Ce se întâmplă, fraților, cu noi, românii?! (2)

harta regionala a romaniei regiuni istorice Ce se întâmplă, fraților, cu noi, românii?! (2)

Ce se întâmplă, fraților, cu noi, românii?!Episodul 2

Într-un recent articol, exact pe aceeași temă, promiteam să revin asupra subiectului, nu înainte însă de a solicita eventualilor cititori, un firesc răspuns la întrebarea exclamativă din generic. Câteva, ce-i drept, au venit. Altele, tot eventual, poate vor mai veni. Dar până atunci, revenind asupra problemei, spun tot eu, că ceva totuși se întâmplă!

Se întâmplă, cum lesne se poate constata, o pasivitate nejustificată și un dezinteres la fel de condamnabil, al unora, precizez, vis a vis de realitățile vieții ce-o trăim (așa cum o trăim!), de situația prezentă, dar și de perspectivă, a societății românești. Implicit, a tuturor trăitorilor din România de azi. Alții, între care, cu firească modestie, trebuie s-o spun că ne numărăm și noi, cei care scriem sau comentam pe acest blog, precum și cei de pe alte bloguri, de asemenea ziariștii de bună credință din mass-media, deci toți ăștia ne agităm, propunem și sperăm că, poate, mâine va fi ceva mai bine! În rest, pe ici, pe colo, pe la colțuri de stradă, prin parcuri și terase, comentatori de ocazie cu păreri și presupuneri, ba chiar și cu convingeri, discută ore și zile întregi despre același obsesiv subiect! Între timp, simultan, cei ajunși printre potentații vremurilor, își văd liniștiți și fară griji de… treaba lor! La forul legislativ, bunăoară, aflu, cu aceeași consternare, că banii din bugetul Parlamentului s-au dus și se duc, cu nespusă ușurință, pe autoturisme de protocol (de peste un milion de euro!), limuzine de lux pentru oficialii europeni (de cca 150.000 euro), electrocasnice, hârtie de xerox roz și covoare cu… fire răsucite, pe cafetiere, grătare și cuburi de gheață și, mai ales, pe zborul (la propriu) aleșilor, pentru care numai contractul încheiat cu compania Tarom, depășește 770.000 de euro!

Între timp, în urma recentelor măsuri referitoare la pensii și salarii luate de Guvernul PSD-ist, se pare că toate resorturile economice și sociale ale României au fost și sunt profund dereglate. În rău, desigur. Pensiile vor continua să fie uriașe, chiar și după vreo eventuală plafonare, ce va fi, tot eventual, oferită de Executiv! Toate acestea desfășurându-se într-un climat lipsit de corectitudine și de moralitate, de omenie și muncă cinstită.

Și pentru că am amintit de muncă, va mai pot spune, tot ca o “minune” socială, că astăzi în țara noastră 1 din 4 cetățeni (în majoritate, tineri) stau degeaba! Nimic (sub aspectul muncii normale) nu doresc să facă. Asigură doar, prin tăierea frunzelor, hrană pentru câinii vagabonzi!
Cum motivează? Simplu, zic ei: banii-s prea puțini, pentru eventuala muncă prestată! Caatare, mulți (îndeosebi de la satele depopulate) preferă să se ducă în străinătate și apoi, cu banii câștigați acolo, să se reîntoarcă în România pentru a se odihni!
Cei mai comozi, aleg traiul pe… banii părinților, spunând, cu haz și jalnică ironie că, în România sunt privați de… legea statului degeaba! Și că… “munca-i pentru tractoare, pentru negri și, la calculatoare!” Toți aceștia, cât și alții ca ei, n-au aflat și zic, nici nu vor afla, că o cetate nu poate fi locuită fără reguli, drepte și clare, nefacultative!

În ce mă privește, gata, mă opresc aici! Oare în amalgamul unor situații și realități total curioase, întâlnite, mai peste tot în țara în care trăim, ce-aș mai putea să spun ca lumea?! Am pus doar întrebarea, cu repetir, din genericul celor două articole. De această dată însă, cu precizarea că aștept mereu, cu nerăbdare și curiozitate, răspunsurile dumneavoastră, ale celor care scrieți, comentați și, eventual, citiți pe acest blog. Răspunsuri, chiar și cu “taxă” inversă. Cum sunt și vremurile despre care tot vorbim!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “Ce se întâmplă, fraților, cu noi, românii?! (2)”

 • ... a scris la 19 august 2017, 11:14   [#1]

  Pe undeva au și ei (tinerii) dreptate… cel puțin o seamă dintre ei, respectiv cei care chiar ar dori și ar fi capabili să muncească, dar nu pe salariile de mizerie care există în sistemul privat din România. Am ținut să menționez că este vorba de sistemul privat, pentru că bugetarii o duc bine merci… și dacă nu mă credeți, o să revin cu dovezi (concedii de mii de euro pe banii noștrii, ai contribuabililor, salarii mărite, sporuri și alte beneficii de tot felul…).
  Ni s-a tot servit pe la emisiunile de televiziune în care erau invitați tot felul de “specialiști”, faza că, salariile în România sunt mici din cauza lipsei de productivitate și randament. Da, e adevărat însă doar parțial… pentru că, productivitatea în România este la un nivel de ~60% comparativ cu țările dezvoltate vest-europene. Ceea ce, nu-i chiar rău, ținând cont de faptul că nu suntem la fel de bine și de avansat dotați tehnologic ca ei, iar la noi cercetarea e pe butuci, nu se investesc bani în cercetare. Iar aici intervine afirmația făcută de aceeași tineri, cea cu “munca e pentru tractoare și mașini…“. Și iarăși au dreptate, tocmai ce-am spus că stăm prost la capitolul “dotare”. Afirmația este evident una generică, însă… au dreptate. Asta s-ar traduce, pe românește, în ceva de genul: “dă-mi un tractor cu care să ar câmpul, și nu o sapă cu care să sap manual“. Și, au dreptate când spun asta!

  Revenind la productivitate, care în România este la 60% față de țările dezvoltate vest-europene. Hai să ne uităm la salarii:
  -- Germania, Franța, UK, etc = aproximativ 2000 euro;
  -- România = aproximativ 200~400 euro;
  200 euro = 10% din 2000 de euro;
  400 euro = 20% din 2000 de euro.

  Ori, dacă ar fi să comparăm “1 la 1″ (adică la 60%), salariul unui simplu muncitor român ar trebui să fie în România undeva la vreo 1200 de euro!!! Hai să zicem, măcar 1000 de euro. Ori, credeți-mă că sunt extrem de mulți români care lucrează pe salariul minim, adică, primesc în mână (net), la ora aceasta, 1060 RON pe lună! Care 1060 RON înseamnă ~230 euro pe lună!!!

 • ... a scris la 19 august 2017, 11:29   [#2]

  Că ziceam înainte de bugetari… Un exemplu aveți mai jos. Despre cum își petrec anumiți bugetari concediile pe banii noștrii, ai contribuabililor!
  Cică bugetarii pot merge la cursuri de perfecționare pe banii noștrii. Așa că se duc la aceste “cursuri de perfecționare”, mii de funcționari publici! La 3 și 4 stele, all-inclusive, evident. Așa, câte 7~10 zile… Iată cu ce-au rămas din cursurile alea de perfecționare:

 • ciubotaru marcel
  ... a scris la 19 august 2017, 13:31   [#3]

  Da, dle Dan, cele relevate, si postate (!), de dv, sunt intocmai, deci, binevenite. Ca deobicei! Tin insa sa mai adaug ca, din cate spun sursele (autorizate) de informatii, noi, romanii, suntem o a doua diaspora a planetei! Exodul conationalilor, mai ales cei tineri, atinge cote alarmante! Cel mai recent raport al ONU, ne spune ca Romania este, cum am inserat mai sus, o a doua tara, dupa Siria, intr-un top mondial al migratiei!! Multi specialisti afirma ca daca nimic nu se va schimba in bine, in cativa ani, noi, romanii vom ramane fara forta de munca! Grav, nu?! Daca dupa 1989 din Romania plecau in strainatate in special indivizi fara nici-o calificare (capsunarii), acum parasesc tara, mai ales cei cu varii calificari. Specialisti, unii, cu calificari inalte (medici, ingineri, arhitecti etc), ponderea fiind detinuta mai ales de catre tineri. Toti acestia (si, f multi ca ei!), in loc sa contribuie la PIB-ul Romaniei, contribuie substantial la PIBul altor tari!! Dupa parerea mea, treba-i f grava, nu-i buna deloc! Oare unde vom ajunge?!… Sper totusi sa gasim raspunsul, dar mai ales, caile de redresare. Altfel, fara a fi prapastios, chiar ca vom “inebuni” cu totii! Enormitatea, luati-o drept, gluma! Gluma de… necaz!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 august 2017, 3:33   [#4]

  Toată lumea are dreptate, Dane. Începând de la tânărul ce a uitat să treacă prin școală și face mofturi atunci când i se oferă un loc de muncă și terminând cu „specialiștii” cocârjați de diplomele luate la „apelul bocancilor”.

  O societate normală (părerea mea) e aia în care profesorii educă și femeile de serviciu fac curățenie. Până aici, totul e O.K. De-aici încolo începe enigma: de ce naiba un dascăl debutant e mai prost plătit decât o menajeră cu vreo 5 ani de vechime? Sau, de ce un inginer cu 30 de ani de carieră nici nu visează să aibă salariul unui primar ales într-o comună cu 1200 de locuitori?

  O societate normală e aia în care fiecare își face treaba la care se pricepe și pentru care a fost pregătit. Vezi ce idei „comuniste” pot scoate din tastatură?

  Trăim într-o țară stăpânită de hoți. Mama lor de privați cu salariile lor de mizerie. Multinaționalele astea de ne pun sub jug să se ducă naibii și ne trăiască Dragnea, că ne-a mărit salariile (cei ce nu pricep ironia acestei fraze n-au decât să mă înjure).

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 august 2017, 13:06   [#5]

  Și, apropo de bugetari (nu toți, doar unii mai cu moț): dacă tot fac ce vor cu banii cetățenilor, de ce să nu meargă și în concedii tot pe banii fraierilor? Filmulețul postat de tine spune totul. Pentru cei care pricep, desigur.

 • jpm
  ... a scris la 20 august 2017, 15:55   [#6]

  Mi-au placut cele 2 articole “Ce se intampla fratilor, cu noi, romanii 1+2″, precum si comentariile la ambele articole.
  Sunt prea scarbit ca sa mai comentez si eu. Asta este.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 august 2017, 16:22   [#7]

  Sunteți într-o mare confuzie, domnule jpm: dacă v-au plăcut articolele atunci de ce ați fi „scârbit ca să mai comentez”? Spuneți-vă, domnule, părerea!

  „Scuipați” printre dinți „scârba” pe care o aveți în suflet și scrieți ce credeți, că e (cel puțin deocamdată) democrație.

  Prea multe ghilimele. Asta e…

 • ciubotaru marcel
  ... a scris la 21 august 2017, 16:28   [#8]

  Vroiam sa-ti spun tie, Francisc, ca n-are rost sa te superi pe JMP pentru refuzul de a comenta sau scrie! Fiecare face ce si cum crede, zic eu. E libera alegerea, doar stii, suntem in democratie, nu? Si ce democratie!
  Am scris “vroiam” pentru ca, in urma cu o zi, am comentat si scris acelasi text ca cel pe care-l citesti acum! Dar, s-a sters! Sau, mai stii?, a fost sters de cineva! De ce? Habar n-am! Se mai intampla si din astea. Apropo de… democratie!

 • ... a scris la 24 august 2017, 0:15   [#9]

  De cele mai multe ori, termenul de “ţăran” este (total greşit!, zic eu) folosit în sens peiorativ… Oamenii de la ţară au o anumită înţelepciune (numită uneori şi “înţelepciune populară“) dobândită în urma greutăţilor de care s-au lovit în viaţă. Iar viaţa lor, în toată istoria României, a fost un aspră, soarta n-a fost niciodată darnică cu ei… Cum spunea (ex)preşedintele Uruguayului, José Mujica, în filmuleţul din articolul de aici: http://dan-blog.ro...-uruguayului.html … şi anume că: “Natura umană este construită în aşa fel încât ajungi să înveţi mult mai mult din suferinţă decât înveţi dintr-o viaţă liniştită…
  Probabil din această categorie face parte şi Lucian Luca… un tânăr ţăran român plecat la muncă în Germania pentru că, ghici ce!?, România nu-i oferea nimic.

 • ... a scris la 24 august 2017, 0:28   [#10]

  Pe de altă parte, e trist să vezi şi asta…

 • Severus
  ... a scris la 24 august 2017, 10:18   [#11]

  Foarte tare Lucian Luca ! este un roman adevarat, patriot.
  Apreciez la maximum patriotismul si dragostea de Romania !

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?