Ce este Google Chrome OS?

google chrome Ce este Google Chrome OS?

Ce este Google Chrome OS?

Cred că există persoane mai puţin familiarizate cu termenii noi apăruţi în IT şi care au auzit poate ceva despre apariţia noului sistem de operare Chrome OS, însă nu ştiu exact ce înseamnă acesta. Pentru aceştia, am să încerc să explic în câteva cuvinte, însă probabil cel mai bine veţi înţelege dacă o să vizionaţi şi filmuleţul din acest articol (subtitrat în limba română).

Google Chrome OS este un nou sistem de operare creeat de către cei de la Google şi care din anumite puncte de vedere se doreşte a fi un sistem de operare revoluţionar. Iar asta pentru că schimbă în totalitate anumite concepte cu care eram obişnuiţi până acum …
Toată lumea are idee despre ce înseamnă şi cum funcţionează calculatoarele “obişnuite” (desktop, laptop, etc.). În principiu, avem un sistem de operare (în majoritatea cazurilor acesta este Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1, etc), un procesor şi o memoria RAM, şi un spaţiu de stocare care de obicei este un hard-disk. În linii mari, sistemul de operare este instalat pe hard-disk iar la pornirea sistemului de operare acesta este “încărcat” de pe hard-disk împreună cu toate aplicaţiile/programele instalate şi/sau necesare rulării sistemului de operare. Iar asta de obicei, ia timp … şi spaţiu, mai ales în cazul stocării de fişiere pe hard disk.

Google a schimbat acest “concept” şi a creeat Chrome OS, unde browserul devine “sistem de operare”. Programele sunt accesibile din browser şi sunt “gata instalate” deja, undeva pe serverele Google, utilizatorul doar accesează o anumită adresa web şi are acces deja la programul gata instalat – vezi de exemplu Google Maps.
Cu stocarea datelor/fişierelor, cei de la Google de asemenea au schimbat conceptul astfel încât, în loc să mai stochezi datele/fişierele pe hard disk, acum acestea vor fi stocate online, pe serverele Google – vezi de exemplu Google Drive, un hard-disk online care permite stocarea fişierelor în contul vostru Google.

Toate bune şi frumoase, ideea este într-adevăr bună pentru simplul motiv că nu vom mai avea nevoie de calculatoare super performante pentru rularea şi utilizarea programelor câte vreme acestea vor rula pe serverele Google, numai că există şi câteva aspecte negative ale acestor noi tendinţe… Şi am să amintesc câteva dintre acestea …

– de exemplu, eşti 100% dependent de internet! Dacă ajungi undeva într-o zonă “fără semnal”, adio date, nu mai ai acces la ele;
– chiar dacă “ai semnal”, cel mai probabil eşti conectat la internet prin 3G, ceea ce înseamnă viteze foarte scăzute de acces la fişierele tale, în special dacă vorbim de fişiere mai mari;
– 4G iese din calcul cel puţin deocamdată, pentru că nu există acoperire şi pentru că este extrem de scump;
– securitatea datelor !? S-au spart serverele NASA de către români de doar 16~18 ani, deci … !? Or fi oare cei de la Google mai “tari” decât cei de la NASA în materie de securitate ? N-aş crede …
– da, deocamdată ideea e frumoasă, totul e gratis, însă ce ne facem în situaţia ipotetică în care majoritatea utilizatorilor ar migra către acest tip de sistem de operare? Credeţi că resursele Google ar face faţa unor astfel de cerinţe uriaşe? Şi ar mai fi oare ele gratis?

Sunt multe întrebări fără răspuns, ne putem doar imagina câteva scenarii posibile. Iar unul dintre ele şi cel mai probabil, este acela că deşi ideea nu-i rea, odată trecut la un sistem de plată pentru resurse (spaţiu, aplicaţii, etc), totul se va nărui ca un joc de cărţi şi utilizatorii se vor întoarce la sistemele de operare clasice, gen Microsoft Windows …

Categorie articol [ Internet, Software ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Ce este Google Chrome OS?”

  • ... a scris la 3 aprilie 2015, 12:25   [#1]

    Cu alte cuvinte, întâi ne încingi cu povestiri fantastice despre un nou sistem de operare, Google Chrome OS, și pe urmă ne faci un duș rece ! :))

  • JoinT
    ... a scris la 3 aprilie 2015, 13:38   [#2]

    Iti dai seama ca prin acest sistem de operare esti mai supravegheat ca oricand. Nu poti face absolut nimic pentru ca totul este stocat la ei.

  • ... a scris la 3 aprilie 2015, 16:10   [#3]

    @Zina, şi-apoi să mai zici că nu sunt echidistant :)

    @JoinT, cine vrea să te supravegheze … te supraveghează oricum, idiferent dacă eşti sau nu de acord cu asta. Deci …

  • Boc
    ... a scris la 3 aprilie 2015, 18:19   [#4]

    Poate sa fie revolutionar foarte simplu. Cei de la google mereu fac treaba bune, si Chrome este foarte bine facut.

  • ... a scris la 4 aprilie 2015, 12:59   [#5]

    Mda, deci NU!

    Nu sunt adeptul aruncării “în cloud” a informațiilor. chit că-s doar filme, melodii sau chestii de genul ăsta. Cea mai sigură treabă este HDD-ul portabil. Mai bine dai 300-400 lei pe un HDD portabil de 1 Tera decât să depiunzi de serverele celor de la Google (sau de orice alt spațiu de stocare virtual).
    Să presupunem că nu îți vor fi accesate datele dă către hackeri. Însă ce-i oprește pe cei care dețin serverele respective să arunce un ochi în ce ai tu acolo?
    Drept dovadă, dacă încarci un snuff movie sau un kiddie-porn, datele ți se vor șterge, iar accesul tău va fi blocat. În plus, te mai trezești și cu poliția dărâmându-ți ușa.
    Am spus despre filmele de mai sus doar pentru a exemplifica cum datele tale nu vor fi niciodată sigure.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?