Ce este Homeschooling-ul?
Din nou, despre educaţie: Ce este Homeschooling-ul?
Doar cu câteva zile în urmă, la finalul articolului “Lipsa de educaţie şi urmările ei“, promiteam să revin asupra acestui subiect cu noi aspecte, cu păreri (strict personale), generatoare, sper, de eventuale noi comentarii. Aminteam atunci, tot în final, de modelul “homeschool“, o noutate, cred, pentru noi, românii!
Conceptul acesta de “Homeschooling” (în traducere: “educaţia-acasă”), nu este deocamdată reglementat în România. Cu toate acestea, potrivit datelor Asociaţiei pentru homeschooling România, cca 200 de familii din diferite localităţi au catadicsit să aleagă acest sistem! Părinţii care au optat, riscă din câte am mai aflat, să fie chiar amendaţi! Pentru a evita totuşi aceasta sancţiune, ei trebuie să dovedească înscrierea copilului (copiilor) lor, la o “şcoală umbrelă” care să fie-n măsură să elibereze o diplomă recunoscută în ţara noastră. Fiind o treabă ilegală, celor care au decis să-şi educe copilul numai acasă prin acest homeschooling, nu li se va permite întoarcerea copiilor în sistemul de învăţământ public, întrucât nu vor putea avea o diplomă în măsură să ateste veredicitatea studiilor! Aşadar, complicaţii peste complicaţii, numai în dorinţa… de a fi “la modă” cu Occidentul(?) sau sperând într-o minune care, cine ştie(?), va face, cu timpul, din copilul lor… un om de mare vază!

Trecând peste asumarea unor posibile riscuri, părinţii cu copii educaţi şi instruiţi(?) prin sistemul sus amintit, minimalizează în totalitate învăţământul de stat şi privat, considerându-l… “depăşit de vremurile pe care le trăim“! Am citat întocmai din spusele unei doamne (D.N.) publicate în cotidianul “Adevărul”.
Aceeaşi persoană, mamă de copii, mai spune, în acelaşi ziar: “Consider că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi, naşte o grămadă de frustrări“. Mă întreb însă, oare izolarea de colectivitate, de adevăraţii profesori sau învăţători cât mai ales de ceilalţi copii, nu le dăunează? Nu-i transforma în însinguraţi cu efecte negative asupra abilitaţilor sociale?

Apoi, din câte ştiu, dacă nu-ţi duci copilul la şcoală, eşti pasibil şi de o eventuală amendă! Aşa prevede interesul superior al copilului din Codul Civil, dreptul legal al acestuia la educaţie. Uneori se mai evocă de către adepţii homeschooling-ului (şi nu numai), slaba pregătire profesională şi morală a unor dascăli, dezordinea şi chiar dezmăţul din unele şcoli, dar şi desele încercări (multe, total ne reuşite) de aşa-zisă “reformare şi modernizare a învăţământului românesc”.
Se tot spune, se scrie, se discută multe, dar nu se realizează mai nimic! Acesta-i cruntul adevăr! În schimb, aproape de la an, la an, se tot schimbă structura anului şcolar, apar fel de fel de vacanţe, găselniţe de genul “Şcoala altfel”, comportamentul unor cadre didactice în raporturile cu elevii lasă mult de dorit, în multe şcoli ţinuta vestimentară a şcolarilor depăşeşte pe alocuri limita decenţei (vedeţi şi fotografia cu … eleva despuiata!) şi multe, mule alte asemenea dovezi ale dezordinii care domneşte în reţeaua şcolară.

De asemenea, se tot vorbeşte, cam de multă vreme, şi de o Lege a educaţiei (Legea elevilor a apărut deja!), de depolitizarea sistemului de învăţământ (directorii fiind încă aleşi pe criterii partinice!) etc, etc, dar, din nefericire, toate rămase deocamdată în stadiul unor… promisiuni!
Părerea mea este că toate aceste deficienţe, ce vin ca o declaraţie de nemulţumire faţă de actualul sistem public de învăţământ, nu pot justifica dorinţa sau intenţia unor părinţi de a-şi educa copilul numai prin modelul homeschooling! Educaţia şi instrucţia acestora (copiilor) vor avea, în timp, nu tomai plăcute rezultate!…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

6 comentarii la “Ce este Homeschooling-ul?”
Și eu am catadicsit să aleg acest „sistem”, cel puțin deocamdată, Marc. Ca să înțelegi motivele pentru care am făcut această „alegere”, îți descriu un pic situația.
Am un fiu care împlinește 5 anișori peste câteva zile (cred că știi deja asta). În urmă cu vreo 3 ani am trimis un memoriu (semnat de câțiva părinți aflați în aceeași situație) organelor abilitate (primărie, inspectorat școlar județean, ministerul de resort) prin care solicitam reînființarea grădiniței din sat. Crezi că am primit vreun răspuns? …
Cea mai apropiată grădiniță se află în satul vecin, cale de vreo 5 kilometri de drum plin de gropi. Microbuzul (primit „cadou” de la Ministerul Dezvoltării Regionale) destinat transportului copiilor la școală stă „parcat” de 3 ani în fața primăriei. Nu zic că nu mi-aș permite transportul zilnic la grădiniță al copilului pe banii mei, dar nu am timpul necesar.
Așadar am „ales” , vrând-nevrând, educația acasă. Mai are rost să scriu despre obligativitatea și (mai ales) gratuitatea învățământului? Dacă părinții ce nu-și dă copiii la școală sunt pasibili de amendă, oare n-ar trebui ca și statul care nu asigură condițiile necesare educării să fie la rândul lui amendat? Întreb și eu…
Eu cred că, ar trebui reglementată prin lege şi chestiunea aceasta, trebuie găsită o modalitate care să mulţumească atât părintele cât şi statul/sistemul de învăţământ. Până la urmă, scopul comun ar trebui să fie o mai bună educaţie a copilului, ori măcar condiţii mai bune (acolo unde este cazul). Altfel, procedăm la fel ca în cazul prostituţiei -- adică, româneşte: ea (prostituţia) există, e în stradă, este cât se poate de vizibilă, însă politicienii spun că nu există -- câtă vreme nu legiferează acest aspect (deşi, potrivit informaţiilor apărute până acum prin presă, ei înşişi apelează uneori la servicii de acest gen) …
Francisc, sa-ti traiasca si sa te bucuri de el,de sanatatea si viitorul lui! Prezentu-ti este prea bine cunoscut. Chiar si numai de cele scrise in articolul de mai sus! Si nu numai. Pentru ca, aproape zilnic, si tu, si eu si Dl Dan, ca de altfel toti ceilalti colegi de blog, numai despre asta scriem, nu? Cine oare le citeste?! Si, intr-un caz fericit, daca totusi le citeste, se schimba ceva?! Parerea mea-i ca trebuie sa treaca multi, multi ani, pana ce si-n tara asta, care se numeste Romania, normalul va fi … normal! Pana atunci, la multi ani celui micut, care, sunt sigur, va va aduce bucuriile mult asteptate!…
Un subiect foarte bun dar din pacate cred ca departe de a avea o rezolvare. Eu inca nu am un copil, dar mi-ar placea sa stiu ca ii pot oferi homeschooling, astfel ca, pana cand fac eu un copil si ajunge la varsta in care ar trebuii sa inceapa scoala, sper sa apara si o lege favorabila tuturor.
Acest subiect nu ar exista dacă școala și-ar face treaba, domnule Andrei. Nu scriu mai mult, că n-are rost.
Scoala doar acasa, o mare greseala.
Ca nu ai incotro, si educi copilul acasa, asta e altceva.
Dar sa inveti copilul acasa si sa inlocuiesti educatorul, invatatorul, chiar si profesorul este cea mai mare greseala pe care o poti face in legatura cu educatia copilului tau.