Ce este un Watermark?

watermark Ce este un Watermark?

Ce este un Watermark?

Deşi în ziua de azi pare o banalitate şi se presupune că orice “internaut” ar trebui să ştie ce înseamnă un “watermark“, exista încă multe persoane care nu ştiu ce înseamnă “Watermark” şi care este rolul acestuia. Pentru a reţine mai uşor termenul din limba engleză, haideţi să învăţăm câteva cuvinte din limba engleză …

ENGLEZĂ – ROMÂNĂ
water = apă.
mark = marcă, brand, semn, amprentă, notă.
watermark = filigran.

ROMÂNĂ
filigran (lb.română, DEX) = (2) Marcă transparentă imprimată în timpul procesului de fabricație în structura unei hârtii.

Este suficient să cunoaştem cuvintele din limba engleză şi ne putem deja imagina cam ce-ar putea însemna un “watermark“.
Anumite imagini care sunt publicate şi apar pe internet, sunt protejate cu ajutorul unui semn distinctiv care apare pe imagine/poză, astfel încât orice copiere sau retransmitere a materialului electronic să conţină elementele de identificare şi/sau marca producătorului/autorului. Semnul care este aplicat peste sursa originală, poate fi un logo al brandului sau autorului căruia îi aparţine imaginea, poate fi un text cu numele autorului/proprietarului imaginii, o combinaţie între logo şi text, etc. Acest “semn” distinctiv care apare pe imagine, în cele mai multe dintre cazuri are un anumit nivel de transparenţă, astfel încât se poate vedea şi zona din imagine/poză care se afla sub textul sau sigla care apare peste imagine. Este logic, dacă semnul/textul de deasupra este transparent sau parţial transparent, se poate “vedea” ce există dedesubt. Acesta este watermark-ul!

Iată mai jos, un exemplu de imagine cu watermark (la 60% transparenţă):

watermark DEMO Ce este un Watermark?

În acest fel, dreptul de autor/proprietate asupra imaginii, este protejat. În mod normal, este cel puţin imoral (dar şi ilegal) să utilizăm imagini cu drept de autor, imaginile ar trebui să fie “produse” de fiecare în parte atunci când se doreşte utilizarea acestor imagini în diverse scopuri (comerciale sau nu): pe internet (bloguri, forumuri, site-uri), în cataloage, reviste, flayere, pliante şi broşuri, etc…
Există însă şi imagini gratuite pe internet, imagini care sunt puse la dispoziţia utilizatorilor pentru a putea fi folosite gratuit, “la liber”, autorii acestora renunţând la orice fel de pretenţii asupra acestor imagini. Corect, moral şi legal este ca atunci când avem nevoie de anumite imagini pe care să le utilizăm în diverse scopuri, să folosim doar imaginile “gratuite” (free).

Watermark-ul este utilizat şi în televiziune, pentru a proteja imaginile: reportaje, emisiuni, ştiri, etc… Un exemplu de watermark în televiziune, puteţi vedea în imaginea următoare:

Iulia Vantur ProTV Watermark Ce este un Watermark?

Categorie articol [ Diverse, Diverse, Internet ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Ce este un Watermark?”

  • ciubotaru marc
    ... a scris la 29 iunie 2016, 17:33   [#1]

    Foarte la obiect si deosebit de utile noua, agiamiilor, sunt precizarile Dv, D-le Dan! Eu, de exemplu, stiam (desigur) cum sta treaba cu drepturile de autor, dar nu stiam nimic depre Wetermark! Consider ca n-ar strica sa veniti si cu alte asemenea explicatii! Bunaoara, cateva sfaturi in ceea ce priveste scrierea cu diacritice, in cazul in care tastatura din dotare nu permite acest lucru? Chiar va rog si va multumesc anticipat!… 8-|

  • ciubotaru marc
    ... a scris la 29 iunie 2016, 18:46   [#2]

    Watermarkul este scrisul ala,alburiu de pe poze,nu?Sau si unele eventuale sigle,cum este acea de pe imaginea de mai sus?[-(

  • ... a scris la 30 iunie 2016, 4:07   [#3]

    Da. Iată încă nişte exemple de watermark (primele două s-ar putea încadra la categoria “aşa, nu!”):

  • ... a scris la 30 iunie 2016, 11:22   [#4]

    Aia de la depositphotos e pusa ca sa nu furi poza. poti sa o ai fara watermark pe ea daca platesti. ca si pe colourbox, ca si pe 123rf.

  • ... a scris la 30 iunie 2016, 14:41   [#5]

    @Francisc: da, aşa este. Există şi astfel de tipuri de poze, cum este şi cel din exemplul de mai sus cu “depositphotos“, sunt site-uri de unde poţi cumpăra imagini profesionale de rezoluţie mare, imagini vectoriale, etc, iar sample-urile sunt protejate cu watermark în aşa fel încât să nu poţi utiliza poza demo/sample. Intenţionat am pus imaginea cu “depositphotos“, pentru exemplu …

  • ... a scris la 2 iulie 2016, 11:22   [#6]

    Există câteva site-uri care iti dau poze de genul astota de le depositfotos sau 123rf gratis. Aceeasi calitate, fel de fel de poze.
    Scrisesera acum juma de an câțiva despre site-urile respective. Le-am salvat in bookmarks, insa am peste 2000 de salvări si mi-e greu sa mai gasesc ceva acum. insa revin cu ele cand gasesc.

  • ... a scris la 2 iulie 2016, 11:26   [#7]

    https://pixabay.com/ro/ este unul dintre ele.
    altul cu poze frumoase, gratis, este wildlifephotos.eu.
    urc pe el mai rar ca inainte, insa cand o fac, pun mai multe de aceeasi categorie. take a look

  • ... a scris la 20 iunie 2017, 2:58   [#8]

    …sfaturi in ceea ce priveste scrierea cu diacritice, in cazul in care tastatura din dotare nu permite acest lucru?…

    Aici: http://dan-blog.ro...ce-romanesti.html

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?