Congelarea (inghetarea) alimentelor
Ce alimente congelati ?
Ca acceptiune generala, congelatorul este folosit de obicei pentru a ingheta diverse tipuri de carne, pentru ca diversele produsele din carne sa poata fi pastrate mai mult timp … Ei bine, oamenii se pare ca sunt foarte inventivi si au inceput sa congeleze si alte alimente decat cele care prin traditie erau destinate congelatorului.
Am auzit ca sunt persoane care congeleaza inclusiv painea, din diverse motive (pleci in concediu, vii acasa dupa vreo 10 zile si tocmai ce-ai uitat sa cumperi paine…). Ei bine, eu am inceput sa congelez ciorba. Si asta pentru ca in general se arunca foarte multa mancare. Faci o ciorba care in general necesita timp (si bani multi daca vrei o ciorba buna cu “de toate” in ea) sa o prepari, din diverse motive te trezesti ca ai de plecat (probleme de serviciu), poate vii acasa peste vreo 2 sau 3 zile si daca mai ai si altceva de mancare prin frigider, de obicei mananci altceva decat ciorba. Si uite-asa te trezesti ca trebuie sa arunci ciorba.
Ultima ciorba care m-a enervat ca a trebuit sa o arunc exact din motivele expuse mai sus, a fost o ciorba extraordinar de buna din care am reusit sa mananc o singura data. Si-atunci m-am hotarat: congelez ciorba ! Am congelat deja doua tipuri de ciorba, si din amandoua am decongelat cate doua portii. Ma gandeam ca-si va pierde din gust, ca nu va mai fi buna… nici vorba ! Ciorba era exact asa ca si in ziua in care am congelat-o ! Avea acelasi gust, eu cel putin n-am simtit nici o diferenta, iar ingredientele din ciorba au ramas si ele intacte… Una dintre ciorbe, era o cioarba de perisoare la care credeam ca se vor “sparge” perisoarele dupa decongelare si incalzire. Nu s-a “spart” nici macar una, au ramas perisoarele intregi.
De obicei, cand se prepara ciorba la mine acasa, se pun de toate: legume de toate tipurile, carne cu nemiluita si tot felul de “verdeturi” care dau un gust deosebit ciorbelor. Asta presupune bineinteles si anumite cheltuieli… Congeland jumatate din cantitatea de ciorba care se prepara o data, se face economie atat de timp (timpul de preparare a ciorbelor) cat si de bani… E totusi criza, si trebuie sa fim mai cumpatati. Printre regulile economiei de piata se gaseste si una care suna cam asa:
Una dintre modalitatile de a acumula capital este economisirea…
Si un sondaj de opinie pentru cititorii acestui articol (puteti vota mai multe optiuni)…
Un comentariu la “Congelarea (inghetarea) alimentelor”
Noi congelam clasicele: carne, legume, fructe si , bineinteles, inghetata. Dar s-a intamplat sa fac de un Craciun mult prea multe sarmale si atunci am pus o parte din ele la congelator, nefierte. Cand ne-a venit iar dorul de sarmale le-am fiert si nu am observat nici o diferenta fata de cele fierte pe loc. Am mai facut asta de atunci, dar alte mancaruri preparate ori semipreparate nu am congelat.