Câte ceva despre respectul uman

Psihologic vorbind, respectul este un comportament social, interpersonal, în care se angajează indivizii unui grup, culturi sau societăți, prin care își arată aprecierea, deferența sau supunerea. Este intim întrepătruns cu ideea de ierarhie, dar și de reguli, obiceiuri, tradiții, ceea ce este considerat propriu într-un context anume. Se stie ca poporul român e un popor creştin ortodox şi atât. Educat, tolerant, civilizat, harnic, … . din părţi. Românii au totusi o relație complicată cu respectul! O spune, intre multi altii, Dr. Gabriel Diaconu: “Suntem o comunitate cu reguli rigide, rămășițe medievale și încă în căutarea formulei adecvate pentru ce înseamnă politețea, bunul raport și bunele relații. “Desi sunt peste 31 de ani de când, oficial, comunismul a dispărut, dar nu si urmele lui. Relicve găsești la tot pasul. Oare nu ar fi mai bine să nu impunem convingerile noastre celorlalți, să respectăm pe fiecare om, să dăm valoare fiecăruia în parte, să nu ne insultăm și să ne uram unii pe alții?

În acest articol, scris cu multe retineri si cu presupunerea (teama) primirii unor eventuale replici, veti regăsi informații si pareri despre… inmormantare! Ce obiceiuri au sau mai respectă românii la si după înmormântare! Da. Conform Bisericii Creștine Ortodoxe, moartea reprezintă un prag sacru în care ființa umană își rememorează parcursul vieții și merge la Dumnezeu. Prin ceremonia de înmormântare realizată după tradiția creștinească, se arată in fapt grija creștinilor pentru cei adormiți. Nu vreau (cred ca si dv) să ajungem drept o „țară lagăr” precum Australia, Coreea de Sud, Singapore sau altele pline de atei care trăiesc în lux și sunt roboți, nu oameni care să aibă suflet. Toți vom ajunge oda să fim înmormântati la cimitir, nu… la magazin sau club. Degeaba ești un om modern dacă ești robot, dacă nu ai suflet, nu ești bogat spiritual și moral. Recent am vazut la tv imagini de la ceremonia inmormantarii fostului cantaret de muzica populara (in exclusivitate din zona Olteniei) Petrică Mîțu Stoian, condus pe ultimul sau drum. Alături de familie și cei mai apropiați colegi de breaslă s-a aflat și o mare multime de fani veniti de peste tot in Banie, la Craiova, sa-si ea ramas bun de la cel care zice-se ca a fost… emblema Olteniei! O fi fost, dar multi dintre noi, romanii, habar n-au avut de el! Strada principala A. I. Cuza (ca si imprejurimile) a (au) fost realmente blocată (e) de miile de persoane care au venite să-i aducă un ultim omagiu artistului plecat prea devreme de pe această lume. Slijba de înmormântare desfasurandu-se la Teatrul Național Marin Sorescu. O evidenta si fireasca dovada de respect si daruire fata de concetateanul lor, caruia cu piosenie-i spun sa-i fie tarana usoara, iar odihna vesnica! Chiar daca, din multe privinte, s-a cam exagerat cu steaguri si esarfe ori cu strigatul, a la meciuri de fotbal, “Mîțu, nu uita, Oltenia nu te va uita! ”

Vazandu-le si ascultandu-le, spontan, mi-am pus intrebarea: de ce oare nu s-a intampla asa ceva si la disparitia dintre cei vii a unor numerosi oameni de o valoare superioara defunctului oltean?! E suficient sa amintesc, aleatoriu, de Ion Caramitru, Dinu Săraru, Toma Caragiu, Ion Dichiseanu, Gabi Lunca, Draga Olteanu Matei, Ileana Vulpescu, . Alexandru Lulescu, Oliviu Gherman, Cristian Topescu, Ion Ghitulescu, Radu Paun, Stela Popescu, Toma Caragiu, Victor Rebenciuc si alti artisti de renume, scriitori sau critici literari, comentatori sportivi, politicieni sau medici a caror faima si valoare au fost si vor fi greu de contestat.

Cu mici, f mici excepotii, toti acestia si altii ca ei au disparut in eternitate fara multa “pompa”, intr-un cvsi anonimat demn de contestat!? Fara a beneficia de respectul și prețuirea pe care le meritau din plin! Deobicei crestinii isi manifesta regretul pentru cei plecați la Dumnezeu prin obiceiurile religioase, apărute din credința că există viață și după moarte, nu? Aceste obiceiuri reprezintă un mijloc prin care sufletul se desparte de trup cu credință, luminând calea către Dumnezeu. Ceremonia de înmormântare – obiceiuri după tradiția creștin-ortodoxă. Ceea ce, in multe, multe cazuri cam lipseste. Sa fie toate acestea doar o conspiratie?! O conspiratie a mortii!!? Eu spun ca nu. E doar o preferinta a multor conationali. Nu poti sa acuzi pe nimeni, dar in schimb esti indreptatit sa spui: astea-s preferintele actuale ale romanilor! Eventualele comentarii (civilizate) sper sa le faceti dumneavoastra…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

inmormantare mitu stoian Câte ceva despre respectul uman

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?