Concediul la români

Iată că, peste doar câteva zile, calendaristic vorbind, se încheie sezonul estival! A mai trecut, ca orice pe lume, încă o vară. Vara lui 2017, o vară fierbinte, cu zile caniculare, cu bucurii şi inerente necazuri, cu planuri dar şi cu realizări, toate rămânându-ne acum doar simple amintiri!…

La ceas de bilanţ, să-i spunem aşa, vă invit să facem împreună, o succintă (şi relativă) trecere în revistă a modului în care au petrecut (şi petrec) conaţionalii noştri, concediul din acest an. Unii specialişti (sociologi, psihologi, lucrători în turism, experţi) spun că mulţi români, faţă de orice alţi latini, nu cunosc “cultura fericirii”, ci doar pe cea a consumului! Tot aceştia mai remarcă şi că, în multe cazuri, fără a ne da seama, alegem şi mergem în concediu doar aşa, la întâmplare sau obişnuinţă, pentru a demonstra altora ca, totuşi, putem să ne simţim bine. Alţii, tot specialişti, realizatori ai unor îndelungate şi aprofundate studii, susţin că la noi, când vine românul în vacanţă, în primele 2-3 zile se… ceartă între ei! Fie soţul cu soţia, fie cu copii sau cu prietenii şi, mai ales, cu cei de la cazare şi restaurante! Dacă afară-i cald, deci vreme bună, totu-i ok! Dacă nu-i aşa, se tot întreabă de ce-i vânt sau apa-i rece!!

Toate aceste presupuse (şi totuşi, parţial, reale) manifestări, se petrec fără a se mai gândi că în concediu, la munte sau la mare, dar şi prin alte locuri, trebuie să profiţi de fiecare moment, să-l trăieşti din plin. Fericirea-i, cum scriam ceva mai sus, o cultură, totuşi. Din nefericire, s-o recunoaştem, n-o prea avem. Unora, chiar, le lipseşte cu desăvârşire! Părerea mea (şi cred, că nu, numai) este că acest tip de comportament ciudat, pleacă de la nivelul de cultură al fiecăruia, de la nivelul aşteptărilor sale ce sunt determinate în foarte mare măsură şi de serviciile pe care le primeşte. Practic, în multe cazuri, nu există diferenţă între comportamentul românului de pe stradă faţă de cel, tot al românului, aflat în concediu! Conaţionalii (unii) noştri sunt nepoliticoşi, agresivi sau agitaţi, pentru că aşa se comportă ei şi-n alte ipostaze! În fond, indiferent de problemele şi grijile cu care eşti împovărat, trebuie, măcar în concediu, să fii politicos, civilizat! Greşesc cumva, sunt prea pretenţios? Sper că nu!

Continuând subiectul, mai găsesc de cuviinţă să spun şi că, tot unii dintre români, motivează comportamentul suburban, cu sloganul “Sunt în concediu, fac ce vreau, îmi permit“! Şi ca atare, fac! Ce fac? E suficient să vizionaţi cele prezentate, în exces, pe micile ecrane şi sigur vă veţi lămuri! Uitaţi-vă ce-i acolo, pe unele plaje, cu zeci de mii de oameni, ca sardelele, cu maldărele de gunoaie şi cu mizeriile depistate de rarele controale prin unităţile de deservire: priviţi (şi vă miraţi) cum nu puţini sunt cei care, deşi marea-i agitată, furtunoasă chiar, scăldatul fiind interzis, se avântă nesăbuiţi (pentru… “impresia artistică” sau pentru bravadă). Ce se întâmpla până la urmă? Foarte mulţi dintre “vitejii” avântaţi în apele mării învolburate, se îneacă precum românul… pe val (nu la mal)! Cei mai liniştiţi, îndeosebi, bărbaţii, preferă terasele (aşa cum sunt) cu multă bere şi mici, cu fructe de mare (devenită, de la un timp, mâncarea de lux?!) şi cu ce-o mai fi, iar cei “de meserie” (pentru care sezonul estival la mare, e aur curat!), îşi fac… meseria, manglesc! Adică fură pe rupte!

Cum se lasă seara, sutele de cluburi (”raiul” animatoarelor şi-al don’juanilor dar şi al îmbuibaţilor, al celor cu bani cât încape şi cu purtări pe măsură) transformă noaptea-n zi! După care, după un dormit de câteva ore la cald, pe nisip, se dreg cu ceva băuturică şi, o iau de la capăt. Care pe plajă, care prin localuri şi locande, iar “vitejii”, sătui, probabil, de viaţă, cu… “specialitatea”, înecatul! (Chiar acum, când scriu aceste rânduri, pe displayul calculatorului apare o ştire ce anunţă, din păcate, ca un oarecare manelist, zis Gore sau Mitică, aşa ceva, din Gavana, s-a înecat în mare! Exact, ce vă spuneam!).

Deci, dragii mei, cam aşa-i (în … mare!) pe la marea cea mare, acolo unde, cel puţin în acest sezon, s-au înghesuit (scuzaţi-mi expresia) milioane de români! Dar şi pe la munte se întâmplă, nu chiar la fel, unele lucruri deloc la locul lor! Atmosfera însă-i ceva mai respirabilă, excetie făcând comportamentul unora cât şi murdăriile, la propriu, de prin locurile de campare, dar şi parcare, de prin localuri de alimentaţie publică şi chiar de pe alei şi străzi. Nu mai vorbim, de păduri!

Aşa stând, pe scurt, lucrurile, vă mai spun doar că nu rare ori, colegii, amicii sau simple cunoştinţe, te întreabă unde ai fost sau unde te duci în concediu (vacanţă)? Cu firească (şi evidentă, tradiţională) ipocrizie-i răspunzi: mă duc dragă (sau am fost) ca să mă prefac că mă (m-am) simt (simţit) bine! Exagerat de bine, zic eu! Dar şi realităţile de pe acolo. Din concediul românilor!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Concedii, vacante, Guest Post ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Concediul la români”

  • ... a scris la 5 septembrie 2017, 21:36   [#1]

    Românii sunt snobi. Şi din păcate au “preluat” foarte multe din comportamentul ţiganilor… Ca de exemplu manele. Ori afişatul “firmei” (brandului) pe îmbrăcăminte ori pantofi, ceasuri, maşini de lux (sau făcute să pară “de lux”), etc… Când, de fapt, suntem un popor de rupţi în cur, vai de capu’ nostru…

    Să nu mai spun că o bună parte dintre români şi-au “amestecat” genele cu ale ţiganilor, mai ales în anumite zone ale ţării. Iar exemple avem chiar printre reprezentanţii “mai de seamă” ai societăţii… Ca de exemplu, Antonia s-a măritat cu Alex Velea, Pepe însurat cu o româncă, Cătălin Măruță însurat cu Andra, etc… Iar pentru tineri, aceştia sunt “modele” de urmat.

    Şi nu văd nimic bun în viitorul apropiat… Avem o ţară condusă de lepre iar sociologii spun că până în 2050 populaţia de etnie rromă va fi la acelaşi nivel ori chiar o poate depăşi pe cea de etnie română.

    Cine stinge lumina?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?