tot ce pot să constat e că ele există și trebuie luate în seamă, fiindcă așa e democratic.

  Faptul că acest referendum e „organizat” de Dragnea și prietenii lui nu ar trebui să conteze pentru alegători. E clar că „marele partid social-democrat” încearcă să obțină niscai avantaje politice manipulând opinia publică, dar asta nu înseamnă că n-avem voie să ne dăm cu părerea.

  Părerea mea despre căsătorie o știi, Marc! „Înapoiat” cum sunt și perdant în fața „modernismului” mondial, rămân la convingerea că familia înseamnă un soț și o soție. Sau, ca să traduc, un bărbat și o femeie… Orice alte combinații de gen nu se pot numi familie.

  Voi merge la referendum și voi fi de acord cu modificarea Constituției. E dreptul meu. Concetățenii care se opun pot spune nu sau pot boicota acest scrutin. Contează doar rezultatul…

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 15 septembrie 2018, 20:47   [#4]

  Nicicând nu-ți iau în nume de rău spusele tale.Dimpotriva!Am greșit, iaca așa, ca de fiecare data,din graba ce o am de când mă știu! În ce privește referendumul pot sa-ți spun doar ca despre cel de pe 7 octombrie , sunt multe (și deloc marunte)de spus și de comentat!Hai ,sa le lăsăm pt.o alta data…

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 15 septembrie 2018, 21:07   [#5]

  Diferența dintre ,consultare”și ,,consultatie” cred ca o știe, cred eu,chiar și un copil!Asa ca greșeală comisă de un bătrân nu-î chiar o …crima sau un subiect de discutat.La fel ca și cea dintre referendului și REFERENDUMUL.Ce spui,n-am dreptate?

 • ... a scris la 15 septembrie 2018, 21:08   [#6]

  Pentru care altădată, prietene Marc? Un referendum ca ăsta se întâmplă o dată la un secol. E treaba noastră dacă-l boicotăm…

 • ... a scris la 15 septembrie 2018, 22:28   [#7]

  Măi, da’ invidios mai ești, Dane! Ce dacă „tătucul” a avut grijă să-și crească metresa? „Bravo” lui…

  Eu rămân cu-ale mele: familia „tradițională” tot dintr-un bărbat și o femeie se compune. O pereche de gay sau două lesbiene nu pot fi niciodată o familie.

  Să-mi fie cu iertare că nu sunt de acord cu pretențiile minoritarilor LGBT…

Trackbacks

 1. Consultație sau consultare?

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?