Ce trebuie să ştim despre Covid 19

protocol covid Ce trebuie să ştim despre Covid 19

Cele inserate mai jos, publicate si pe net, sunt de fapt o sinteză vastă a informaţiilor provenite din observaţii medicale directe şi din surse ştiinţifice, realizată de un colectiv coordonat de biofizicianul Virgiliu Gheorghe. Cum textul are nici mai mult, nici mai putin de… 56 de pagini, îl voi posta în mai multe episoade structurate pe subteme, astfel încât să poată fi folosit cât mai uşor şi mai direcţionat de către cei interesaţi. Drept preambul, la cele semnate de susamintitul biofizician, vă voi aduce la cunostinta o lectură a fenomenului medical şi a terapiei COVID-19 prin prisma experinţei clinice a unor prieteni medici din ţară şi nu numai, dar şi a cercetărilor clinice şi a studiilor publicate în lunile ce au urmat debutului pandemiei.
Cred, ca dealtfel si semnatarul articolului, că informarea este prima modalitate în combaterea acestei boli extrem de inteligente. Am convingerea că puţini vor scăpa fără să o contacteze în următoarele luni, iar, dacă aşa stau lucrurile, a aştepta paralizaţi de frică consecinţele nu cred că este cea mai inteligentă si eficace cale de urmat.

Viitorul aparţine oamenilor care dovedesc un minim discernământ în dezvoltarea unei imunităţi mai puternice şi ştiinţa de a se lupta cu boala. Din nefericire mai toata mass-media in frunte cu unele televiziuni nu constituie astăzi un mijloc de informare a maselor, ci mai curând unul de înfricoşare şi terorizare sau, dacă vreţi, de dezinformare. Internetul poate fi încă o sursă foarte bună de informare, dar aceasta dacă ne vom exersa capacitatea de a găsi sursele corecte şi a dezvolta o analiză critică personală. Trebuie să avem încredere în ştiinţa adevărată şi nu în cea de popularizare sau în naraţiunile emoţionale care controlează mental mulţimea.

Aşadar, randurile care urmează sunt, sa zic asa, un apel la raţiune şi o critică concomintentă la adresa folclorului, a naraţiunilor ideologizate cu care ne-a obişnuit mass-media să ne hrănim imaginaţia, aşteptând neputincioşi deznodământul implacabil cu care suntem ameninţaţi. Cei care vor aprofunda acest material vor realiza uşor că această boală nu este altceva decât cea mai mare provocare pe care a trăit-o omul în modernitate, provocarea de a reveni la un stil de viaţă sănătos sau de a-și asuma riscul unei morţi premature cauzată de una dintre pandemiile ce vor urma. Ca de obicei, alegerile ne aparţin mai mult decât ne putem imagina.

Am convingerea, scria V. g., că numai impreuna cu medicii care se luptă cu această nemiloasă boală putem să ne atingem scopul. Iar dacă putem vorbi de un efect pozitiv al acestei pandemii, acesta nu este altul decât această uriaşă solidaritate internaţională a medicilor şi cercetătorilor din toată lumea care îşi pun la dispoziţie toată ştiinţa, dar şi energia şi viaţa în lupta cu virusul ucigaş. Nu cred că a existat o altă perioadă în istoria ştiinţei când medicina să fi făcut un aşa mare salt în înţelegerea sistemului imunitar, a proceselor inflamatorii, a sepsisului şi a modului în care acţionează virusurile în organismul uman.

Covid19 Protocol Ce trebuie să ştim despre Covid 19

SARS-CoV-2 este un virus extrem de versatil şi periculos pentru sănătatea umană, mai ales atunci când există anumţi factori de risc şi când virusul nu este tratat din prima fază a multiplicării virale. Pentru a putea contracara atacul, neutralizând virusul, trebuie cunoscute foarte bine natura bolii, factorii de risc şi simptomele. De asemenea, este foarte important să existe din partea bolnavului deschiderea psihologică de a-și accepta boala fără panică, pentru a o putea trata încă de la primele ei semne. De pildă, trebuie ştiut că această afecţiune presupune patru mari faze: a incubaţiei, a replicării virale sau simptomatică, faza pulmonară timpurie şi faza pulmonară târzie sau hiperinflamatorie. De asemenea, trebuie cunoscuţi dinainte factorii de risc, pentru a face totul să preîntâmpinăm o fază mai severă. Dar poate cel mai important lucru este să depistezi la timp boala şi, încă din prima sau a doua zi, să începi tratamentul. De pildă, trebuie ştiut că această afecţiune presupune patru mari faze: a incubaţiei, a replicării virale sau simptomatică, faza pulmonară timpurie şi faza pulmonară târzie sau hiperinflamatorie. De asemenea, trebuie cunoscuţi dinainte factorii de risc, pentru a face totul să preîntâmpinăm o fază mai severă Dar poate cel mai important lucru este să depistezi la timp boala şi, încă din prima sau a doua zi, să începi tratamentul. Din cauza fricii excesive, chiar obsesive, unii oameni refuză să creadă că au COVID-19. Zilele trec, iar ei iau doar Paracetamol ca să le scadă febra, iar dacă nu au nici febră, aşteaptă să le treacă durerea de cap sau celelalte simptome. Problema este că, netratând boala în perioada replicării virale, care de cele mai multe ori este o perioadă tăcută a bolii, un fel de viroză uşoară, se intră pe nepregătite în faza inflamatorie, când deja viaţa bolnavului este pusă în pericol. ” “Atenţie, ne spune acelas autor, în unele cazuri, faza simptomatică, care durează aproximativ 7 zile, poate să fie atât de inofensivă, încât mulţi să o neglijeze complet, fie crezând că nu au boala, fie crezând că nu este o afecţiune foarte periculoasă. Aceasta, mai ales pentru că, într-un anumit moment al evoluţiei bolii, în perioada simptomatică, scade şi febra, se diminuează foarte mult simptomele, după care, la nici două-trei zile, începe agravarea tuturor acestora, adaugându-se și senzaţia lipsei aerului, apăsarea în piept etc. În funcţie de factorii de risc sau de ceea ce s-a făcut în faza replicării virale, boala poate îmbrăca un caracter mai sever sau poate trece uşor, chiar mai uşor decât o viroză oarecare, însă într-un timp ceva mai lung, de două-maxim trei săptămâni. Aşadar este esenţială iniţierea terapiei încă de la primele semne ale bolii. Chiar dacă nu există certitudinea că este vorba de Covid-19, este mai bine să fie iniţiată terapia preventiv, ca ieşirea din faza replicării virale şi intrarea în cea inflamatorie să nu însemne şi explozia furtunei de citokine care pune în pericol viaţa bolnavului.

Acum mie-mi ramane doar sa urez multa sanatate proximilor cititori ai acestui articol, ca dealtfel tuturor romanilor! Sarbatorile de iarna sa va aduca numai satisfactii!…

(sursa: blog-Paul Ghitiu)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

mail 8 Ce trebuie să ştim despre Covid 19

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “Ce trebuie să ştim despre Covid 19”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 decembrie 2020, 16:02   [#1]

  Încă nu ești convins (sau mai bine zis lămurit) că proximii cititori ai acestui blog sunt Dan, Marc, Francisc întâiul și domnul Civi Lezat?

  Eu (mă știi de-atâția ani) ce crezi că fac de ziua republicii? Ei na, c-ai nimerit-o: beau bere și visez la viața de apoi. Ca să nu mă plictisesc și în vis, scriu o „epigramă”:

  Vindecare

  Covidu’ ăsta al nou’șpelea
  E boală grea, chiar tare grea;
  Dar i-am pus capăt cu un ser:
  Că Ludovic nu-i premier.

 • marc
  ... a scris la 30 decembrie 2020, 18:10   [#2]

  Esti nu numai un bun coleg de blog si prieten virtual,dar si un tonifiant moral!Bravo tie ,Francisc,tine-o tot asa!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 decembrie 2020, 21:22   [#3]

  Întrebare…

  Coleg de blog și prieten virtual
  (dar și un bun „tonifiant” moral)
  Mă tot gândesc de ce-ar fi așa:
  Să fie unii calul și-alții șa…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2020, 11:37   [#4]

  E evident că spumele berii și-au făcut efectul. Uite-așa devine omul poet…

  Destin

  Se-agață unii de putere
  De parcă le e-n frunte pus
  Să facă numai ei avere
  Pe seama bietului supus.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2020, 17:48   [#5]

  Alegere…

  Cică e bine să-urinăm
  Atunci când trebuie s-alegem,
  Poate că trebă să-nțelegem
  Că n-avem timp să ne pișăm…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2020, 18:04   [#6]

  Rezultat

  Se pișară unii-n codru
  C-altceva n-aveau ce face,
  Și-uite-așa trăim cu toții
  Într-o minunată pace…

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 4 ianuarie 2021, 3:05   [#7]

  Fie și-așa, adică “…e mai bine să inițiem terapia preventiv…”, însă care-ar fi terapia aia, înafară de purtatul măștii, distanțare socială, sau izolare la domiciliu, dacă paracetamolul nu-i bun? În fine, dacă suni la medicul de familie și-i spui simptomele, acesta sigur îți va recomanda o medicație pentru raceală și izolare(preventivă) la domiciliu 14 zile, și ca medicamente, cât se poate de probabil, “și paracetamol”. Vorba cântecului, “…Că nu e om să nu fi scris o poezie,/ Măcar o dată, doar o dată-n viața lui,/…”(versuri Aurel Felea)!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?