Un cătun românesc de rromi, a oprit… ocupaţia rusească!

5HIO2yw Un cătun românesc de rromi, a oprit... ocupaţia rusească!

Situat în nordul țării, în județul Botoșani, sătucul Nanu, din comuna Hilișeu Horia, este ultima așezare românească de la frontiera de Nord-Est a Uniunii Europene. În prezent este doar o anonimă și micuță localitate rurală (chiar fantomă!) cu doar câteva case ruinate, năpădite de bălării și de pădurile seculare ce despart România de Ucraina. Cea din urmă locuință se află chiar la cca… 100 de metri de bornele frontierei! De fapt, în această lume a ruinelor și a amintirilor, doar 2-3 case mai rezistă și sunt locuite acum…

Dar, dincolo de pitorescul, parcă ireal, al peisajului și de incredibila apropiere de limitele de Nord-Est ale țării, cătunul NANU (după numele fostului boier cu întinse averi în zonă) ce se învecina cândva cu satul Tinca (acum, dispărut), fost pe vremea celui de al Doilea Război Mondial un micuț sat de rromi lingurari, lăutari și pricepuți în a lucra pământul, are acum o poveste nu numai fabulosă (cum notează și presa actuală), dar și hazlie în felul ei! O spune, pe scurt, însuși primarul comunei Hilișeu Horia, de care încă aparține:

Datorită acestui sat, România a câștigat atunci, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, un însemnat teritoriu. Pentru că o parte a satelor care se găsesc acum în România s-ar fi aflat în… Ucraina dacă nu era Nanu! Țiganii (rromii) de aici au oprit, pur și simplu, trupele rusești să mai rupă din teritoriul nostru românesc!

Aflată în plină ofensivă, după victoria împotriva nemților, Armata Roșie înainta vertiginos, ajungând până la granița de Nord a României. Spre ghinionul lor, când au… descoperit cel două sate Nanu și Tinca, cu populație exclusiv rromă și la vederea țiganilor alertați, au schimbat imediat direcția anexionistă de mers, spre alte destinații! Și astfel rromii de atunci, fără arme și măcar… ciomege, au salvat involuntar de la înglobare în fosta Uniune Sovietică, absolut toate comunele până hăt, departe, la Dorohoi, dar și o zonă adiacentă, estimată acum la cca 10.000 de km pătraţi!

Dacă, eventual, n-ar fi fost aceste gospodării ale rromilor lingurari, rudari și lăutari, granița rusească s-ar fi dus mult mai adânc în interiorul României de astăzi

… mai spune, inclusiv, în cotidianul Adevărul, Ioan Brumaru, primarul din Hilișeu.

Ei, ce spuneți de această mică istorioară (scuzați-mi pleonasmul), dar de mare importantă, consider eu, în ce privește actualul teritoriu al țării în care trăim?! O știați sau ați mai aflat-o! Dacă da, cu atât mai bine. Eu acum v-am reamintit-o și, eventual, îmbogățit-o cu alte amănunte…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Istorie ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Un cătun românesc de rromi, a oprit… ocupaţia rusească!”

 • ... a scris la 6 septembrie 2018, 13:39   [#1]

  Potrivit unor studii efectuate de sociologi, dacă în România se păstrează trendul demografic actual (respectiv populaţia de etnie rromă creşte iar românii devin tot mai puţini la număr pentru că scade vertiginos natalitatea în rândul românilor şi milioane de români au emigrat şi continuă să emigreze), în anul 2050 -- adică foarte aproape! -- populaţia de etnie rromă (ţiganii) va depăşi ca număr populaţia formată din români.

  Aşa că, cel puţin dintr-un punct de vedere putem sta liniştiţi: în curând, România va fi un stat sigur din punct de vedere al graniţelor ţării, nici o altă ţară nu va mai dori să atace ori să ocupe Rromania.

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 6 septembrie 2018, 14:56   [#2]

  Cam asa-i! Romii se înmulțesc mereu, în timp ce noi, românii fie ca stagnam numeric, fie ca mulți din cei încă existenți numeric prefera sa plece-n strainatate! Dar dincolo de aceste date pur statistice, “bravura” acelor rromi din Nanu a fost, pe cat de haioasa, comica, pe atât de benefica, nu?

 • ... a scris la 6 septembrie 2018, 16:25   [#3]

  Personal, nu mă simt “mândru” deloc pentru faptul că până şi ruşii au fugit ca dracu’ de tămâie când au ajuns pe teritoriu românesc şi-au găsit ce-au găsit. Iar de amuzat, nu mă amuză deloc o astfel de situaţie, mă face doar să mă simt prost. Ca cetăţean român, mi-ar place să am cu ce să mă mândresc şi nu să plec capul jenat pentru neputinţa şi mizeria de la noi…

 • marc
  ... a scris la 6 septembrie 2018, 17:38   [#4]

  Se vede insa treaba ca mizerie a fost si atunci cum e si… astazi, nu? Totusi, parerea mea-i ca, rosim sau nu, am ramas, involuntar, cu o suprafata de teren ce ne apartine noua, nu rusilor!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 septembrie 2018, 17:51   [#5]

  Cărui cetățean român nu i-ar place să se mândrească cu țara, Dane? Păi, avem noi cu ce ne mândri, când de-a lungul și de-a latul României minciuna a pus stăpânire?

  Am eu ce am cu „democrația” asta mincinoasă. Cum naiba să mă „mândresc” în lume cu unii ca Iliescu sau Dragnea? Nu voi accepta niciodată „valorile” promovate de indivizii de teapa lor, oricât de mulți concetățeni i-ar pupa în fund.

  Pesta porcină e o glumă în comparație cu cancerul comunist ce a pus stăpânire pe România de vreo 8 decenii. Tovarășii ăștia nu se dă înlăturați de la troacă nici cu mitraliera, d’a-păi cu ștampila.

  „Democrat” cum sunt, îmi văd de pixlele Timișorene sperând că semenii vor pricepe ce e de priceput: PSD nu e un partid, ci o gașcă de impostori ce profită de naivitatea alegătorilor…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »