Coduri Poştale

codurile postale Coduri Poştale

Codurile Poştale

Ce sunt codurile poştale? Codul poştal este o serie formată din litere sau cifre ori dintr-o combinaţie de litere şi cifre adăugate adresei poştale şi care are ca scop, sortarea mai uşoară a corespondenţei de către serviciile poştale.

Prima ţară din lume care a introdus acest sitem de coduri poştale pentru sortarea corespondenţei a fost Germania, care la începutul anului 1960 a început utilizarea codurilor poştale pentru a eficientiza sortarea şi distribuirea corespondenţei de către serviciile poştale naţionale. România va introduce la rândul ei acest sistem de codificare poştală, în anul 1974, codul poştal la aceea vreme fiind compus din 4 cifre. Abia mai târziu, în anul 2003, în România vor fi adoptate noile coduri poştale formate din 6 cifre şi care vor permite o mult mai bună sortare a corespondenţei deoarece noile coduri poştale din 6 cifre permit identificarea unei adrese poştale până la nivel de stradă.

Cum se interpretează / citeşte codul poştal şi ce reprezintă cifrele?
– prima cifră din cod (folosind cifre de la 0 la 9), reprezintă una dintre cele 10 regiuni în care a fost împărţită România;
– a doua cifră (folosind cifre de la 0 la 5), reprezintă județele componente ale unei regiuni;
– ultimele 4 cifre din cod precizează reşedinţele de judeţ, oraşele, comunele, satele, străzile şi chiar porţiuni din străzi.

Cele nouă regiuni ale României sunt următoarele: Crisana, Banat, Transilvania, Maramureş, Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea.

romania cod Coduri Poştale

Dacă obişnuiţi să faceţi cumpărături pe internet, de pe diverse magazine online şi obişnuiţi să optaţi pentru livrarea coletului prin Poşta Română, ori de exemplu dacă obişnuiţi să vindeţi ceva pe internet şi să trimiteţi colete prin Poşta Română, atunci în mod categoric aveţi nevoie de codurile poştale din România. Cum şi mie mi s-a întâmplat frecvent să am nevoie de aceste coduri poştale şi cum m-am săturat să caut pe internet acest coduri, am preferat să creez o pagină dedicată pe acest site, unde să fie afişate codurile poştale … Mai precis, este vorba de un formular online cu ajutorul căruia poate fi găsit orice cod poştal în câteva secunde. Dacă credeţi că vă este şi vouă util, trebuie să ştiţi că puteţi găsi oricând aceasta pagină, în meniul siteului:

codurile postale Coduri Poştale

Trebuie să specificaţi doar numele localităţii, numele străzii şi imediat va fi afişat codul poştal pe care-l căutaţi.

Pentru a căuta un cod poştal, faceţi click aici !

Categorie articol [ Alte subiecte ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Coduri Poştale”

 • Alina
  ... a scris la 7 aprilie 2014, 9:07   [#1]

  Si eu folosesc destul de frecvent aceste coduri.. :) Tot pentru colete

 • ... a scris la 7 aprilie 2014, 18:14   [#2]

  :)) Stiam ca fiecare cod e specific unei zone (logic) dar nu ma gandeam ca fiecare cifra reprezinta ceva sau ca se poate citi astfel. Buna informatia :d

 • ... a scris la 7 aprilie 2014, 19:16   [#3]

  Eu sunt mai nedumerita, pana acum, nu am stiut de ce m-i se spune ca sunt ardeleanca…deoarece locuiesc si m-am nascut in Timisoara, despre care se spune ca este capitala Banatului, ei bine astazi am aflat ca sunt…in zona Transilvania :) … ma rog, nu ma deranjeaza…insa nu stiam!
  ok!
  Revin la subiect, e buna pagina, mie una imi este utila, multumesc Dan :) , insa vreau sa-ti spun ca chiar astazi am incercat sa folosesc aplicatia(deoarece eu ma ocup si cu asigurari si deci am nevoie de codurile de strada) ei bine, am incercat sa caut un cod, pentru o strada din Timisoara si…nu s-a intamplat nimic, nu a gasit nici un cod…deci ceva nu merge bine…ok eu mi-am rezolvat problema, am dat o cautare pe google si am gasit codul…doar vroiam sa sti :)

 • ... a scris la 7 aprilie 2014, 19:32   [#4]

  @ alfi: De funcţionat, funcţionează fără probleme, doar că trebuie să ştii să cauţi … De exemplu, dacă vrei să cauţi codul poştal pentru strada Mihai Eminescu, nu scrii “Mihai Eminescu” ci scrii doar “Eminescu” …

 • ... a scris la 7 aprilie 2014, 20:27   [#5]

  Aha, inteleg acum…bun nu stiam asta, pe google am cautat cu nume si prenume…ei bine, acum e in regula, scuze :)
  Merci Dan.

 • ... a scris la 22 noiembrie 2014, 22:23   [#6]

  cred ca s-au schimbat semnificatiile cifrelor din componenta codurilor postale.

 • ereferateweb
  ... a scris la 6 iulie 2015, 0:29   [#7]

  articolul despre coduri postale este documentat si explicat bine

 • ... a scris la 8 ianuarie 2016, 23:57   [#8]

  Un bun raspuns la intrebarea: Cum imi aflu codul postal? :d

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?