Ce se întâmplă fraţilor, cu fotbalul românesc? Dar cu celelalte sporturi?

1571166257749 Ce se întâmplă fraţilor, cu fotbalul românesc? Dar cu celelalte sporturi?

Sase ani, cinci selectioneri, doi presedinti de federatie si un adevarat DEZASTRU! Acesta-i, zic eu, tabloul complet si veridic al ratarii calificarii la Europene, calificare pe care, volens-nolens, se cuvenea sa o obtinem cu orice pret. Trebuia, ca multe altele, dar tot ca de fiecare data nerealizata. Acum se cauta vinovatii, se aduc acuze, se fac si recomandari de viitor, toate insa la modul populist, practic fara niciun efect!

Pentru moment, unii afirma cu argumente ca… “acarul Paun” ar fi Mirel Radoi, altii-l arata cu degetul pe Burileanu, presedintele federatiei de specialitate, nu putini se refera la jucatori si la Ministerul Sporturilor, dar nimeni nu pune degetul pe rana. Mai exact pe conditiile tehnico- materiale care ar fi fost normal sa le asigure statul, asa cum se intampla aproape peste tot in lume. Si nu num ai pentru fotbal, ci pentru SPORT, in general. Toti vecinii nostri au declarat sportul ca o politica de stat, in timp ce noi, romanii stam si privim cu jind sau indiferenta la altii, care ne tot dau lectii.

Intrebati-va doar cine ne-a impiedicat sa ajungem la Europeanul de anul viitor, din care o parte o s-a orgnizam chiar noi si veti avea un raspuns penibil, injositor: Islanda! O tara cu o populatie cat a unor orase precum Timisoara, Constanta sau Iasi! O tara cu mult pamant arid si cu o clima deloc prietenoasa, care fac imposibila acomodarea oamenilor, dar care a reusit sa formeze o echipa ce ne-a invins cu usurinta! Nu mai amintesc si de faptul ca in ciuda istoricului care nu-i plseaza printre natiunile experte-n fotbal, islandezii sunt f pasionati de acest sport, ce la noi a devenit, de multa vreme, o veritabila brambureala, o turca sau leapsa pe furate! Da, pe furate, intrucat sunguri ne furam caciula, ne pacalim si ne credem competitivi. Recentul 0-4 cu Norvegia vine sa confirme… “competitivitatea”! Ne place sa amintim mereu de o asa- zisa “generatie de aur”care, paradoxal, niciodata nu s-a aflat in posesia acestui metal pretios!

1593407321886 Ce se întâmplă fraţilor, cu fotbalul românesc? Dar cu celelalte sporturi?

In timp ce in tarile cu performeri si performante de toata lauda, statul investeste sume fabuloase pentru sport, noi suntem doar la mana unor indivizi ca Becali, Nicolae si alti cativa magnati fie pasionati de sport, fie doar de castig. In ROMANIA sportul de masse a disparut de tot, talentele n-au cum sa apara din neant. Am tot ras de Daciada, dar aceasta ne-a furnizat in ani, pe banda rulanta, numerosi campioni europeni, mondiali si olimpici. Acum jinduim, regretam sau ne doar imbatam cu apa chioara cand o echipa sau alta, ori un anume sportiv se claseaza printre primii zece intr-o competitie mai de amploare! De peste 20 de ani nu ne-am calificat cu nationala de fotbal la Mondiale si de 4 de la cea din urma prezenta la Europene! Nici n-ar fi posibil altfel, daca un jucator ceva mai rasarit dintre cei fara chemare, are o singura dorinta: sa plece afara. Acolo unde dupa cateva jocuri freaca mereu banca de rezerve sau e huciuit spre cluburi ceva mai modeste, dar mai ales in tarile asiatice “unde se plateste dumnezeeste”! Se plateste, asa o fi, dar inevitabil se si pierd, dispar sau se apuca de bisnit, dupa exemplul celu care l-a vandut pe taraba!…

Nefiind in masura sa fac o analiza obiectiva si de proportii a cauzelor care au dus si duc sportului romanesc spre o peire aproape sigura, prefer sa ma opresc aici. Indemn totusi pe specialistii adevarati, nu parati, s-o faca cat mai urgent si-n amanunt. Alminteni, totul sau aproape totul, va ramane doar o amintire din anii de demult si-zau-ar fi pacat, nu?

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Alte sporturi, Fotbal, Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

26 comentarii la “Ce se întâmplă fraţilor, cu fotbalul românesc? Dar cu celelalte sporturi?”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2020, 20:02   [#1]

  Ehe, ce fain ar fi să avem acum „generația de aur” de pe vremuri, Marcele…

  Chestia dureroasă (cel puțin pentru mine!) e că reprezentanții ei nu și-au găsit locul în „democrația” postrevoluționară. Am râs când Hagi a spus că merită statuie și acum plângem că nu i-am făcut-o! Să nu crezi cumva că sunt aplaudacul lui Iannis (fiul „regelui”). Băiatul ăsta nu va fi niciodată ce a a fost tac’su…

  Unul dintre „auriții” de pe vremuri (dacă nu cumva singurul) care a demonstrat cu prisosință că își merită „porecla” e Dan Petrescu (cititorii mai tineri ar trebui să afle că Dan Petrescu a fost titular la Chelsea vreo cinci sezoane în anii 90), actualul antrenor al feroviarilor clujeni. Să nu cumva să-l punem selecționer, că tulbură apele FRF.

  Nu dom’le! Ce să caute Petrescu la națională? Cum să-l punem pe ăsta sau pe Hagi când îl avem pe Rădoi? Vrem să ne afirmăm în fotbal, dar ne renegăm valorile. Am ajuns să ascultăm părerile unor „specialiști” de conjunctură precum Marica.

  Unde-am fost și unde-am ajuns, Doamne?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2020, 20:15   [#2]

  P.S.: Să mă ierte Ciprian Marica că l-am numit „specialist”. Domnia sa a fost doar un simplu fotbalist (cu performanțe notabile), nu talent ca jucătorii naționalei de astăzi…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2020, 20:47   [#3]

  Mai sunt și alte sporturi în lumea asta prost făcută, dar prea puțini suporteri le bagă în seamă.

  „Delegația” noastră under 23 s-a întors de curând de la Duisburg împovărată de medalii. Celor care nu știu despre ce vorbesc le spun că în Germania a avut loc Campionatul European de Canotaj și că urmașii lipoveanului Patzaichin nu și-au făcut de rușine țara, așa cum au făcut-o fotbaliștii.

  „Bilanțul” lor e de toată lauda: 10 medalii, jumătate dintre ele de aur!

  Un sincer bravo!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2020, 21:16   [#4]

  Am găsit și un link pe care îl recomand călduros celor interesați de tinerețea lui Dan Petrescu:

  Unii spun că Petrescu, în postura de antrenor, ucide jocul de fotbal…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2020, 21:59   [#5]

  Las’ că fac eu („fakiu”, cum ar spune americanii) analiza obiectivă: fotbalul fără gol e ca futaiu’ fără ejaculare. O tot freci și o tot gâdili și pe margine și înapoi, da nici vorbă să o bagi unde trebuie. Clitorisu’ mamii ei de treabă!

  Îmi cer mii de scuze pentru limbajul folosit. Sper să mi le acordați…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2020, 22:35   [#6]

  Vezi, Marcele, cum se scrie pe acest blog? Când pisica nu-i acasă șoarecii joacă pe masă…

  Mă simt jignit, mă simt trădat de acești jucători cărora le-am „împrumutat” toată încrederea. Eșecul lor e și înfrângerea speranței mele…

  Până să aflăm cine sunt vinovații, poate e mai bine să punem piciorul pe minge (a se citi mâna pe carte) și să învățăm că orice joc e câștigat de cei care știu cum se joacă.

  Nu mă pot abține să pun o întrebare retorică: cum naiba putem avea pretenții la victorie când ștampilăm cu voioșie siglele unor partide (era cât pe ce să scriu găști) de care și Ali-Baba s-ar lepăda?

  De-aia tot scriu că fotbalul e în strânsă legătură cu politica…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2020, 22:49   [#7]

  Ce zici, Dane, te bagi și tu în vorbă? Nu în seara asta, ci mâine sau în orice zi din calendar.

  Nu de alta, dar bate la ochi ca unul ca mine să comenteze singular în casa altuia…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2020, 23:24   [#8]

  Mai am o blondă de golit și de-aia scriu din amintiri:

  Trei olteni trecură Oltul,
  Înapoi veniră doi;
  Câți olteni trecură Oltul
  Și- înainte și-înapoi?

  Ca să vezi ce chestie. A fost nevoie de 30 de ani ca să găsesc răspunsul: Înapoi veni Rădoi…

 • ... a scris la 16 octombrie 2020, 0:29   [#9]

  Orişicum… mă depăşeşte subiectul.

 • marc
  ... a scris la 18 octombrie 2020, 20:59   [#10]

  Se pare ca am intrat …in ritmul obisnuit!Adică,o ,,lingurita” la 3-4 zile.Orice exces dăunează sănătății!Ma cu seama,bătrânilor…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 octombrie 2020, 21:00   [#11]

  Văz că nu prea se bagă nimeni în vorbă cu mine… Ai avut dreptate, Marc: am reușit să-i alung de pe blog și pe puținii cititori care mai comentau pe-aici!

  Oricum, în seara asta voi urmări cu berea pe masă și degetele pe tastatură meciul „câinilor” cu oltenii. Cred că e un meci de 1X2 și sper să văd o partidă frumoasă. Casele de pariuri o dă pe Dinamo favorită, ceea ce mi se pare firesc doar prin faptul că sunt gazde. În rest, vom vedea …

  Îmi doresc foarte mult ca arbitrii să nu joace un rol decisiv în victoria uneia sau alteia dintre echipe.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 octombrie 2020, 21:03   [#12]

  Am scris amândoi în același timp, Marc! Hai să vedem meciul și mai comentăm după aceea…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 octombrie 2020, 22:32   [#13]

  După prima repriză nu prea se vede că Dinamo ar fi favorită. Trec peste faza penalty-ului acordat în minutul 27. Puljič a pus vârtos mâna pe adversar, deși nu era nevoie, iar Feșnic a suflat în fluier „acoperit” de regulament.

  Dincolo de lovitura asta de pedeapsă eu am văzut în teren o echipă olteană mai bună decât cea trimisă în teren de Contra.

  Îmi spuneam în gând la începutul meciului că de-ar fi să cad în boala pariurilor aș paria 2 la pauză și 1 la final. Prima parte a pronosticului meu virtual am nimerit-o. Judecând, însă, după ce-am văzut în primul mitan, e greu de crezut că Dinamo poate întoarce rezultatul …

  Hai să vedem!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 octombrie 2020, 23:44   [#14]

  Și am văzut… Mulți vor spune că oltenii au fost ajutați de arbitraj, da’ să mă ierte suporterii dinamoviști…

  Nu a fost un meci pe placul meu, adică un joc în care să mă bucur de fotbal. A fost o partidă în care „ideile tactice” ale antrenorilor au fost decisive și bâlbâielile jucătorilor din teren au determinat rezultatul.

  Nu vreau să fac pe deșteptul, da’ Bergodi a avut în seara asta mai multă „știință” în fotbal decât Contra. Dinamo mai are de așteptat până să câștige un meci.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 0:24   [#15]

  Cine te pune să înghiți „lingurița” doar o dată la 3-4 zile, Marcele? Spune ce crezi fără să-ți fie teamă că interlocutorii nu te bagă în seamă…

  E ultimul comentariu în seara asta. Ne mai „auzim/citim” joia viitoare, la meciul CFR-ului cu bulgarii. Dă-o-n mama ei de politică, tot fotbalul ne scoate din depresie. E o diferență enormă între votatul unor „politicieni” ce promit marea cu sarea, ca să le fie bine cetățenilor și rezultatele alegerii să confirme promisiunile lor.

 • marc
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 6:32   [#16]

  Frumoase si picante comentarii!Trec de fotbal pt ca nu mai comporta discuții si,schimbând.regitrul,te intreb:Ce se va întâmpla cand unul din noi(prima ,,sansa” o am eu,firesc)va dispărea?!

 • marc
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 6:35   [#17]

  Pana una,alta,din text a dispărut u S! Pune-l tu,daca vrei.Merci!

 • marc
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 6:39   [#18]

  Pana una,alta,din cele scrise mai sus a dispărut un S! Dacă vrei,pune-l tu.Merci,prietene!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 9:14   [#19]

  Nimic, prietene Marc. Viața merge mai departe și fără unul dintre noi, și fără amândoi…

  Fotbalul va rămâne cu doi suporteri mai puțin. C’est la vie!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 9:27   [#20]

  P.S.: Gândești exact ca tatăl meu (are 80 de ani). Nu te speria: lumea va exista și fără tine, și fără mine, și fără tata…

  Nimeni nu va ține minte peste ani că Marc Ciubotaru sau Francisc Întâiul și-au dat cu părerea pe acest blog. Suntem doar niște frunze al căror destin e să cadă din pomul vieții… E musai să acceptăm acest adevăr…

 • marc
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 11:51   [#21]

  Bravo ,,batrane”,esti un optimist!Din nefericire,eu sunt la extrema opusa dar,vorba ta,mergem inainte!Cat si cum,mai vedem noi.Poate ca pana atunci,ne mai ia si Dan in seama….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 12:24   [#22]

  Optimismul nu are extreme, bătrâne Marc, ci doar contrarii. Dacă nu ești optimist atunci ești pesimist (mamă ce „înțelepciune” am putut să scriu!).

  Dan (gazda noastră) e mai tânăr cu vreo zece ani decât umila mea persoană. E un cetățean în puterea vârstei, cum s-ar spune. Adică un român care are destulă răbdare ca să facă publice părerile de bun simț ale unui octogenar și obrăzniciile unui „optimist” ca mine.

  Uneori subiectul îl depășește, dar nu cazul să ne supărăm. Câtă vreme putem să scriem orice ne fată mintea, e bine!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 12:44   [#23]

  Haide, bre, nene Dan! Lasă munca și slobozește-ți gândurile, că nu se știe dacă în viitorul apropiat (sau cel îndepărtat) ideile vor mai putea zbura.

  „Rugați-vă să nu vă crească aripi, dar întrebați-vă de ce nu vă cresc”. N-am spus-o eu, a scris-o Octavian Paler. Citatul e aproximativ…

 • marc
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 13:39   [#24]

  Francisc,nu incrca sa… filosofesti (!)pentru ca gresesti amarnmic!Orice concept ,retine te rog,ARE SI EXTREME,nu-i neaparat nevoie de contre.Astea-s prin sport (si nu numai)dar in cazul respectiv nici vorba de asa ceva.Daca nu te-am lamurit,pot sa-ti expediez un curs de epistemologie si unul de dialectica…Parerea mea-i ca ar trebui s-o lasam balta.Sunt multe alte lucruri ce pot fi abordate de noi ,insa fara prea multa teorie….Ce zici?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 14:11   [#25]

  Ce să zic , prietene Marc? Epistemologia și dialectica îmi sunt străine și nu am chef să învăț la bătrânețe semnificațiile acestor „termeni” folosiți de oamenii educați.

  O las baltă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 octombrie 2020, 14:34   [#26]

  Hai că iarăși m-am dat în spectacol cu „filosofia” mea. Și epistemologic și dialectic…

  Iartă-mi optimismul, prietene (era cât pe ce să spun „amice”) Marc. Filosofez și eu după câteva beri. Nu mă întreba după câte, că nu mai sunt în stare să le număr…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?