Ce este parlamentul european și care este rolul său?

Parlamentul European Ce este parlamentul european și care este rolul său?

Iată întrebările adresate românilor atât de către mass-media cât și diferite instituții specializate în sondaje de opinie! Răspunsurile primite până-n prezent, au fost și sunt diferite: unele la obiect, deci în cunoștință de cauza, altele ne clare, adică modeste, majoritatea însă demonstrând (și cu această ocazie) o alarmantă ignoranță socio-politică a omului de rând! Nu puține la număr, chiar făcând casă bună cu umorul naiv!
Dar înainte de a le comenta, cred c-ar fi necesar să oferim totuși câteva detalii despre acest for european, pentru o minimă cunoaștere a ceea este de fapt Parlamentul UE, ce însemnătate are acesta în viațacotidiană a europenilor, inclusiv a românilor.

Așadar, Parlamentul European este singura instituție a UE ai cărei membri sunt aleși în mod direct. Cei 751 de deputați ai săi îi reprezintă pe cetățeni țărilor din care provin. De-a lungul anilor și în urmă modificărilor succesive ale tratatelor europene, Parlamentul a dobândit importante competențe legislative și bugetare careî-i permit să stabilească, împreuna cu reprezentanții guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului, calea pe care proiectul european o urmează. Pentru a face acest lucru, Parlamentul a încercat să promoveze democrația și drepturile omului nu doar în Europa, ci și în întreaga lume. El, adică Parlamentul European, exercită rolul de colegislator, având, împreună cu Consiliul, competența de a adopta și modifica propunerile legislative și de a adopta bugetul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European supraveghează activitatea Comisiei și a celorlalte organisme europene și cooperează cu parlamentele naționale din țările UE, care îti aduc și ele contribuția. Din nefericire în România noastră continuă să existe o neîncredere în cele hotărâte și făcute de acest organism interstatal pentru binele Europei, pe care pesediștii, în dorința manifestă de a fi numai ei mari și tari, fie că-l consideră un fel de bau- bau, fie că încearcă uneori să-și arate… mușchii (cum spune o vorbaromânească), blamându-l!

Chiar recent, Premierul Viorica Dăncilă a lansat un atac fățiș la adresa instituțiilor europene și a celor mai importante state UE. Șefa Guvernulu a contestat atât criticile venite din partealiderilor europeni Frans Timmermans și Antonio Tajani, precum și la adresa celor 12 state europene care s-au declarat îngrijorate de intențiile autorităților de a opera noi modificări în Justiție. Aceasta, ca și alte asemenea “răzvrătiri”ale acestui guvern, a determinat Parlamentul European (PE) să adopte o rezoluție referitoare la statul de drept în România, ca urmare a deselor modificări aduse de PSD legilor Justiției și Codurilor penale. Rezoluția vizează direct Guvernul Dăncilă, nu România ca stat membru UE. E o premieră că un stat care deține președinția să fie sancționat politic! Desele proteste pașnice împotriva guvernanților pesediști ce au avut și au loc în diverse zone ale țării, dorințele legitime ale românilor onești și lucizi de a rămâne un aliat de baza a UE, din păcate, nu-s deloc luate-n seama!
Mai mult, de curând pesedeul a scos pe piață, un asazis “Ziar Național”, distribuit gratuit cu ajutorul Poștei Române, în paginile căruia laudele și minciunile sunt la ele acasă! La loc de frunte se situează ca deobicei… laudele, total neacoperite de fapte, precum că “toate spitalele (oare și cele promise sau desființate?!) au fost dotate cu aparatură performanță” (n.n. de asta semoare pe capete?!) și că, iată “Scutiri și reduceri de taxe pentru pensionari“!
Dar că au redus și chiar exclus ( până acum) gratuitatea în transport pentru handicapați, de ce nu se amintește nimic?!

Firește nu lipsesc nici inerentele atacuri la adresa conducătorilor Parlamentului European! Sub “patrioticul “generic “România merită mai mult în Europa“, ‘mnealor continuă tradiționalele promisiuni precum “Trebuie să ducem programul de guvernare până la capăt“, program din care greu de spus cam ce-au făcut până acum (?!) și că “PSD reduce diferențele dintre cetățenii români și cei europeni“! Altfel fie spus, o… reducere prin amplificare! Practic, viața și realitățile ei demonstrază cu prisosință adevărul… adevărat! Toată această mascată “campanie electorală” se încheie cu îndemnul, tot “patriotic”: “Încearcă să crezi în România” (în România, Da. Nicicum în PSD!) urmat de… precizarea “Țara noastră a fost și poate fi printre primele state din Europa“! La ce oare?! Poate doar laminciunile și fărădelegile celor de la putere!…Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Politica ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

22 comentarii la “Ce este parlamentul european și care este rolul său?”

 • jpm
  ... a scris la 11 aprilie 2019, 11:21   [#1]

  Acest conglomerat M.U.E. -- Abreviere la MAREA UNIUNE EUROPENA, este un conglomerat birocratic+prostie care, prin directivele pe care le da statelor membre, incalca suveranitatea nationala a celor 28 membri. M-am hotarat, ii votez pe toti la 26.05.2019.

 • ... a scris la 11 aprilie 2019, 16:25   [#2]

  „Conglomerat birocratic” sau nu, suntem totuși stat membru UE, domnule jpm. Dumneata ce preferi: directivele europene care ne „încalcă suveranitatea” sau ordonanțele de urgență ale tovărășeilor ce ne calcă în picioare demnitatea?

  Haideți să lăsăm mândria cu care se tot bat în piept patri(h)oții noștri deoparte și să încercăm să fim (și noi) europeni. Dacă tot ne-am vândut și țara și principiile, eu prefer să fiu valetul unui stăpân care are grijă de mine în loc să fiu argatul unui zapciu ce crede că totul i se cuvine. Sigur că e mult mai bine să fii stăpân pe propria moșie, dar aiasta nu se mai poate în lumea în care trăim…

  Comunismul („visul de aur al omenirii”) se numește acum globalizare. Chestia ce mă pune pe gânduri e că noi, românii, nu am învățat încă să ne impunem propriile păreri. De fapt, ce avem de impus? Suntem nici călare nici pe jos, nici înțoliți nici în curul gol, nici educați da’ nici proști. Tot ce ne trebuie e o țâră de atitudine sănătoasă.

  Nu scriu mai multe, ca să nu fiu acuzat de propagandă…

 • ... a scris la 11 aprilie 2019, 16:41   [#3]

  Dacă tot avem ocazia să ne alegem „reprezentanții” în Parlamentul European, eu zic că ar trebui să cugetăm un pic, Marc. Ne-am făcut de râsul continentului cu „aleși” precum Grappini și Dăncilă și nu cred că mai e cazul să repetăm isprava.

  Dă-ne, Doamne, mintea de pe urmă!…

 • marc
  ... a scris la 11 aprilie 2019, 20:23   [#4]

  Bine le mai spui,Francisc!Bine,argumentat si la obiect.Pacat ca multi(da,multi)nu prea inteleg mai nimic.Nu numai ce scriem noi,dar nici macar ce se-ntampla in jurul lor!Astia sunt ,,frana” ce ne tine in loc.Ba chiar dam si-napoi!…

 • ... a scris la 11 aprilie 2019, 20:35   [#5]

  Nu știu cât de obiective sunt părerile mele, dar țin la ele. Mai ales atunci când torn în trompetă o pereche de beri…

 • marc
  ... a scris la 12 aprilie 2019, 12:47   [#6]

  Chiar daca nu prea ,,torn in trompeta”si eu tin si-s constant cu propriile-mi pareri!Bineinteles,fara a le nesocoti pe ale altora,Dimpotriva!Unele chiar ma ajuta sa gasesc adevarul ADEVARAT!

 • R
  ... a scris la 16 aprilie 2019, 23:17   [#7]

  ce nu spune nimeini e cit ne costa, la un miliard de euro pe an s-a ajuns de ja la vreo 15 mld. in total pina acum… b-(

 • ... a scris la 17 aprilie 2019, 12:43   [#8]

  Cât ne costă ce, domnule R? Dacă faceți referire la reprezentanții României în Parlamentul European atunci cu siguranță exagerați. Nu poate fi vorba, în niciun caz, de miliarde de euro…

  Oricum, la „activitatea” pe care au desfășurat-o până acum distinșii noștri reprezentanți la „Brucsel”, sunt exagerat de bine plătiți și ăsta e motivul pentru care ar trebui să fim mai grijulii în aplicarea ștampilei pe 26 Mai.

  Nu de alta, dar iarăși ne trezim „reprezentați” de unii precum Eba, Grapini și Dăncilă. Sau Diaconu…

 • A lu' Europeanu'
  ... a scris la 18 aprilie 2019, 0:00   [#9]

  “Domnule prim-ministru, domnule Rector, excelentele voastre, doamnelor si domnilor:” … “Europa nu este creatia Tratatului de la Roma [tratatul de infiintarea a Comunitatilor Europene 1950 - nota traducatoarei]. Cu atat mai putin ideea europeana este proprietatea vreunui grup sau institutii.”… “Comunitatea Europeana este doar o manifestare a identitatii europene, dar nu este singura.” … “Comunitatea Europeana apartine tuturor membrilor ei.” … “Comunitatea nu este un scop in sine, un obiectiv final. Nici nu este un instrument institutional care sa fie modificat constant conform dictatelor unui concept intelectual abstract.

  Nici nu trebuie sa fie osificata de interminabile reglementari.

  Comunitatea Europeana este un mijloc practic prin care Europa poate asigura prosperitatea si securitatea oamenilor ei intr-o lume in care exista multe alte natiuni si grupuri de natiuni puternice.” … “1.COOPERARE VOLUNTARA INTRE STATELE SUVERANE

  Primul meu principiu calauzitor este acesta: cooperarea voluntara si activa intre state suverane independende este cea mai buna cale pentru a construi o Comunitate Europeana de succes.

  A incerca sa suprimi nationalitatea si sa concentrezi puterea la centrul unui conglomerat european ar fi extrem de daunator si ar pune in pericol obiectivele pe care incercam sa le realizam.” … “Europa va fi mai puternica tocmai pentru ca are Franta ca Franta, Spania ca Spania, Marea Britanie ca Marea Britanie, fiecare cu obiceiurile, traditiile si identitatea ei.

  Ar fi o nebunie sa incerci sa le incadrezi intr-un fel de tipar identitar de personalitate europeana.

  Unii dintre parintii fondatori ai Comunitatii credeau ca SUA ar trebui sa fie modelul. Insa intreaga istorie a Americii este substantial diferita de a Europei.” … “Intr-adevar, este ironic faptul ca chiar atunci cand tari ca URSS, care incearca sa dirijeze totul de la centru, invata ca succesul depinde de dispersarea puterii si deciziei de la centru, exista unii in Comunitate care par a dori sa mearga in directia opusa.

  Noi nu am retras cu succes barierele impuse de statul britanic doar ca sa le vedem reimpuse la nivel european de un Super-Stat european exercitand o noua dominatie de la Bruxelles.

  Sigur ca dorim sa vedem Europa mai unita si cu un mai mare sens al scopului comun. Insa asta trebuie sa se intample intr-un fel care sa conserve traditiile diferite, puterile parlamentare si simtul mandriei nationale ale fiecarei tari; pentru ca acestea au fost sursa vitalitatii Europei de-a lungul secolelor.” … “Si va asigur ca noi, in Marea Britanie, ne vom lupta cu orice incercari de introducere a colectivismului si corporatismului la nivel european – desi, ceea ce oamenii vor sa faca in propriile lor tari, este treaba lor.”( din discursul ținut de Margaret Thatcher, la College of Europe din Bruges, în 1988). Pare ca exagera Lenin in spusele sale, “…invatati, invatati, invatati…(!)”, insa in multe cazuri se dovedeste a fi insuficient sa le repeti unora, un lucru simplu, doar de trei ori pentru a-l pricepe. Mai sus am citat dintr-un discurs al “Doamnei de Fier” din 1988, iar cine nu pricepe de la prima lectura ce spunea, ar putea sa-l reciteasca de cate ori are nevoie, bineinteles “daca are voie”(sic!) sa si inteleaga! In rest, tin doar sa mentionez ca “valet” este un sinonim mai elegant pentru “sluga”, a carui utilizare nu ridica cu nimic statutul slugii, ci doar ca il innobileaza pe stapan. De altfel, ce poate fi mai jalnic decat sa-ti imaginezi cum “un dobitoc domestic”(sic!) se faleste in fata unui animal din padure ca el e mai civilizat traind “pe langa casa omului”?

 • ... a scris la 19 aprilie 2019, 12:55   [#10]

  E foarte instructiv comentariul dumneavoastră, domnule a lu’ Europeanu’, nimic de zis. Vă rog să băgați de seamă că în postarea mea nu am folosit termenul slugă, ci valet și argat. La o primă vedere par sinonime, dar nu prea sunt. Încerc să vă lămuresc de ce am această părere (în totală contradicție cu ce spune DEX-ul).

  Valetul e acel personaj cu papion, mănuși albe și frac care știe toate regulile bunelor maniere, în timp ce argatul e săracul care muncește pe un colț de pită pentru a-și întreține familia. Între aceste două „poziții” e o diferență colosală…

  Una e să fii valet la curtea unui lord, alta e să fii argat pe moșia unui baron local á la România. În fine, ca să nu o lungesc pre mult: dacă tot e să fim slugile cuiva, nu credeți că e de preferat să ne lepădăm de „Ali-Dragnea” ăsta?

 • ... a scris la 19 aprilie 2019, 13:06   [#11]

  Din motive absolut subiective (prietenii știu de ce) mi-a scăpat la tastare un a (ca să nu o lungesc prea mult).

 • A lu' Europeanu'
  ... a scris la 19 aprilie 2019, 22:38   [#12]

  Domnule Francisc, dacat “sa bag de seama” tot ceea ce nu spuneti, mai degraba ma apuc sa studiez din scoarta-n scoarta “Encyclopædia Britannica”, lucru care mi-ar lua mult mai putin timp si energie, cu mult mai mult folos. Puteam, la fel de bine, sa indic drept sinonim pentru valet, “lacheu”, cuvant cu aceeasi valoare depreciativa ca si “sluga”, insa m-am gandit sa nu va creez dificultati de pronuntie la citire. E-adevarat ca “pe langa casa omului” sunt animale de companie si animale de povara, insa si unele si altele tot “dobitoace” sunt, adica “animale domestice”, adica vietuitoare care-si duc existenta dupa vointa stapanului. Dati-mi voie sa nu va impartasesc rationamentul potrivit caruia, faptul ca a fost data strainilor(de pomana, sau vanduta) parte din averea tarii, sa aiba drept consecinta si “inchinarea natiunii” in fata acestora. Ar fi ca si cum daca mi-ar lua unul casa, prin escrocherie, prin abuz de incredere sau in alte circumstante similare, eu m-as oferi sa-i devin sluga pentru a ingriji casa in folosul lui, in loc sa-mi iau casa inapoi! Exemplul dat de mine nu-i cel mai potrivit, pentru ca in cazul casei, exista varianta sa-mi cumpar alta, insa in privinta tarii aceasta posibilitate nu exista, ramanand ca recuperarea sa se faca “pe orice cale”. Cat despre “sa fim slugile cuiva” acest lucru trebuie sa fie de neconceput si, dac-ar fi dupa mine, doar enuntarea acestei ipoteze, cu referire la “natiunea romana”, ar fi calificata drept tradare, pentru ca in Constitutia Romaniei principiile referitoare la “independenta si suveranitatea tarii”, precum si ca “suveranitatea in stat apartine poporului roman” sunt “nerevizuibile”, iar instigarea la nerespectarea Constitutiei este tot act de tradare(deci, in viziunea mea)!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 aprilie 2019, 2:21   [#13]

  Domnu’ a lu’ Europeanu’ , România (țara noastră, adică) e unde e tocmai din cauza unor cetățeni precum matale, care pricep că libertatea cuvântului e sfântă, dar nu fac nimic pentru a și-o impune. Degeaba îți trântești părerea dacă susții o gașcă de bandiți.

  Vai de capul nostru dacă Justiția țării ajunge pe mâna lui Nicolicea…

 • A lu' Europeanu'
  ... a scris la 20 aprilie 2019, 16:23   [#14]

  Partial va dau dreptate, intr-adevar “…vai de capul vostru…”, insa referitor la Nicolicea nu vad cum ar putea fi “mai daunator” decat liota de nauci din PNL si USR in frunte cu “prezidentu’ latifundiar-imobiliar”! Citindu-va textele din postari si comentarii am inteles ce aveti in comun cu cei din “opozitia bezmetica”, anume “dorinta de a deveni valetii unor stapani de soi, care nu pot fi gasiti decat pe la marile case din strainatate”, insa eu fiind iubitor de versurile “Decebal catre popor” ale transilvaneanului Cosbuc, nu va pot impartasi nazuintele, astfel ca pe noi doi, ceea ce ne desparte este o chestiune care tine de convingerile noastre, nu de simpatiile pentru un ins sau pentru altul! Din acest motiv va spun ca ma simt inconfortabil atunci cand insinuati ca l-as sustine pe Dragnea si pe “gasca lui de banditi”, pentru ca eu nu fac altceva decat sa-mi sustin parerile potrivit convingerilor mele, convingeri care nu pot fi legate de persoane sau de personalitati, ci de ideile in care cred. Ce-as putea face atunci cand Dragnea lanseaza public un enunt care contine o idee in care eu cred? Sa ma dezic de idee pentru ca o spune Dragnea? Haideti sa fim seriosi, stimate domn, ca nu suntem nici copii si nici complet idioti ca sa ne comportam astfel! Va rog sa nu-mi cereti sa audiez cu placere lalaielile trubadurului Orban doar pentru faptul ca-l injura pe Dragnea, pentru ca eu nu dau doi bani nici pe unul, nici pe celalalt, asa ca ascult doar muzica care-mi suna bine la ureche! O zi buna, sa aveti!

 • R
  ... a scris la 21 aprilie 2019, 21:50   [#15]

  @ Francisc intiiul: dar din ce va inchipuiti ca este intretinut tot aparatul birocratic??? 2007-2013 1% din PIB: 8 miliarde E, ignorance is a bliss…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 aprilie 2019, 9:26   [#16]

  Dacă îmi spuneți „enunțul care conține o idee în care credeți” (lansat public de Dragnea), atunci vă spun și eu ce-ați putea face, domnule European. Nu mai sunt de multă vreme un copil (și îndrăznesc să cred că nici complet idiot), stimate domn. Cu mâna pe inimă vă spun că nici mie nu-mi plac falsetele trubadurului Orban, dar nu mă poate convinge nimeni că „ideile strălucite” ale tovarășului Dragnea sunt credibile.

  Dumneavoastră încă nu ați înțeles că „sclipiciul” acestor „idei” e doar o poleială mincinoasă menită să acopere impostura tovărășească?

  Priviți cu un pic de atenție la „reprezentanții” care ne conduc și puneți-vă o singură întrebare: oare ăștia sunt „oamenii” (impropriu spus, da’ mă rog!) de care are nevoie România anului 2019?

  Paște fericit vă doresc!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 aprilie 2019, 10:30   [#17]

  Eu chiar sunt fericit în ignoranța mea, domnule R… În comentariul la care mi-ați răspuns mă gândeam la costurile suportate de România pentru activitatea „bravilor” noștri aleși în Parlamentul European. Și nu cred că putem vorbi de miliarde de euro, dar nu acest lucru e important.

  Fiindcă îi plătim regește ca să ne reprezinte, măcar să alegem oameni respectabili (dacă mai există astfel de oameni în politica autohtonă?) și să nu ne lăsăm încă o dată amăgiți de patriotismul ieftin pe care și-l exhibă în media toți parveniții politichiei dâmbovițene.

  Citiți listele de candidați cu care se prezintă atât partidele „cu tradiție” (PSD, PNL, PMP, ALDE, UDMR) cât și partidele mai „noi” (Pro România)…

  La vremuri noi, tot noi! Sau, vorba poetului: „toate-s vechi și nouă toate”.

 • ... a scris la 22 aprilie 2019, 16:21   [#18]

  @Francisc:

  …măcar să alegem oameni respectabili (dacă mai există astfel de oameni în politica autohtonă?)…

  Mai există, doar că n-au nici o șansă în lupta cu canaliile astea politice!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 aprilie 2019, 18:01   [#19]

  Cine este pentru? Mulțumesc! Șapte voturi pentru… Propunerea e respinsă… Mai departe…

  Măi băieți, pe indivizii ăștia nici în cur nu-i doare. Li s-a suit democrația la cap și nimeni nu le-o mai scoate din scăfârlie. Iar noi, în „democrația” noastră, îi tot alegem…

  Ce mai rămâne de spus, domnilor?… Las’ că-i fain și berea e spumoasă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 aprilie 2019, 18:24   [#20]

  Nu mai contează deloc că indivizi ca Iordache ne conduc. Noi să fim sănătoși și la vot voioși…

 • R
  ... a scris la 12 mai 2019, 11:09   [#21]

  @ Francisc intaiul [#17]: atunci care este suma platita de Romania anual?? aveti vreo sursa sau vorbim numai asa din imaginatie? eu am dat link, date concrete. banii se duc si pe cheltuieli administrative, comunicatii, curent, apa, canalizare, climatizare, IT, hirtie, transport, logistica, arhivare, diverse proiecte, fonduri nerambursabile, etc, etc nu numai pe salarii

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 mai 2019, 12:00   [#22]

  Nu am nicio sursă, domnule R, constat doar că în România canaliile conduc. Și (culmea culmilor!) mai sunt și plătiți pentru josnicia lor…

  În „imaginația” mea îmi închipui o țară în care lichelismul a dispărut. O patrie…

  Dumneata chiar crezi că tovarășii care ne conduc ne vor binele? Pe-ăștia nu-i doare nici măcar în cur de ce vreau eu sau matale.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?