Cetatea Neamț

Cetatea Neamt Moldova Cetatea Neamț

Obiective turistice din Moldova – Cetatea Neamț

… sau “Pe urmele lui Ștefan cel Mare

Dacă sunteți în trecere prin Moldova și timpul vă permite să vizitați câteva obiective turistice, atunci Cetatea Neamț să știți că merită văzută! Am mai vizitat cetăți din România, însă Cetatea Neamț este deasupra celor vizitate de mine până acum! Asta pentru că Cetatea Neamț “respectă” câteva “reguli” nescrise pe care ar trebui să le “respecte” cam orice obiectiv turistic important din România!
– există o parcare păzită unde poți să-ți lași mașina fără griji. Se plătește, evident, însă prefer să platesc și să știu că există un paznic pe-acolo decât să nu plătesc și s-o las pe marginea drumului; În aceeași parcare există tarabe de la care poți cumpăra diverse, începând de la plăcinte și înghețată până la suveniruri;
– drumul până la cetate este bun, accesul la cetate de asemenea este ok, totul este frumos “marcat și semnalizat”;
– exact în “buza” cetății (de fapt “mai la vale”, așa…), există un restaurant cu terasă unde se mănâncă foarte bine și la prețuri “normale”, terasa-restaurant se numește Casa Arcașului (la fel ca hotelul de peste drum de care probabil aparține). Și nu este singurul restaurant, mai este încă cel puțin unul imediat peste drum dar acolo n-am fost, eram deja ghiftuit bine de la Casa Arcașului…
– drumul pe jos până la cetate este lung și ai de urcat mult, însă face bine la sănătate, puțină mișcare nu strică. Odată ajuns însă sus, priveliștea și ce găsiți la Cetatea Neamț vor fi o recompensă pe măsură.
– totul este bine pus la punct, totul este renovat, nimic nu este “în șantier” pe acolo, totul este curat și bine organizat! Felicitări celor care au “gândit” și pus în practică toată treaba, este exact ce trebuie pentru turiști!
– cetatea zici că-i nouă! Parcă te aștepți să dai nas în nas cu Ștefan cel Mare umblând de ‘colo până ‘colo alături de câțiva oșteni de-ai săi…
– intrarea nu-i chiar ieftină pentru unii (înaintea noastră au fost câteva persoane care, după ce că au bătut atâta drum să urce până la cetate, s-au întors zicând că-i prea scump!?), aparatul foto se plătește în plus, însă de banii aceia chiar ai ce vedea în comparație cu alte cetăți din România. Dacă vreți, Cetatea Neamț mi se pare a fi între cetăți, ceea ce este Castelul Peleș între castele. Deci, chiar merită văzută!

Și dacă tot sunteți la Cetatea Neamț, nu uitați că în imediata apropiere (la doar câțiva km, cu mașina ajungi în vreo 5~10 minute!) se află Casa lui Ion Creangă din Humulești și parcul tematic Ion Creangă, alte două obiective turistice din Moldova care merita vizitate.

Cetatea Neamț din Moldova, impropriu numită de public “Cetatea Neamțului“, este o cetate medievală aflată la marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț. Cetatea Neamț făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman.
Cetatea Neamț a fost construită de Petru I la sfârșitul secolului al XIV-lea, a fost fortificată de Ștefan cel Mare în secolul al XV-lea și a fost distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racovița.

După bătălia de la Valea Albă (1476), Ștefan cel Mare sosește la cetate iar momentul este prezentat de poetul Dimitrie Bolintineanu în celebra poezie “Muma lui Ștefan cel Mare” (1857), poezie cunoscută încă din școală de către toți copiii… Se spune că într-o noapte domnitorul Ștefan cel Mare bate la poarta cetății, cerând să fie primit înăuntru pentru că este rănit și urmărit de turcii care i-au zdrobit oastea. Mama domnitorului, aflată în cetate, refuză să-i deschidă spunându-i străinului următoarele:

Dacă tu ești Ștefan cu adevărat,
Apoi tu aice fără biruință
Nu poți ca să intri cu a mea voință.
Du-te la oștire ! Pentru țară mori !
Și-ți va fi mormântul coronat cu flori !

Dimitrie Cantemir a descris astfel Cetatea Neamț:

Neamțul, cetate așezată pe râul cu același nume, care este zidită pe un munte foarte înalt și e atât de întărit din fire, încât pare să înfrunte orice atac vrăjmaș. A fost de multe ori atacată, dar n-a fost cucerită decât de două ori: o dată de turci, sub domnia lui Soliman, și o dată în vremurile noastre de Ioan Sobieski, craiul Lehiei. Dar ea n-ar fi fost luată, dacă foamea nu i-ar fi silit pe cei câțiva moldoveni aflați înlăuntru ca s-o apere, s-o dea în mâinile leșilor, după o împresurare de mai multe zile. Odinioară cetatea avea un zid îndoit și numai o poartă, după aceea însă, când turcii au stricat zidul dinafară, moldovenilor nu le-a mai rămas decât cel dinlăuntru. Înainte ca Moldova să fi fost închinată turcilor, la izbucnirea războaielor, voievozii își trimiteau copiii și averile în această cetate, aproape de nebiruit; și astăzi încă ea este locul de scăpare foarte sigur pentru locuitori, când sunt atacați de vecinii lor. Din această pricină și înainte vreme voievozii și-au clădit aici palate destul de mari, care se văd încă și acum; însă nu li se poartă de grijă așa cum s-ar cuveni.

Așadar, dacă sunteți în trecere prin Moldova, nu uitați să vizitați Cetatea Neamț.

Iată și câteva imagini de la Cetatea Neamț (2019):

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Cetatea Neamț”

 • marc
  ... a scris la 30 iunie 2019, 18:22   [#1]

  Te-ai indragostit Dane, de aceste locuri?! Sunt frumoase, unele chiar splendide, toate-s si atragatoare doar ca sa le vizitezi! In rest, ce sa mai zic, pentru un om care a locuit o viata si prin alte zone (unele la fel de atragatoare), sa stii ca nu-i tocmai placut. Doar aerul, alimentele (diverse si naturale), natura, linistea si… cam atat! Norocul nostru este ca ne mai ducem si la casa (apartamentul) din Bucuresti. Dar in primul rand, ca INCA suntem OARECUM sanatosi, ceea ce-ti dorim si tie (voua) !

 • ... a scris la 30 iunie 2019, 19:02   [#2]

  Mulțumesc Marc, sănătate multă iți doresc și eu!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 iunie 2019, 19:58   [#3]

  Văz că de la de la o vreme scrii doar despre obiective turistice (ceea ce nu e deloc de condamnat, din contră!), Dane. România e o țară frumoasă care merită văzută de-a lungul și de-a latul ei de cât mai mulți români…

  Dar (știi că întotdeauna există un „dar”) înainte de toate România trebuie vindecată de lepra care a pus stăpânire pe obrazul ei. Probabil că devin agasant cu comentariile mele repetate pe această temă. Nu pot să mă abțin, asta e!

  Nu pot uita vremurile în care tovarășul Nicolae Ceaușescu era comparat cu marii voievozi și considerat ctitorul unei țări ce avea un singur țel: construirea societății socialiste multilateral dezvoltate. Nu pot uita că PCR mi-a furat copilăria și adolescența, că FSN mi-a interzis dreptul la o viață normală. De-aia nu pot accepta vreodată ca PSD (adică unii precum Ponta, Dragnea, Dăncilă, Iordache, Rădulescu, Ștefănescu, Teodorovici și toată liota lor de slugi) să-mi determine destinul.

  Să nu crezi cumva că-i adulez pe alde Orban, Blaga, Turcan și câți or mai fi pe partea (cică!) dreaptă a politichiei românești Ăstora trebuie să le tăiem macaroana fără remușcări…

  Șansa noastră e să înțelegem că lozinca „la vremuri noi, tot noi” trebuie schimbată cu „la vremuri noi, oameni noi”. Adică pur și simplu alții. Cine dracu’ ne împinge să-i alegem tot pe ei când ne-am convins pe propria piele ce le poate mintea?

  Hai că iar am dat-o pe sinceritate! Mai pun de vreo două și vedem ce iese. Spania sau Germania? La făcutul valizei mă refeream…

 • Anonim
  ... a scris la 1 iulie 2019, 11:43   [#4]

  CUM AVEM ACCES LA BIBLIOTECA manastirii [video si fizic]? Ce aprobari se dau, de catre cine? Ce acte?

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?