Cauciucuri de iarna mai scumpe cu 10%

S-au scumpit anvelopele de iarna

anvelope de iarna Cauciucuri de iarna mai scumpe cu 10%

Intr-un articol recent spuneam ca, patronii romani sunt niste “hamesiti“, al caror singur scop este profitul imediat, cat mai mare. Patronii romani nu stiu ce inseamna respectul pentru client, respectul pentru propriii angajati si nu au o gandire occidentala in ceea ce priveste administrarea unei afaceri. Acesta este si motivul pentru care noi inca nu avem branduri romanesti puternice, si cu cateva mici exceptii afacerile romanesti sunt limitate la a fi si a ramane la un nivel scazut in timp acestea fiind sortite disparitiei.

Nici n-a fost inca aprobata legea privind obligativitatea echiparii masinilor cu anvelope de iarna in sezonul rece, ca preturile cauciucurilor de iarna au si sarit in aer. In magazine, service-uri auto si vulcanizari, preturile la cauciucuri de iarna au crescut cu cel putin 10% in unele cazuri chiar cu 20%. Preturile au urcat atat la cauciucurile noi, cat si la cele reesapate sau la cauciucurile second-hand.

Unde este greseala ? Patronii romani merg pe ideea unui profit imediat, un fel de filozofie “azi sa-mi mearga bine, maine o sa vad eu ce-o sa mai fac…“. TOTAL GRESIT ! Peste tot in statele dezvoltate, clientul este mai important decat profitul de conjunctura. Asta nu inteleg patronii romani.

Este la mintea cocosului: cine este mai castigat ? O firma care vinde in acest sezon mai scump si face un profit cu 20% mai mare, sau o firma care isi asigura pe viitor o clientale cu cel putin 20% mai mare ?

Tendinta psihologica a oricarui tip de client este sa “revina la locul faptei” (cum se spune in criminalistica), si inclusiv eu ma incadrez in acest tipar psihologic. Daca am vizitat 10 firme, si la una dintre ele am gasit acelasi produs cu 20% mai ieftin, este clar ca si la primavara cand voi avea nevoie de cauciucuri de vara voi merge prima data acolo unde stiu ca a fost cel mai ieftin, mai mult decat atat o sa-mi informez si prietenii, rudele si cunostintele ca “acolo este cel mai ieftin”.
Uitati-va in statele dezvoltate din vest, cum se face comert: de exemplu, de fiecare data cand vin sarbatorile de iarna se fac mari reduceri de preturi, clientela sa inghesiue sa cumpere ieftin. Paradoxal, in Romania exact in aceeasi perioada, pretul produselor creste semnificativ, patronii romani prefera castigul rapid, imediat, in detrimentul dezvoltarii unei afaceri “sanatoase” prin fidelizarea clientilor si asigurarea unui anumit flux de clienti fideli …

Romania, tara lu’ Papura Voda …

Categorie articol [ Comert ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

14 comentarii la “Cauciucuri de iarna mai scumpe cu 10%”

  • Anonim
    ... a scris la 8 noiembrie 2010, 11:46   [#1]

    Eu zic asa: deschite-ti tu o afacere si vine tu mai ieftin ca toti, ca sa ai clienti mai multi, sa vedem cu ce te incalzeste ca ai teancul de facturi mai gros si contul de la banca mai gol.
    Elasticitatea cererii pare sa fie o notiune necunoscuta pentru tine si desigur judeci din perspectiva bizonului care trebuie sa-si cumpere acum anvelope de iarna si vrea sa gaseasca “mai ieftin”.

    Sigur nu te deranjaza cu nimic ca niste unii au decis ca tu trebuie sa ai anvelope de iarna, indiferent de optiunea ta? Nu cumva asta e cauza scumpirii, mai istetule, o crestere puternica si artificaiala a cererii?

    Tu ai impresia ca in vreo tara se va produce o ieftinire a produselor atunci cand vine statul si falsifica raportul normal cerere/oferta? Te-ai dus sa vezi cu ochii tai in tarile de care vorbesti cat de mare e concurenta ofertantilor pe produsele care se ieftinesc de sarbatori? Evident ca nu.

  • ... a scris la 8 noiembrie 2010, 15:06   [#2]

    “Homo homini lupus est”
    Deci nu te mai mira ca unii au nostalgii comuniste! Nu pot intelege cum naiba nu ne putem depasi conditia de fanarioti.
    Norocul a facut ca in ultimii 3 ani sa-mi petrec sarbatorile de Craciun la Budapesta. Inainte de sarbatori incep reducerile iar in ajunul Craciunului vezi reduceri cu pana la 50 %, si asta mai la TOATE produsele!!! Si asa se intampla peste tot in afara granitelor noastre.
    Ceea ce e la noi denota o nesimtire crasa a comerciantilor.
    Iar in alta ordine de idei, asa cum scria Dan in articolul despre obligativitatea incaltarii autoturismelor cu “bocanci ” de iarna, pun la bataie productia de bere pe o luna a lui Heineken ca initiatorul legii are un business in acesta nisa!

  • ... a scris la 8 noiembrie 2010, 16:54   [#3]

    @ Anonim:
    -- tipic romanesc, tipic gandirii patronilor din Romania, singurul lucru care conteaza, este contul de la banca, acesta sa fie cat mai plin, respectul fata de clienti este o notiune necunoscuta pentru patronii din Romania;
    -- “elasticitatea cererii” este un nume pompos pentru “profitul conjunctural” (folosind niste termeni foarte “soft” pentru a defini, pe romaneste spus, lacomia patronului roman);
    -- “bizonul de mine”, are deja cauciucuri de iarna, cumparate de anul trecut, prin urmare discutam pricipiul in sine, care pe orice parti l-ai intoarce este aberant, nicidecum situatia mea personala;
    -- legat de “cresterea puternica si artificiala a cererii”: ai senzatia ca in statele dezvoltate din vest, nu exista cerere mare de sarbatori ? Care sunt calculele economice si strategia de marketing pentru care cei de acolo fac reduceri de preturi pe cand in Romania pretul produselor creste ? Acesta a fost si motivul pentru care am dat exemplul cu preturile “de sarbatori”, occidentul versus Romania.
    -- concurenta din vest este o concurenta reala, bazata pe competivitate si profesionalism, pe cand in Romania, parca pentru a confirma inca o data faptul ca romanii sunt banditi si hoti, se practica comertul de cartel, fara nici o jena.
    -- in tarile foarte dezvoltate ale lumii, dintre care dau exemplul Germaniei (a patra putere economica a lumii), se practica tipul de comert modern de care aminteam mai sus, unde respectul pentru client este prioritatea numarul unu. Compara cu ce fel de comert se face in Romania, si spune-mi daca ar trebui sa dam lectii de economie si marketing, Germaniei. Ei au demonstrat ca din punct de vedere economic, fac parte dintre “invingatori”, iar romanii au demonstrat in ultimii 20 de ani ca sunt niste “looseri“, gainari, hoti, banditi si corupti …

  • ... a scris la 8 noiembrie 2010, 19:04   [#4]

    cineva din jurul guvernari aveau mai multe firme cu cauciucuri de iarna si ce sau gandit sa dea o lege sa nu ramana cu ele pe stoc in iana asta, presupun… :o

  • ... a scris la 14 noiembrie 2010, 12:07   [#5]

    este criza mondiala la productia de cauciuc:) [-(

  • ... a scris la 20 noiembrie 2010, 16:36   [#6]

    Subscriu 100% la comentariile facute de Peter si Dan, daca astfel de anonimi gandesc asa… ce sa mai cerem guvernantilor… care sunt tot niste anonimi, parerea mea !

  • Nicu[Iasi]
    ... a scris la 4 decembrie 2010, 13:18   [#7]

    ANONIMULE, sper din tot sufletul sa ramai un ANONIM ! Daca nu-ti place Blogul lui Dan, ce naiba cauti aici ? Auzi la el ‘Elasticitatea cererii’, eu am fost afectat de scumpirea anvelopelor si nu vroiam anvelope de iarna doar pentru ca au ‘zis’ guvernatii ! Bizon esti TU !

  • Nicu[Iasi]
    ... a scris la 4 decembrie 2010, 13:24   [#8]

    Cauciucuri de iarna iti pui cind se apropie iarna (de la 7 grade Celsius in jos), cine este sofer ar trebui sa stie.

  • florin
    ... a scris la 11 decembrie 2010, 23:41   [#9]

    Ce ziceti de asta ? Tocmai vreau sa-mi cumpar cauciucuri de iarna si am verificat pe siteurile din Germania (acolo tocmai s-a votat obligativitatea cauciucurilor de iarna) si… surpriza !!! In Romania 2000 RON, in Germania 2680 RON :d , unde este “comertul modern practicat in tarile civilizate” am vorbit cu prietenii de acolo si mi-au spus ca practic au marit preturile imediat dupa aparitia legii. Daca stiti site-uri ieftine va rog sa-mi spuneti. Mersi !

  • ... a scris la 12 decembrie 2010, 5:00   [#10]

    @ florin: -- in Romania, nici nu a aparut inca legea si preturile au explodat ! Preturile la cauciucuri au urcat cu 20% ~ 40% in conditiile in care la noi, legea urmeaza sa apara abia anul viitor. Iar in alta ordine de idei, un salariu in Romania este de 200 sau 300 de euro, iar in Germania este de 2000 sau 3000 de euro.

  • ... a scris la 11 ianuarie 2011, 0:42   [#11]

    Asta-i prostia romanului. Nu-si da seama ca e acelasi lucru daca are profit zece lei de la un singur client sau cate un leu de la zece clienti. Toti viseaza la castig rapid, n-au nici o perspectiva de viitor.

  • ... a scris la 21 februarie 2011, 11:50   [#12]

    Daca esti asa suparat, arunca un ochi pe http://www.4anvelope.ro. Suntem noi pe piata si dorim sa schimbam putin aceast lucru care te deranjeaza si pe tine, prin precomanda de anvelope. Poate scrii un post sa ne elogiezi :d sau macar un like pe facebook 10x

  • ... a scris la 21 februarie 2011, 12:51   [#13]

    @ Marius: -- M-am uitat la niste anvelope de vara, dimensiunea 195/55/15 (cum am eu nevoie) … Sincer, la pretul afisat pe site, se gasesc si in magazine (depozite) …

  • ... a scris la 8 iulie 2011, 16:40   [#14]

    Gasiti cauciucuri second hand la preturi foarte bune pe secondtires.ro. Preturile nu se maresc o data cu aproparea noi legi. In plus sunt foarte seriosi in selectia marfii.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?