“Comorile” din… nordul Mehedinţiului!

Podul lui Dumnezeu Comuna Ponoarele Baile Herculane Baia de Arama Comorile din... nordul Mehedinţiului!

Țara noastă este plină de surprize și de locuri naturale impresionate.

Vremea este (încă) bună pentru excursii și drumeții. De regulă, suntem mai mult tentați să ne îndreptăm pașii către destinații ceva mai populare, mai de notorietate, însă trebuie să știți că pe lângă acestea, mai sunt și alte zone poate mai puțin cunoscute, dar la fel de atrăgătoare. Bunăoară, cele din Nordul Mehedinţiului acolo unde, dacă veți ajunge, nu veți regrete! Așa că, haideți acum să ne îndreptăm pașii, împreună, pe cale virtuală, deocamdată, spre acea minunată zona pretabilă pentru turismul de recreere rural, cât și pentru eventual cicloturism sau, de ce nu?, chiar și pentru exploararea unor la fel de atrăgătoare peșteri.

Veți vedea și afla, dincolo de mirajul legendelor care dăinuie pe acolo, dar și celebrul Pod al lui Dumnezeu, cum este denumit podul de la Ponoarele, localitate care împreună cu Izverna, este situată chiar la paralelă 45 și în apropierea meridianului 46. Deci, la jumătatea distanței dintre pol și Ecuator!

Odată ajunși aici, nu poți să nu te abați spre cele două peșteri cu aceleași denumiri, care constituie pentru orice vizitator, pasionat sau nu de speologie, o mare și justificată atracție. Peștera Izverna, spre exemplu, este situată în Dealul Peșterii, din Munții Mehedinţiului, la o altitudine de cca 390m, are o lungime de 1.5 km și e străbătută de un curs de apă subteran. Peștera-i cunoscută, ba chiar celebră, și pentru că are cea mai lungă rețea de galerii subacvatice din România. Legendele din partea locului spun că in această peștera ar fi îngropat tezaurul… Serbiei, când în a două jumătate a sec. al XIX-lea, cei doi prinți moștenitori, Milan și Mihail Obrenovici, își disputau tronul. De altfel jud. Mehedinți se află pe harta căutătorilor de comori încă de pe vremea lui Ceaușescu, atunci când, spun unii localnici, Securitatea se implica și în asemenea lucruri! Și tot această celebră peștera, căutată și de străini, a fost vizitată, cu ani în urmă, de Jacques Yves Cousteau, care a și realizat prin galerii, un film f. interesant în secțiunea “Exploarari ale sec xx” din serialul “Muzeul Smithsonian din Washhington”.

Peștera Ponoarele din apropierea Podului lui D-zeu, are o lungime de 734 m și, la rândul ei, reprezintă un prim drenaj al apelor Zaton și subsolul realmente ciuruit de galerii pe care este amplasată localitatea cu același nume.

La fel de interesant și atractiv este, cum va spuneam, și “Podul lui Dumnezeu“, un pod natural unic în lume! Are 30 m lungime și 22 înaltime, fiind cel mai mare pod natural din România și al doilea din Europa ca mărime, însa singurul pe care se poate circula cu autovehicul. Acest pod trece peste șoseaua Baia de Armură – Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului și s-a format prin prăbușirea peretelui superior al unei peșteri. Cele mai multe legende biblice pornesc de la premiza că aceasta ar fi fost construit de Dumnezeu: “Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului și l-a alungat pe diavol care se adăpostea în peștera de la Pod. Dracul a fugit și atunci tavanul peșterii s-a prăbușit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Dracul a ieșit la Zatonul Mare zgâriind cu ghiarele stâncile din Dealul Peșterii. Acolo s-a așezat pe o piatră care-i poartă și acum numele (Stânca Dracului)” spune una dintre legendele acestor locuri pe care vizitandu-le și cunoscându-le, nu veți regreta. Dimpotrivă!

Deocamdată cred că imaginile alăturate, inclusiv vodeo-clipurile, vă vor edifica și mai bine asupra atractivității zonei despre care, succint, v-am (vorbit) scris…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Guest Post, Locuri si lucruri frumoase ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la ““Comorile” din… nordul Mehedinţiului!”

  • ... a scris la 9 noiembrie 2018, 16:56   [#1]

    Şi uite-aşa mai aflăm câte una alta despre ţara noastră şi despre diverse obiective turistice care ar putea fi vizitate. Am trecut prin zonă însă habar n-aveam de podul ăsta…

  • marc
    ... a scris la 9 noiembrie 2018, 17:24   [#2]

    Cred ca sunt si multe alte locuri la fel de tentante si atragatoare pe care inca nu le-ai vazut! Timpul, acest prieten, dar si, paradoxal, dusman al omului, este (mai ales pt. cei cu programe si activitati diverse, bogate), la fel cred, cel ce te-a impiedicat, deocamdata, s-o faci. Dar, mai stii?, poate ca “printre picaturi”, odata si-o data vei reusi… Apropo: cu acceptul tau voi prezenta si alte zone, la fel de frumoase, din… Romania pitoreasca!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?