Ceapă uriașă
Ceapă uriașă
Răscolind hard-diskurile, am dat întâmplător peste niște poze mai vechi, salvate de pe telefonul Galaxy S2 pe care-l aveam în dotare în urmă cu ceva ani. Iar printre aceste poze, am găsit și câteva cu … o ceapă uriașă pe care am primit-o “cadou” de la o cunoștință ce venise din Italia. Da, a adus din Italia câteva cepe din acestea, să ne arate cam ce fel de ceapă cultivă italienii. Și ne-a povestit și cum fac italienii asta.
E drept că, în momentul în care auzi astfel de povestiri, despre cum alții știu să facă lucruri pe niște terenuri deloc fertile și când văd cum terenurile extrem de fertile ale României zac în paragină ori facem agricultură de subzistență, mă cam ia cu draci.
Avem în România toate formele de relief posibile, avem o rețea hidrografică extrem de bogată, avem câmpii întinse, avem dealuri, avem munți, avem fluviu, avem mare. Dar, nu prea ne duce capul să profităm de asta, iar singurii care profită sunt străinii ce vin și cumpără sute de hectare de teren și fac ei agricultură în locul nostru, al românilor. Când, terenurile agricole ar trebui considerate ca fiind strategice și când agricultura (cred cu tărie asta) ar putea fi probabil cel mai puternic motor al economiei românești, dacă s-ar face “cu cap”.
Ceapa uriașă adusă din Italia și pe care am primit-o cadou, o puteți vedea în imaginile de mai jos. Pentru comparație, pe o altă farfurie am pus o varză, o roșie și o portocală. Varza, roșia și portocala, sunt cumpărate din supermarket și sunt de dimensiuni “normale”. Ceapa uriașă, e mai mare decât o varză “normală”!
Iar ceapa uriașă pe care o vedeți, este cultivată în Italia pe niște terenuri aride, unde nu găsești decât nisip și pietriș! Și tot se face ceapa! Ba se mai și face, cam cât vreo 50 de cepe de-ale noastre la un loc!
Și nu reușesc să înțeleg cum, în România, unde avem atâtea forme de relief, suprafețe agricole mari, pământ extrem de bun, climă bună … noi importăm legume și fructe din Turcia, Grecia, Ungaria, etc !?
7 comentarii la “Ceapă uriașă”
Hai că m-ai spart, Dane! Cetățenii (o mică parte dintre ei) își pierd vremea ”manifestând” prin piețe universitare și tu îți ocupi timpul scriind despre cepe uriașe? …
Well … și patriotismul trece prin stomac.
Pe de altă parte, în absolut toată tevatura creată, n-am auzit nici măcar un cuvințel despre agricultură! Nici din partea politicienilor și nici din cea a protestatarilor. Iar media de vârsta a protestatarilor mă cam face să cred că, pentru ei este absolut normal ca … ceapa să fie cumpărată din supermarket. Că nu se cultivă pe la noi și e adusă de prin alte părți, aia e mai puțin important pentru ăștia mai tineri.
În concluzie … are (sau ar trebui să aibă) și ceapa locul/rolul ei.
Agricultura nu înseamnă țărani (în sensul „băi țărane”) ci fermieri, adică oameni care se pricep la munca câmpului și știu pentru ce muncesc. Orice produs al muncii „țăranilor” autohtoni ar trebui să fie binevenit. În loc să cumpărăm cartofii, morcovii, varza, ceapa, ardeiul,roșiile și orice alte legume de la supermarket, eu zic că e mai bine să le „achiziționăm” din piață. Dacă avem posibilitatea să le cultivăm în grădina proprie, cu-atât mai bine.
Are și ceapa locul ei, alături de patriotismul ce trece prin stomac…
Well … știi care-i problema cu piața? Că nu se văd țăranii din cauza țiganilor! E drept că în ultimii ani, s-au mai “albit” și țiganii la piele (după îndelungi “încrucișări” cu românii), însă nu știu cum se face că progeniturile “albite” moștenesc în cea mai mare parte gândirea și comportamentul dinspre partea cu pielea mai cafenie …
Și, da, este nevoie de fermieri pentru a face agricultură modernă și performantă, numai că m-aș “simți” mult mai bine, eu, așa… ca cetățean român (chiar dacă de altă naționalitate) să știu că acei fermieri sunt români și nu italieni, francezi, englezi, etc… Pentru că vezi tu, … nici ei nu ne primesc cu brațele deschise pe la ei, ba mai mult, am senzația că-i preferă mai degrabă pe musulmani !?
Și de asemenea, parcă m-aș simți mult mai bine să știu că ceapa, morcovii, roșiile românești, grâul, porumbul, merele și prunele, vinul, palinca, laptele, produsele derivate din lapte și multe alte produse alimentare, ar circula în sens invers decât o fac acum … respectiv dinspre România către Europa!
Dane ai perfecta dreptate, felicitari de peste Ocean …
Dan pot spune ca esti un adevarat DAC, ce creste in mine sufletul in felul care gindesti, oare cumva mai avem oameni ”Intelligenti” ca tine care sa puna problema asa ….?
Știu din propria experiență. Cepele alea sunt efectiv crescute doar cu o cantitate uriașă de chimicale, îngrășăminte chimice fără de care nu pot ajunge la dimensiunile alea. Am muncit acum vreo câțiva ani într-o fermă în sudul Italiei și m-am speriat de modul în care înțelegeau italienii agricultura. Mai mare, mai frumos, mai vandabil. Sănătate !