La coadă, la DNA!…

Liviu Dragnea PSD Coada la DNA La coadă, la DNA!...

Nu, nu stimaţi cititori ai acestor rânduri, nu-i, cum s-ar crede, un vers sau, eventual, genericul unui cântec popular. Am reprodus doar (esenţialul) dintr-o relatare a unui reporter al unei televiziuni centrale, care acum câteva zile-n urmă, ne spunea (în jurnalul de seară), că în acea zi, la DNAse făcuse coadă“! Da, aţi citit bine, coadă la instituţia devenită … sperietoare pentru mulţi indivizi “cinstiţi”! De necrezut, pentru o societate democratică, normală, nu însă şi pentru România, intrată parcă tot mai mult într-o evidentă şi nedorită degringoladă! O ţară în care, din păcate, corupţia pare să domine în multe, multe domenii ale vieţii social-economice.

Dacă în urmă cu aproape trei decenii (nu, nu “de împliniri măreţe”, cum se spunea în versurile cântecului de preaslăvire a … ştiţi dumneavostra cui!) cei mai mulţi dintre noi, părinţii, fraţii şi surorile noastre, milioanele de oameni stăteam zilnic la cozi apreciabile pentru o pâine, pentru ulei, gheare de la păsări sau pentru o bucăţică de halva, iată că acum, în originala democraţie românească, coada s-a mutat la… DNA!

S-au schimbat doar personajele! La coada aceasta, nu mai stăm noi, muritorii de rând, ci stau EI, o parte din cei ce ne conduc, alături de marii afacerişti de pe spinarea noastră, a celor ce, cu naivitate şi regretabilă obişnuinţă, i-am ales sau le-am înlesnit afacerile!
Acolo, la coadă, întâlneşti acum, primari sau foşti primari, şefi de partide, demnitari de toate gradele, etc, etc, … mulţi ajunşi, întâmplător sau nu, în scaunele puterii!
Cum? Cât se poate de simplu: prin îngăduinţa şi naivitatea noastră, a celor care, cu dezinvoltură (demnă de o cauză mai bună), le-am pus şi, din obişnuinţă (probabil), continuăm să le punem ştampila pe “VOTAT“! Ei nu se aleg singuri, ci noi, credulii, le oferim această posibilitate.

Edificatoare, ca să ofer doar un prim exemplu, sunt spusele (tot la un post tv) unui individ, mai de vârstă-naintată, care întrebat fiind de un ziarist ce părere are de fostul şi actualul (nevalidat) primar de la ei, din Baia Mare, aflat acum în arest, a răspuns dezinvolt şi convingător: “Un om tare bun şi muncitor, domnule. Un om de treabă(!?!). O să iasă el de acolo şi tot primarul nostru va fi“!
În felul lui, şi nu numai, probabil omul avea dreptate. Primarul lor a fost într-adevăr “de treabă”! Altfel nu putea să fure cât a furat, din banii obştei, inclusiv din banii şi munca celui care-i aducea, în continuare, numai elogii!!
O altă mostră de “patriotism local” şi de naivitate absurdă – şi la Jilava, acolo unde foarte mulţi dintre cetăţeni îl plâng, pe toate căile, pe primarul lor (reales!), condamnat anterior la 7 ani de puşcărie iar acum, din nou, încătuşat pentru alte fapte penale!

Ei, ce mai poţi să spui!? Din nefericire cele două exemple, aleatoriu alese, nu sunt deloc izolate. Mai sunt (şi vor mai fi, probabil) şi alţi foşti şi actuali primari, demnitari, parlamentari, corupţi de când se ştiu, care fie că au făcut sau vor mai face coadă acolo, la … DNA!
Vorba unui (unei) “FOST” (ieşit din “beciul domnesc”) care, nu fără umor, sfătuia foştii colegi: “Staţi liniştiţi, nu vă îmbulziţi. Fiecăruia o să-i vină rândul!“…
Gura păcătosului, adevăr grăieşte! Cam aşa pare să fie, pentru că, din câte lesne se poate constata, numărul corupţilor şi al coruptibililor sporeşte. Trebuie să recunoaştem.
Sporeşte, dar şi cu ajutorul nostru, al masei de manevră. Caracatiţa comunistă încă-şi mai întinde tentacolele pe conştiinţa şi mentalitatea unei bune părţi din actualul electorat, obişnuit, se pare, cu un unic partid! Rezultatele recentului scrutin electoral, o comfirmă din plin!

De altfel – şi nu spun o noutate – la noi, în România sunt într-adevăr 11 partide politice. De stânga, de dreapta şi de centru-dreapta. Dar nu ştiu, zău, dacă întrebaţi, de curiozitate, pe vreun membru al acestor partide să vă spună cam care ar fi programul şi ideologia partidului din care face parte, v-ar oferi răspunsul cuvenit (aşteptat)!?
De ce? Pentru că la noi totul este bazat pe interese personale, de grup şi de afaceri. Ideologia politică – o necunoscută! Fiecare este, în primul rând, interesat să acceadă cât mai repede şi cât mai sus posibil la putere, fie pe plan local, judeţean sau, mai ales, central.
Exact ce spunea Francois Gognel: “Partidul, este un grup organizat pentru a participa la viaţa politică, pentru a cuceri parţial sau total puterea, făcând să triumfe ideile şi interesele membrilor săi“. Iată aşadar, ce bine se potriveşte aceasta definiţie, la romani!
Completând însă cu încă o precizare. Din păcate, în România de azi, în (sau şi în) politică, primează banii şi, implicit, corupţia! Cei judecaţi şi arestaţi pentru asemenea fapte, de-abia aşteaptă să-şi ispăşească (de regulă, cam ceva mai puţin de jumătate) pedeapsa (mai ales dacă mai scriu şi “cărţi ştiinţifice”!) şi să se reîntoarcă “la muncă”!

Aşa stând treburile, nu-i de mirare coada… de la DNA!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Photo1 La coadă, la DNA!...
Photo3 2 La coadă, la DNA!...
Photo5 2 La coadă, la DNA!...
Photo3 La coadă, la DNA!...
Photo4 2 La coadă, la DNA!...

Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

12 comentarii la “La coadă, la DNA!…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iunie 2016, 18:18   [#1]

  V-ați găsit și dumneavoastră, domnule Ciubotaru, să puneți degetul pe rană taman la mijlocul unui campionat european de fotbal. Trebuia să mai stați oleacă, până duminică, după meciul cu Albania.

  Poate că atunci (după ce ne scot albanezii fotbalul din cap) românii vor avea destul timp ca să mai și gândească. Nu de alta, dar ne așteaptă în toamnă o nouă alegere.

  Respectele mele, domnule Marc… Peste o oră joacă Cehia și (dacă nu ați știut) eu sunt un român vorbitor de limba cehă.

  Vă rog să nu mi-o luați în nume de rău… Despre alegeri și DNA vorbim după…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iunie 2016, 20:02   [#2]

  Sunt mai buni croații, dar îmi place atitudinea cehilor. Meciul e deschis oricărui rezultat, chiar dacă Croația conduce la pauză.

  Cu ce ți-am greșit, Doamne, de am parte numai de înfrângeri?…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iunie 2016, 21:15   [#3]

  Se mai întâmplă și minuni pe lumea asta! Croații au fost mai buni, dar au uitat o chestie: niciodată nu ești câștigător până nu se termină jocul…

  Mulțumesc, Cehia! Mi-ați redat speranța în bine! Mai rămâne doar ca Stancu și compania să o confirme. Încă o dată, hai România!…

  P.S. Vă rog să mă iertați, domnule Ciubotaru, că abuzez de articolele dumneavoastră pentru a-mi posta comentariile, dar asta e: mă bucur că Cehia a reușit să-și învingă soarta. Dacă România va bate Albania duminică, bucuria va fi dublă.

 • Marc Ciubotaru
  ... a scris la 17 iunie 2016, 21:17   [#4]

  Stimate Dle Francisc, despre fotbal si despre sport in general, am tot scris destul! Acum, special, am incercat sa abordez un alt subiect, tocmai pentru a mai deconecta atmosfera (o cosider destul de incarcata -- extra fotbal -- cu ceea ce se-ntampla acolo, in special la Paris). Concluziile si, eventual, comentariile le vom etala la sfarsit (care, trebuie sa o spun, cel putin pentru romani, nu-i prea departe! Chiar daca vom iesii din grupa. Datele problemei, raman aceleasi. Avem,din pacate (si din numeroase alte cauza!), un fotbal jenant de mediocru (daca poate fi numit asa). M-ar bucura f mult ca baietii sa ma contrazica macar Duminica seara! Pana atunci, va doresc vizionare placuta si succes preferatilor!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iunie 2016, 21:23   [#5]

  Ce „șod” ar fi să-i bată turcii pe spanioli în seara asta, punându-i în situația de a se bate pentru calificare cu Croația. Vreau prea mult, nu-i așa?…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iunie 2016, 21:38   [#6]

  Între noi doi fie vorba, domnule Ciubotaru, fotbalul e pentru mine singurul mod de a evada din „pușcăria” prezentului. La ce să mă uit: la minciunile electorale ale actorilor de pe scena politică sau la jocul de glezne al fotbaliștilor? Mă rog, al așa-zișilor fotbaliști…

 • Marc Ciubotaru
  ... a scris la 18 iunie 2016, 20:19   [#7]

  Dle Francisc, nu trebuie sa fiti suparat pentru 2-2 cu echipa Croatiei! Asta-i situatia…Sa vedem acum ce o sa fie Duminica, la Romania-Albania?! V-am mai spus, acum repet: indiferent de rezultat, reprezentativa noastra e slabuta, rudimentara! Daca va reamintiti, cu ceva ani in urma, alt fotbal aveam! Acum pare … un fel de copie a societatii in care (inca!) traim. In fine, vom trai si vom vedea. Sau invers!
  Hai, Romania! Ce sa fac, zic si eu ca sa fiu la moda!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 iunie 2016, 18:29   [#8]

  Nu sunt supărat de loc pe acest rezultat de egalitate, domnule Ciubotaru, din contră: sunt foarte bucuros că cehii au reușit să rămână în cărțile calificării până la ultimul meci, cel cu Turcia. Chestia interesantă e că situația din clasament a Cehiei seamănă ca două picături cu cea a României. Amândouă echipele pot „prinde” (într-un anumit joc al rezultatelor) locul 2, se pot clasa cu 4 puncte pe locul 3 sau pot pleca acasă cu 1 punct în clasament și coada între picioare. Oricum le țin pumnii ambelor echipe și sper ca amândouă să se califice. Deocamdată, hai România!…

 • Severus
  ... a scris la 19 iunie 2016, 21:33   [#9]

  Foarte fain articolul. Felicitari !

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 iunie 2016, 21:52   [#10]

  Nu ești suporter, Severus? Eu aștept cu sufletul la gură să înceapă meciul. E dureros că am ajuns la mâna Albaniei, o echipă pe care o băteam cândva la orice oră, dar asta e. Nu îndrăznesc să dau un pronostic, sper să câștigăm dar mi-e teamă că nu avem cu cine. Am ajuns să cred că o victorie împotriva Albaniei în condițiile actuale e comparabilă cu o minune.

  Hai România!…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 20 iunie 2016, 12:29   [#11]

  Din pacate, temerile Dv s-au adeverit! Ca, in ani, bateam Albania ori de cate cri se ivea ocazia, asta-i istorie! Acum, ghinion sau adevar, ne-au invins ei! Cam rudimentari, dar bataiosi si cu suflet mare! Cum am fost noi, ati vazut si, probabil, v-ati convins ca deocamdata mai mult nu putem! Pacat!…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 20 iunie 2016, 12:39   [#12]

  Iata, fara sa vrem, “coada de la DNA” a ajuns… coada la scris comentarii despre fotbal! O fi avand ceva legatura fotbalul romanesc cu DNA-ul?!… :-?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?