Cine a fost boierul care s-a facut doctor?

Daca ne aruncam privirea asupra primei jumătăţi a secolului XX, o să constatăm că în România au ieşit la rampă în acea perioadă mulţi oameni de valoare care au excelat în diverse domenii, de la muzică la teatru, inginerie, arhitectură sau medicină.A fost,se poate spune, una dintre cele mai spectaculoase şi prolifice perioade din punct de vedere al numărului de minţi strălucite apărute în peisajul românesc. Brâncuşi, Enescu, Saligny, Eliade, Horia Creangă, Octav Doicescu, Coandă, Babeş, Paulescu, Minovici sau Gerota sunt doar o parte dintre intelectualii români care au lăsat urme adânci prin ceea ce au făcut. Între ei, la loc de cinste, figurează şi numele doctorului Matei Balş al carui nume se afla de multa vreme pe frontispiciul binecunoscutului Spital de boli infectioase si care este acum în prima linie în lupta cu COVID-19! Multi pacienti se intreaba mereu si de mai multa vreme – cine a fost in fond Matei Bals?

Prof.Dr.Matei Bals 1905 1989 Cine a fost boierul care s a facut doctor?

Matei s-a născut la Bucureşti, în familia boierească Balş, la 1905, ca fiu al lui George Balş şi al Marietei Ştirbey. A mai avut o soră, pe Zoe, şi încă doi fraţi, Alexandru şi Ion. Interesant e faptul că bunica din partea tatălui era sora lui Dimitrie Sturdza-Miclăuşanu, fost secretar al lui Cuza, ministru sub Carol I, omul care, în 1887, l-a convins pe Victor Babeş să lase Viena şi Budapesta şi să accepte postul de profesor la Universitatea de Medicină din Bucureşti.Matei Balş termină Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1930 şi urmează un curs de bacteriologie la Institutul Pasteur din Paris. Revenit în ţară, are privilegiul de a lucra cu unchiul său, medicul şi microbiologul Ioan Cantacuzino (1863-1934), în ultimii ani de viaţă ai acestuia.Anul 1942 îl găseşte pe Frontul de Est, ca şef al unui spital al armatei române.

După instalarea la putere a regimului comunist, Matei Balş a fost privit cu multă suspiciune. Nu avea origine sănătoasă, întrucât provenea dintr-o familie boierească şi era considerat un membru al putredei aristocraţii. Potrivit doctrinei comuniste, cei cu origine sănătoasă nu puteau fi decât muncitorii şi unii dintre ţărani. Prin urmare, celelalte clase sociale erau considerate ca având origine nesănătoasă şi erau persecutate în cadrul luptei de clasă.

In 1956 i se permite totusi să devină profesor plin. În primii ani de comunism nu a avut voie să lucreze decât cu o foarte mică echipă de colaboratori. După 1960, atitudinea autorităţilor faţă de Matei Balş se mai relaxează, astfel încât în 1962 ocupă postul de decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, funcţie pe care o deţine până în 1972 când iese la pensie. Ca decan, spun cei care l-au cunoscut, a fost permanent preocupat de formarea teoretică și practică a studenților și a tinerilor medici. În această perioadă înfiinţează bacteriologia clinică şi întreprinde numeroase cercetări în domeniul patologiei infecțioase şi al virologiei. A publicat sute de lucrări științifice în ţară şi în străinătate şi a devenit membru titular al Academiei de Medicină şi al Societatii Regale De Medicină Tropicală şi Igienă din Marea Britanie. „Profesionalismul său era recunoscut. La cazurile extrem de dificile, pe care infecționiștii nu le puteau înțelege sau rezolva, era solicitat: „chemaţi-l şi pe domnul doctor Balş să-şi spună părerea“, menţionează doctorul Constantinescu.

După război, a descoperit medicamentul numit nitrofuran, utilizat în tratarea febrei tifoide, drept pentru care guvernul i-a acordat Premiul de Stat clasa I. Matei Balş a murit in 1989 la Geneva din cauza unui anevrism.” Spitalul Matei Bals este singurul din Europa care participa la studiul clinic cu anticorpi monoclonali, terapie administrata si lui Trump.

De asemenea,trebuie retinut si faptul ca managerul Institutului „Matei Bals”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a dezvaluit ,nu demult, ca medicamentul administrat lui Doland Trump este folosit in Romania chiar de la inceputul pandemiei de coronavirus. Acum,spitalul care îi poartă numele se afla în prima linie în lupta cu COVID-19.O lupta dreapta si cinstita, deosebit de grea, pe care cred ca pan’ la urma o va castiga. Spre binele nostru, al tuturor….

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Diverse, Guest Post, Istorie, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Cine a fost boierul care s-a facut doctor?”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 noiembrie 2020, 23:38   [#1]

  Binevenit articolul tău, Marc. Habar n-aveam cine a fost doctorul Balș! Acum am aflat…

  Am, totuși, o îndoială în legătură cu prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Probabil că sunt într-o mare eroare, dar am voie să cred că „specialiștii” care își pun la bătaie „experiența” ca să slujească un partid mincinos sunt și ei la fel de mincinoși.

  Dacă e atât de specialist precum se laudă, să-și vadă de meserie! Ce să caute în forul legislativ?

 • marc
  ... a scris la 12 noiembrie 2020, 6:09   [#2]

  Ce caută?!Doar stim cu totii:noi avantaje,noi câștiguri care să-i asigure ,acum si-n viitor,realizarea celor dorite.Din pacate,nu este singurul…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 noiembrie 2020, 17:32   [#3]

  Mare dreptate ai (din păcate!) Marcele. E plină lumea de indivizi ce vor să ne facă doar bine, după ce și-au făcut bine. Pare o frază neterminată, dar nu e…

  Băieții ăștia intră cu șalupa în bucătărie și nu prea știu să-și numere milioanele, dar încearcă să ne explice „binefacerile” social-democrației pe care tovărășiile lor o reprezintă. Cică ei ne măresc salariile și pensiile, ei ne dublează alocațiile copiilor, ei au grijă ca noi să nu murim în sărăcie!

  Stai pe pace, prietene Marc, că vin liberalii să ne spună (prin vocea premierului Orban, ce a fost în toată trăirea lui bugetar) că nu e dracul chiar atât de negru… Peste trei săptămâni intrăm iarăși în cabinele de vot și numai Dumnezeu știe cine iese mai „ștampilat”…

  PNL e favoritul caselor de sondare, PSD e pe locul doi. Băieții de la USR+PLUS alergă și ei ca prindă locul trei (uite cum iese o rimă fără intenție). Vezi cum se învârte lumea, „moșule” Marcel?

  Cică se luptă liberalismul cu social-democrația…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 noiembrie 2020, 19:40   [#4]

  Trebuie să mai scriu o chestie, Marc.Tatăl meu (are 8 decenii de trăire, să-i dea Dumnezeu încă unul) a copilărit desculț și a trăit vremurile cooperativizării agriculturii cu eticheta de „chiabur” lipită pe frunte, că așa au fost vremurile de-atunci. La funcții de conducere ajungeau doar cei cu „origine sănătoasă”.

  Sper să înțelegi de ce sunt împotriva „oamenilor de bine” ce populează scena politică de la „revoluție” încoace…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 noiembrie 2020, 22:25   [#5]

  Când pun gura pe pixlă sunt de neoprit, Marc. Despre ce vorbim? Îl comparăm pe Matei Balș cu Streinu Cercel?

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?