Cifre, statistici și bani
Cifre, statistici și bani
Vedem în ultima perioadă tot felul de știri despre migranții musulmani (ziși refugiați sirieni) care au invadat Europa, despre cum Obama încearcă să-și încordeze și el oleacă mușchii pentru a nu părea prost în fata electoratului american și a lumii, mai citim despre Putin și acțiunile lui de “vitejie” de prin Siria … Și se fac scenarii, comparații, etc, de genul, “ce-ar fi dacă?“. Cred că mulți dintre voi v-ați pus întrebarea: oare ce șanse ar avea România într-un ipotetic război cu … Rusia? Parcă mi-e și frică să pun astfel problema.
Comparația cu Rusia nici nu are rost să o fac, diferențele sunt atât de mari încât nu are rost să vorbim despre asta. Însă totuși, o comparație cu o țară asemănătoare (ca număr de locuitori și suprafață) cu România, putem s-o facem, nu?
Și pentru că Siria ține primele pagini ale ziarelor, haideți să aruncăm un ochi asupra Siriei … țară aflată în plin război cu ISIS, cu opoziția, cu americanii, cu talibanii, cu rușii, cu … toată lumea, iar asta nu de azi, de ieri, ci de ani buni de zile.
Citeam în Ziarul Financiar un articol și mă uitam la niște … cifre. Se făcea o comparație între România, Siria și Rusia. Iată cifrele:
Sursa: ZF.ro
Văzând forța militară a Siriei în comparație cu cea a României și uitându-mă la aceste cifre, sunt complet nedumerit! Și mă tot întreb, cu naiba reușește Siria ca dintr-un buget de 1.9 mld dolari comparativ cu bugetul pentru apărare al României care este de 2.2 mld dolari, să aibă armată și tehnică de luptă cam de vreo 5~10 ori mai mare decât are România !?! Ori, poate mă lămurește vreun expert într-ale economiei, că eu nu reușesc să mă dumiresc!?
În urmă cu ceva ani, treceam prin Bulgaria și pentru a traversa Bulgaria ne-am folosit de o autostradă recent (la acea vreme) construită de bulgari cu 2.5 mil de euro pe km. În același timp, în România se construia același km de autostradă cu 19~23 de mil de euro. Prin presă se spunea că în Germania, Franța, etc, prețul era de vreo 5~6 mil euro/km …
Recunosc că și atunci mă încerca același sentiment de nedumerire … și nici până azi n-am reușit să aflu “secretul succesului” multora dintre țările apropiate (vecine) și/sau asemănătoare cu România și care reușesc să facă “ceva” cu doar o zecime sau cel mult un sfert din suma de care are nevoie România să facă fix aceeași chestie !? …. O fi din cauza climei?
5 comentarii la “Cifre, statistici și bani”
cum nu pricepi bre?
la sirieni se vine “la negru” un kalasnikov cu 30 de dolari sau 15 ruble.
la romania se vinde legal cu 200 de dolari sau 150 de ruble.
siria e-n razboi. armele care le parvin atât puterii cat si talibanilor sunt date de rusi si americani. iar cele legale, date catre putere, sunt vandute la preturile alea derizorii. la fel, aceleasi preturi si la isis.
la noi nu e stare de razboi, deci nu avem nevoie de arme.
- a, vrei sa cumperi române? ia d-acilea, pret de catalog
Am înțeles … probabil d-aia e mai ieftin și km de autostradă în Bulgaria, Germania … s-o fi făcând la negru, în timp ce în România se ia km de autostradă după catalog.
nu, la noi se fura mai mult. alea 8 miliarde pt un cacat de drum, in catalog costa vreo 5-6 maxim
deci 2 se ciordesc, la nivel inalt
V-ați pus vreodată întrebarea de ce la noi se fură mai mult, domnule Francisc? Eu mi-am pus-o de mii de ori și singurul răspuns (cu care nu sunt de acord) e că le permitem hoților să-și „facă meseria”, aplicând cu voioșie periodică ștampila pe buletinul de vot. Suntem (deocamdată) o turmă de oi ce behăie sub bâta ciobanului și paște doar în locurile permise de haita de câini ce o „păzește” de lupii îmbrăcați în haină de oaie. Nu-mi mai etalez „metaforele” și o spun pe șleau: atitudinea ne lipsește, tizule!
Eu as vota pe altii din strainatare, mult mai competenti, si i-as aduce in Romania sa faca treaba.
Oare un COMANDO politic nu exista ca sa-l aducem in Romania in locul lupilor nostrii de la guvernare, si care sa ne scoata pe linia de plutire?
La noi si bordurile se schimba in fiecare an, deci pe aceeasi idee nu m-as supara sa se asfalteze complet toate drumurile din tara, chiar daca nu avem autostrazi decat 1% in comparatie cu altii.
Totusi, mai mari hoti ca romanii, la nivel de guvern, rar mai gasesti. Mai ciordesc si moldovenii cate un miliard, ca deh, sunt si ei romani de-ai nostrii.