Comunitate de shopping & comparator de prețuri
Comunitate de shopping
Se spune că, femeia se simte extrem de fericită atunci când merge la shopping. Evident, vorbim de femeia “modernă”. Explicația din punct de vedere sociologic/psihologic o dau specialiștii, îi las pe ei să despice firul în patru. Dacă asta însă creează impresia că doar femeilor le place să meargă la shopping, ei bine … eu zic că și bărbații suferă de aceeași “boală”. Probabil nu toți, dar o bună parte dintre ei … Trebuie să recunosc faptul că și pe mine m-a încercat uneori acest “sentiment”, mai ales când eram pierdut printre rafturile cu notebook-uri, routere, monitoare, procesoare, SSD-uri, telefoane, tablete și multe alte gadgeturi care îți trag cu ochiul de pe rafturile magazinelor. Și nu de puține ori, preferam să merg cu un prieten care suferea și el de aceeași “boală” (pasiunea pentru tehnologie), pentru a “dezbate” și “combate” la fața locului, capabilitățile tehnice ale device-urilor expuse. Aproape că, nu observam cum trece timpul.
În ultimii ani, comerțul online a aluat o amploare destul de mare și în România, astfel că o mare parte dintre magazine și-au deschis și un site de vânzări online, ori în anumite cazuri s-au mutat “de tot” în mediul online pentru a reduce cheltuielile legate de chirii, salarii, facturi la utilități, etc. Drept urmare, ne-am trezit peste noapte cu o puzderie de magazine online în România. Unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute însă de unde se pot face cumpărături fără probleme, proprietarii acestor magazine încercând să-și dea interesul să-și satisfacă clienții prin seriozitate și prețuri bune. Asta înseamnă că, pentru anumite produse se poate întâmpla să găsim un preț mai bun, uneori pe un magazin mai puțin cunoscut decât pe unul foarte cunoscut.
Numai că, utilizatorul “obișnuit” și fără prea multe cunoștințe în domeniul “online”, este cât se poate de probabil să nu știe de aceste magazine. Cumpărătorii “hardcore” știu foarte bine ce vreau să cumpere, știu de unde, cunosc prețuri, sunt la curent cu promoțiile pentru că le urmăresc, au experiență cu magazinele, cunosc fiecare avantaj sau dezavantaj al achiziționării unui produs de la un magazin sau de la altul. Cumpărătorul “obișnuit” însă, nu prea știe …

Au apărut însă câteva … așa zise “comparatoare de prețuri” pe internet, care funcționează ceva de genul: respectivul comparator de prețuri indexează baza de date a mai multor magazine online și afișează produsele indexate. În momentul în care cumpărătorul dorește să afle prețul cel mai bun pentru un anumit produs, caută în baza de date a comparatorului de prețuri iar acesta o să-i afișeze o listă cu site-urile pe care acest produs este de vânzare, cu prețul produsului căutat pe fiecare site în parte și dacă produsul se află sau nu pe stoc. Astfel, cumpărătorul poate alege de la ce magazin dorește să cumpere produsul căutat.
Unele dintre aceste comparatoare de prețuri, au și rubrică de comentarii unde cumpărătorii au posibilitatea să lase un comentariu și să evalueze serviciile magazinului, astfel că, în timp și în urma opiniilor cumpărătorilor care au cumpărat deja produse de la acel magazin, un nou cumpărător poate să-și formeze o opinie despre magazinul în cauză, dacă este sau nu serios, dacă sunt sau nu probleme cu acel magazin.
Potrivit proprietarului acestei comunități de shopping, un astfel de comparator de prețuri și în același timp comunitate online de shoping, este și site-ul http://www.myieftin.ro, pe care sunteți invitat să-l vizitați.