Ciocoflender

Florin Piersic Margelatu Ciocoflender

Ciocoflender

Mi-am adus aminte de acest cuvânt: “ciocoflender” … Bineînţeles că la fel ca mulţi alţii probabil, am cunoscut şi eu acest cuvânt după ce în urmă cu foarte mulţi ani (pe vremea când eram adolescent) am vizionat la cinema (da, erau vremuri când “mersul la cinema” era o chestie…) un film în care celebrul actor roman Florin Piersic juca rolul principal.

Nu am în acest moment la îndemână un DEX “în carne şi oase” (adică “fizic”, cu coperţi cartonate şi pagini din hârtie), ultimul DEX ce cântarea cred că, vreo 5 kilograme, a rămas în vechea bibliotecă de acasă iar dacă eventual mai am vreo “nelămurire”, apelez la un DEX online, care … nu ştiu cât de “corect” ori “precis” este, însă cel puţin în teorie ar trebui să fie o oglindă a DEX-ului “oficial”.

Dacă e să ne luăm după ce spune un DEX online la cuvântul “ciocoflender“, aflăm cu stupoare că respectivul cuvand a fost pus în circulaţie de … aţi ghicit: Florin Piersic. ‘ete poznă, Florin Piersic a plantat un cuvânt în DEX !? Io-te ce scrie DEX-ul:

ciocoflender, ciocoflenderi s. m. apelativ folosit pentru exprimarea simpatiei vorbitorului față de interlocutor (pus în circulație de popularul actor Florin Piersic).
Comentariu: De fapt este o formă stâlcita a apelativului (periorativ) ciocofleandură.

Nu ştiu dacă în DEX-ul “oficial” exista acest cuvânt, însă în acelaşi DEX “oficial” sunt convins că nu există o mulţime de alte cuvinte, ca de exemplu: cocalar, piţipoanca, manelist, etc … În altă ordine de idei, cuvântul “antiaerian” exista în DEX, însă “antiacvatic” nu există … ?

Florin Piersic Margelatu Ciocoflender

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , sâmbătă, 15 februarie 2014 in categoria Gramatica si ortografie. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

3 comentarii la subiectul “Ciocoflender”

  1. Andre

    Tin minte cand imi zicea mama asa :))

  2. Severus

    Dexul romanesc ar trebui actualizat cu cateva cuvinte, dar nu stiu daca este cine…

  3. Vasilicus

    De fapt, “ciocoflender” inseamna “prostut”, luat in sensul de “simpatic”. A zis chiar Maestrul intr-o emisiune “Te pui cu balaile” ;) :)

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Anunturi Gratuite