Ce-a mai rămas în urma marilor oameni ai României?!

Potrivit Ministerului Culturii, in România există acum peste 30.000 de monumente istorice. Aici fiind incluse de la monumente funerare, statui şi până la casele memoriale. Cele mai multe se găsesc în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Dâmboviţa şi Prahova. La polul opus se află Satu Mare, Călăraşi, Galaţi, Ialomiţa şi Brăila.

Mpeos4g Ce a mai rămas în urma marilor oameni ai României?!

Potrivit Ministerului Culturii, autorităţile vor să aducă în prim plan valorile care au dus la clădirea României de astăzi. Bunaoara, Casa lui Eminescu de la Văratec, unde și-a petrecut ultimii 15 ani din viață poate fi considerata drept imaginea tristă a unei țări care se bate cu pumnii în piept arătând mapamondului ce geniu sclipitor a dat pământul asta, dar fără să spună și despre mizeria conștiințelor care nu au respect pentru memoria celui cu care ne mândrim. În spatele promisiunilor făcute de autorităţi se află doar rămăşiţele a ceea ce mai poate fi palpabil din istoria României Mari – clădiri care stau să cadă, cu pereţii scorojiţi şi inundaţi de vremea rea.

In alta zona a tarii. la Bădăcin, în judeţul Sălaj, istoria era să rămână numai în manuale. Casa unde a copilărit Iuliu Maniu, unul dintre organizatorii Marii Adunării Naţionale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, a fost la un pas să dispară. Localnică: “Eu copilărind acolo, aproape, în prima casă în sat, şi m-am jucat mult acolo cu copiii, cu vecinii, era foarte frumos, ca un colţi de rai era“. Inclusă în lista monumentelor istorice încă din anul 1998, casa a fost lăsată în voia sorţii în cei peste 30 de ani de democraţie.

UF3wLZu Ce a mai rămas în urma marilor oameni ai României?!

A fost lansata totodata si campania “Salvează Casa Memorială Elisabeta şi Gheorghe Rizea“, din satul Nucşoara, judeţul Argeş, propunandu-se sa se strângă aproape 30.000 de euro necesari restaurării casei. În comuna Goieşti, judeţul Dolj, se află casa memorială a lui Alexandru Macedonski, din care astăzi au mai rămas doar zidurile. „Bine ați venit în Conacul de la Mircești“, acolo unde era un loc potrivit în care să spunem o poveste despre călătoria vieții lui Alecsandri decât în „corabie”. Acesta este spațiul acum. Este spațiul în care își depozita cufărele de călătorie și tot ce era necesar călătoriilor. Aici era locul unde Vasile Alecsandri, poetul, diplomatul, fostul ministru de externe al României, cel care a scris versurile poeziei Hora Unirii – simbolul Micii Uniri, şi-a petrecut 30 de ani din viaţă.

Exemplele ar putea continua (conacul lui Duiliu Zamfirescu, lăsat în paragină, casa memorială a unui clasic al literaturii române,. , Casa Memorială Marin Preda etc din care, odata cu trecerea anilor, unele au capatat o alta fata. Cea meritata). Iar dacă vrem o ţară ca afară haideţi fratilor, să facem ce au făcut ei, adica cei sus amintiti, în domeniul lor. Şi dacă totusi e să ne raportăm la ceva, să ne raportăm la lucrurile bune pe care unii le-au facut si le fac, să ni le impropriem şi să facem la fel adică să ne respectăm memoria, eroii, cultura, tradiţia, credinţa, lucruri simple dar valoroase!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?