Cât costă o pâine de casă făcută cu aparat de făcut pâine ?

paine de casa Cât costă o pâine de casă făcută cu aparat de făcut pâine ?

Cât costă o pâine de casă ?

O întrebare care se pare că şi-o pune multă lume, atât cei care sunt interesaţi să-şi cumpere un aparat pentru făcut pâine cât şi pe cei care deţin deja un astfel de aparat dar care încă nu şi-au făcut un calcul. Am citit pe internet, tot felul de aberaţii … începând de la consumul mare de curent al acestor aparate şi terminând cu costul total al ingredientelor. Drept urmare, m-am apucat să fac un calcul cât mai precis posibil, să ştie toată lumea cât costă o pâine de casă, făcută cu un aparat de făcut pâine.

Măsurătorile la consumul de energie electrică au fost făcute cu un aparat special pentru măsurarea consumului, marja de eroare fiind mai mică de 1%. De asemenea, am făcut calculul ingredientelor cât am putut de precis, însă ţin să menţionez faptul că nu am folosit ingrediente scumpe. Am folosit ingrediente bune dar în acelaşi timp ieftine. Da, există şi aşa ceva şi am să vă dau câteva exemple…

paine de casa Cât costă o pâine de casă făcută cu aparat de făcut pâine ?

Drojdia uscată: se spune că, cea mai bună drojdie uscată este cea de la Dr. Oetker. Da, probabil că o fi adevărat, însă la pâine nu se simte nici o diferenţă dacă foloseşti drojdie uscată de la Dr. Oetker sau drojdie uscată activă de la Pakmaya. Drojdia uscată activă de la Pakmaya, este foarte bună şi este semnificativ mai ieftină decât drojdia uscată marca Dr. Oetker!

Făina: am citit tot felul de aberaţii pe internet, cum că trebuie nu ştiu ce faină specială pentru pâine, că altfel nu iese pâinea … Prostii ! Am cumpărat faină albă ieftină din supermarket şi iese pâine foarte bună, fără nici un fel de problemă. Cel puţin în Ardeal, se găseşte faină albă ungurească (Made în Hungary), care este ieftină şi foarte bună! Noi românii, avem ditamai Bărăganul însă nu suntem în stare să avem un preţ decent la kg de făină românească, iar asta nu din cauza agricultorilor ci din cauza samsarilor de grâu, a speculanţilor care urcă artificial preţul la grâu, cumpărând kg de grâu de la agricultori cu câţiva zeci de bani şi re-vânzând (ştiu, nu există în DEX) după aceea la de aproape 10 ori preţul ! Drept urmare, atâta vreme cât specula este permisă … nici o problemă, noi cumpărăm făină ungurească. Să vă spălaţi pe cap cu el, grâu românesc, bree ăştia, speculanţilor!

Deci, haideţi să facem calculul, să vedem cât costă o pâine de casă de 1 Kg, făcută acasă, cu un aparat de făcut pâine…

FĂINĂ: Eu cumpăr făină ungurească la săculeţ de hârtie de 5 Kg, care costă 12 RON. Pentru o pâine de 1 Kg, avem nevoie de 700 gr făină albă. Asta înseamnă că, cei 700 gr de făină costă 1.68 RON;

DROJDIE: Folosesc drojdie Pakmaya la pungă de 100 gr, care costă cam 5 RON. O măsură mică de drojdie uscată (echivalent cu aproximativ o linguriţă), cântăreşte 3 grame. Pentru pâinea de 1 Kg, avem nevoie de 1.5 măsuri mici (adică aproximativ o linguriţă şi jumătate), asta ar însemna 4.5 grame de drojdie uscată. Dacă facem calculul, 4.5 grame de drojdie uscată costă 0.225 RON;

ULEI: O “sticlă” (de plastic), adică un PET la 2 litri, cu ulei de floarea soarelui, costă 10 RON şi conţine 2000 ml de ulei. La o pâine de 1 Kg, avem nevoie de aproximativ 2 sau 3 linguri de ulei… 3 linguri cu ulei înseamnă aproximativ 20 ml ulei, care costă 0.1 RON.

APĂ: Având în vedere că pentru o pâine de 1 Kg avem nevoie de 420 ml de apă … chiar n-am idee cât ar putea costa, cred că efectiv nici nu mai contează, este absolut nesemnificativ … este atât de puţin, încât se încadrează în marja de eroare a contorului de apă. Punem totuşi, un 0.01 RON;

SARE: Pentru pâinea de 1 Kg, avem nevoie de 2 linguriţe de sare … iarăşi, nesemnificativ, la cât costă o cutie cu sare … Totuşi, hai să punem 0.01 RON, sarea.

ZAHĂR: Pentru pâinea de 1 Kg, avem nevoie de 1 linguriţă de zahăr, asta înseamnă cu aproximaţie încă un 0.03 RON.

Laptele praf, seminţele de dovleac, seminţele de floarea soarelui, seminţele de în, seminţele de susan, fulgi de orz, fulgi de ovăz sau tarate, astea sunt opţionale! Deci, nu le calculăm, facem calulul pentru o pâine albă de 1 Kg, fără alte îmbunătăţiri/”dotări” …

ENERGIE ELECTRICĂ: Am făcut calculul pentru consumul de energie electrică consumat pentru a face o pâine de casă. Măsurătorile au fost efectuate cu un aparat special conceput pentru aşa ceva, marja de eroare a aparatului fiind mai mică de 1%. Aparatul de pâine folosit la teste, a fost un Moulinex OW6101 de 1600 de waţi, cu 2 palete (malaxoare).

Moulinex OW6101 Cât costă o pâine de casă făcută cu aparat de făcut pâine ?

aparat de paine moulinex Cât costă o pâine de casă făcută cu aparat de făcut pâine ?

Timpul total de preparare/frământare/dospire/coacere a unei pâini, din momentul în care am apăsat butonul de START şi până în momentul în care pâinea a fost gata coaptă, a fost de 3 ore şi 10 minute. Din aceste 3 ore şi 10 minute, aparatul a consumat curent timp de 43 de minute (toţi timpii de consum, cumulaţi), în rest, aparatul de fapt nu face nimic, doar … stă la dospit. Deci poveştile pe care le scriu unii pe internet sunt nişte aberaţii mai mari decât ei …
Consumul total de curent, pe parcursul a 3 ore şi 10 minute, cu aparatul Moulinex OW6101 de 1600 de waţi, a fost de 0.44 KWh, asta înseamnă 0.23 RON (Vezi metoda de calcul, aici: http://dan-blog.ro/cat-costa-un-kilowatt-kw-energie-electrica.html)

aparat de masura consum curent electric Cât costă o pâine de casă făcută cu aparat de făcut pâine ?

Deci, haideţi să facem totalul:

Faină = 1.68 RON
Drojdia = 0.225 RON
Ulei = 0.1 RON
Apa = 0.01 RON
Sare = 0.01 RON
Zahăr = 0.03 RON
Curent electric = 0.23 RON
TOTAL = 2.465 RON / 1 pâine de casă de 1 Kg.

MENŢIUNI: – Pâinea de casă este mult mai săţioasă decât cea “aerată” de la magazin! Eu, la o masă, mâncam o jumătate de franzelă (franzelă de magazin) … Din pâinea de casă, mănânc o felie (sau două) de pâine la o masă (e drept, o felie ceva mai groasă).

Pentru 2 persoane, o pâine de 1 Kg ajunge pentru minim 2 zile (dacă sunt mari mâncători de pâine) sau chiar pentru 3 zile. Asta ar presupune 2 sau maxim 3 pâini pe săptămână pentru 2 persoane. La un consum mediu de pâine, ar însemna între 8 şi 10 pâini pe lună, adică un total de 19.72 RON ~ 24.65 RON pentru 2 persoane, pe o perioadă de o lună de zile.
Acum, am să vă rog pe voi, să calculaţi câtă pâine cumpăraţi într-o lună de zile de la magazin, şi să vă faceţi calculul … yahoo smiley Cât costă o pâine de casă făcută cu aparat de făcut pâine ?

PS: Cei care doriţi o reţetă bună pentru pâine de casă (făcută cu aparat pentru făcut pâine), găsiţi reţeta aici:
http://dan-blog.ro/reteta-paine-de-casa-pentru-aparat-de-facut-paine.html

Categorie articol [ Gastronomie ]
Tagged with: [ , , , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

38 comentarii la “Cât costă o pâine de casă făcută cu aparat de făcut pâine ?”

  • Marck Cornelius
    ... a scris la 22 februarie 2014, 5:42   [#1]

    Acest articol l-am gasit interesant prin faptul ca se refera cam cit ne-ar costa de facut o paine acasa facuta cu aparatul care face paine, este mult mai sanatoasa (ca stim exact toate ingredientele care le punem) plus mai eficienta si este mai practic din orice punct de vedere versus celor ce vand painea la magazine, acuma ramine doar sa o traduc pe piata Americana care ar fi reteta la bani si greutate, cred totusi, sunt convins ca va fi mult mai buna decit painea ordinara plina de chimicale si de o calitate extrem de proasta, sper cat de curind sa urmez aceasta reteta a acestui om binefacator .:peace:

  • ... a scris la 22 februarie 2014, 14:03   [#3]

    bai dane, felicitari. vad ca ai niste tutoriale din ce in ce mai bune. deci fabrica aia de paine nu consuma curent timp de 3 ore ci timp de 40 de minute…
    adica, cat o masina de spalat?

  • ... a scris la 22 februarie 2014, 15:29   [#4]

    @ spanac: -- Urmeaza sa fac calculul la consumul de energie electrica si pentru masina de spalat :)

  • Severus
    ... a scris la 23 februarie 2014, 6:06   [#5]

    Oare cum de nu s-a gandit nimeni pana acum sa faca un asa review? Bravo Dane si baftă la multe teste in continuare.

    Pe mine ma costa mai ieftin pâinea, ca iau ulei din supermarket mai ieftin, la 4 lei, si faina alba la 1,40 lei/kg am luat ultima data tot din supermarket. Faina s-a ieftinit de anul trecut… Acum faina adusa din Ungaria, desi foarte buna, mi se pare scumpa.

    Aparatul meu consuma 1000w, deci putin curent pentru o pâine, si cand ma gandesc ce probleme imi faceam despre consum… uite ca am noroc cu tine Dane.
    Mercy mult, nu am gasit nicăieri aceste informatii pretioase.
    Deci hai sa mancam sanatos!

  • Baba Irina Maria
    ... a scris la 4 noiembrie 2014, 10:30   [#6]

    Îmi “place” foarte mult că ai securizat acest blog, ne lăsând pe nimeni să copieze/printeze măcar o reţetă… :o :-?

  • ... a scris la 4 noiembrie 2014, 11:18   [#7]

    Am fost nevoit să fac asta pentru că de fiecare dată când scriam un articol pe blog, acesta era furat (copiat) pe/de alte zeci de siteuri web si bloguri.
    Soluţia este simplă: adaugă pagina sau siteul la “Bookmarks” (la “Favorite”), în browserul tău. O să ai astfel acces rapid la pagină.

  • ... a scris la 4 noiembrie 2014, 23:49   [#8]

    Gustos si sanatos, pentru cei care au timp de facut paine acasa.

  • Ionut
    ... a scris la 29 decembrie 2014, 22:23   [#9]

    Salut! Am o “mica” problema , am primit o masina de facut paine marca WESTWOOD fara instructiuni de folosire. Le-am cautat pe net , dar nu le gasesc. Culmea e ca am incercat sa o folosesc asa fara indicatii dar, o bag in priza , setez programul si nu functioneaza , se aude cum declanseaza ca si cum ar vrea sa porneasca motorul dar nu se misca paletul , face de cateva ori apoi se opreste , auzindu-se doar un bazait. Am incercat de vreo doua ori si am oprit-o. Asa trebuie sa inceapa programul sau e blocat motor, rotor ceva ? Ma puteti ajuta cumva , cu instructiunile , sau o idee ceva. Multumesc anticipat!

  • Kap
    ... a scris la 30 decembrie 2014, 10:34   [#10]

    Dar avem si faina romaneasca: 1,29 RON tip 650 la Kaufland sau 1,41 RON tip 000 la Selgros. Ambele la punga de hartie de 1 kg.
    Sau ulei de 1l la 3,99 RON de la orice hypermarket.
    In orasele mari sint variante… bine, la hypermarket se mai gasesc si pave proaspete la 2,8 -- 3 RON/kg….

  • axelluny
    ... a scris la 11 februarie 2015, 9:47   [#11]

    Foarte riguros calculul.Mulțumim pentru informație.:x

  • o oarecare
    ... a scris la 12 martie 2015, 22:26   [#12]

    Si eu prepar paine simpla in casa cu un aparat de facut paine Moulinex cu doua malaxoare. Sunt foarte multumita.

  • ... a scris la 29 mai 2015, 9:32   [#13]

    http://dan-blog.ro...-facut-paine.html

    Painea de magazin in goana dupa profit are aditivi, coloranti, premix, stabilizatori, E-uri 0-150-999-care majoritatea habar-nau ce sunt si sare iodata… WTF. !!
    Paine facuta la tara in cuptor cu lemne aia mare de 50 cm si inalta de 20cm, sta 14 zile(in covata de lemn acoperita cu un cearceaf alb) fara sa-si modifice textura, gustul(si ce gust ca-ti bati vecinii ce buna e mai ales de-o prajesti pe soba si o ungi cu smantana de bivol-deala crescut Heidy style pe munte sus-),
    pe cand painea de magazin sta 1-2 zile, gustu pica in canal,
    textura zici ca devine cauciuc
    ce mai, la fel ca FORNETTI produs copt valabil 24 h _ [-( :peace: _ MDFKETTI.

    Din pacate e buna painea facuta in casa ce nu e bun si lumea NU STIE(la fel ca la aparatele de pop corn acelea mici de acasa pret 100-200 ron) e este modul in care sunt facute aceste aparate adica vasul de coacere de obicei din aluminiu teflonat(acesta la temperaturi mari emana ioni toxici si teflonul e iar cu cantec…) pentru cost redus la raft !!_aluminu=BAD _teflon=BAD
    Vasul ideal ar fi unul de FONTA(daca nu-i unul de argint cel mai bun conductor de caldura), fonta elibereaza ioni de fier ce ajung in alimente si ne ajuta.

    repet:
    Castigam la buzunar si pierdem la sanatate pe termen lung, trist.

    Ce avem dea gratis(auz, vaz, viata, sanatate) nu are valoare.
    Din ceva trebe sa murim, dar asta nu justifica grabirea procesului prin viata moderna.
    Vasul de cocere la aceste aparate ar fi fost bine sa fie fier sau inox NICI VORBA, sau poate cupru(dar si aici e cu cantec) poate produce intoxicatii, aluminiul degaja ioni toxici la temperaturi mari(cumulat in timp=>alzheimer si boli degerative) la fel si teflonul care poate
    ucide o pasare intr-o colivie tinuta din casa fapt demonstrat stiintific, muncitorii ce fac vase teflonate le cedeaza plamanii la fel ca la minerii din mine.Tefal si Dupont au facut studii de temperatura, dar cati avem termometre laser sa masuram temperatura reala la care ajunge teflonul pe aragaz?

    in fine;
    vrei sa faci o paine sanatoasa si ajungi sa-ti iasa ceva(poate mai putin chimic ca cea de magazin da mare branza tot nai facut cu aparatul de paine), o BOMBA CHMICA
    gen FORNETTI
    [produs sanatos ce poate contine omega 3 ] :-w :o :- :-? :-?

  • Geo
    ... a scris la 27 septembrie 2015, 19:03   [#14]

    Toata lumea calculeaza pretul, dar compozitia, pe care o cunosc, e esentialul. Sanatatea e nepretuita. Stiu ce pun in paine, am cumva o garantie ca nu inghit rahaturile multinationalelor sau ale diversilor bul-angii locali. Recomand faina luata direct de la moara, cea din comert are .. amelioratori, kkati pusi acolo de niste … ma abtin !

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 27 septembrie 2015, 20:02   [#15]

    Mă abțin și eu, domnule Geo. Pâinea de casă se numește la „țară” pită, cel puțin în Banat. Mă refer la aia coaptă pe vatra din curte. Orice „rețetă” pentru orice fel de cuptor electric e neavenită. Nimic nu poate înlocui gustul cojii de pită coaptă în cuptorul bunicii… Credeți-mă, știu ce spun!

  • R
    ... a scris la 20 octombrie 2015, 21:40   [#16]

    se poate ajunge chiar la 1,90 lei/kg si cu pretul de magazin fiind in jur de 5 lei/kg, o masina mai iefitna se amortizeaza dupa 50 de piini adica intr-o jumatate de an sau mai putin la familii mari. chiar si cu faina neagra, ulei de masline si sare de himalaya pretul e numai 3,20 lei/kg.

  • Man
    ... a scris la 2 noiembrie 2015, 23:18   [#17]

    Multumim mult pt efort !;)

  • Steli
    ... a scris la 30 decembrie 2015, 19:08   [#18]

    Un amic nu este de acord, citez:

    e total gresit. din 2kg faina ies 3 paini de 1kg. 1kg faina costa 1,2 lei si e nevoie de 620 grame. Deci faina costa 0,75 lei. Dintr-un pache mare de drojdie de 8 lei faci cel putin 30 paini (eu am facut aproape 2 luni paine dintr-un singur pachet, daca stii cum sa prepari drojdia ca sa nu se strice atunci cand o cumperi), asa ca drojdia costa 0,25 lei. Total 1 leu. Mai e apa care e gratis. La coacere masina merge pe putere maxima doar in ultimile 50 minute, dar si atunci merge cel mult 10 secunde dintr-un minut. A mea are 700W si pentru o paine consuma cam 250 -- 300W in functie de cat de frig e afara. Asa ca mai pui 0,3 lei pentru curent. Total 1,3 lei/paine de 1Kg. Iar la astia costa 2 lei o paine de 350 -- 400 grame, deci minim 5 lei o paine de 1Kg care in plus e si plina de chimicale.
    Diferenta de pret dintre painea facuta acasa si cea de la magazin e cam de 5 ori. Stiu asa pt-ca atunci cand cumparam paine, terminam toti banii, iar acuma de cand faca paine, raman cu cca. 4000 lei pe in plus, pe an. De asta mi-am si cumparat placa video de 1200 lei
    Si inca ceva: nu cumpara drojdia care spune acolo. Dupa ce ca e scumpa mai e si foarte rea. Mie mi-a adus cineva 2 pliculete dinalea si e jale. Aia e o drojdie cu mutatii genetice facuta sa reziste si sa se inmulteasca aproape in orice conditii, care nu moare in stomac si din cauza asta face arsuri si chiar posibil ulcer. Eu am avut aproape o luna arsuri la stomac din cauza la drojdia aia. Ulei poti sa nu pui deloc deoarece daca pui, face probleme la amestecarea aluatului. Se pune maxim 2 linguri dar la 5 -- 10 minute dupa ce a inceput framantarea. La mine framantarea dureaza 30 minute. Zahar eu pun 2 lingurite dar nu in paine ci in solutia de drojdie. Zaharul e aproape in intregime consumat de drojdie si de asta paine creste.

  • andrei
    ... a scris la 8 februarie 2016, 15:49   [#19]

    Mi se pare bizara postarea d-nei steli. Nu pot pricepe in ruptul capului cum bagand 2kg de de faina poti scoate 3 kg de paine.Ponand la socoteala si apa , dar si aerul inclus nu iese deloc socoteala. Indiferent ce se spune painea facuta acasa e mai buna decat ce ne vand marii hoti, si mai ieftina.

  • Severus
    ... a scris la 9 februarie 2016, 12:21   [#20]

    Nu stiu, dar se poate, fiindca mai adaugi apa cand faci painea.

  • Ileana
    ... a scris la 14 martie 2016, 18:20   [#21]

    Super tot ce faci, ma bucur ca am gasit blogul tau. Am salvat reteta de paine asa cum ai scris si o am la indemina tot timpul.
    Succes in continuare si multa sanatate !

  • ... a scris la 14 martie 2016, 18:47   [#22]

    Bun venit pe blog și … mulțumesc pentru urări. Vă mai aștept pe aici :)

  • dan
    ... a scris la 18 aprilie 2016, 12:42   [#23]

    mai trebuie mentionata si durata de viata a aparatului, amortizarea lui…..
    de ex, o masina de facut paine la 400 lei, sa zicem 3 paini/sapt, adica 156 paini/an.
    sa zicem durata de folosinta 5 ani, avem 780 paini, rotunjim la 800 de paini, si rezulta un cost de 0,5 lei care trebuie adaugat la costul painii….(mai mult sau mai putin, depinde de pretul masinii, de durata de viata si de numarul de painii facute)
    nu am pus pretul detergentului de spalat, bureti de spalat….
    rezulta ca painea nu este chiar asa ieftina…..
    ai avantajul ca o faci cum vrei si cind vrei!

  • Dragoș
    ... a scris la 20 aprilie 2016, 15:20   [#24]

    Am reușit din a doua încercare să fac pâine de casă de 750 gr. după tabelul (rețeta) lui Dan cu programul 5 (3 ore ). Pentru test am împrumutat de la un amic electrician, un contor electronic pentru curent electric și l-am înseriat între priză și mașina de făcut păine. Când mașina de pâine a piuit că programul s-a terminat și pâinea s-a copt ,m-am uitat pe contor și înregistrase exact 460 Wați. Calculați voi prețul la cei 460 Wați+toate ingredientele folosite și vă dați seama cât costă o pâine de 750 gr. În comerț pâinea de 300 gr. costă 1 leu. Pâinea arată bine, cu gust excelent, rumenită frumos. Am un avantaj că făina am procurat-o de la țară de la rude. :peace:

  • ... a scris la 20 aprilie 2016, 17:13   [#25]

    @Dragos: păi şi eu ce-am scris în articolul de mai sus? Citez:

    Timpul total de preparare/frământare/dospire/coacere a unei pâini, din momentul în care am apăsat butonul de START şi până în momentul în care pâinea a fost gata coaptă, a fost de 3 ore şi 10 minute. Din aceste 3 ore şi 10 minute, aparatul a consumat curent timp de 43 de minute (toţi timpii de consum, cumulaţi), în rest, aparatul de fapt nu face nimic, doar stă la dospit. Deci poveştile pe care le scriu unii pe internet sunt nişte aberaţii mai mari decât ei…
    Consumul total de curent, pe parcursul a 3 ore şi 10 minute, cu aparatul Moulinex OW6101 de 1600 de waţi, a fost de 0.44 KWh, asta înseamnă 0.23 RON (Vezi metoda de calcul, aici: http://dan-blog.ro...ie-electrica.html)

  • Alexandra
    ... a scris la 25 mai 2016, 21:26   [#26]

    Buna. Super folositor tot ce este scris aici, dar eu am o problema cu masina mea sau cu mine :)) ). Pun toate ingredientele in ordinea ceruta, creste aluatul foarte mult si frumos, si la final, in ultima ora se lasa painea, inca nu am.gasit o explicatie si ma gandeam ca poate ma puteti ajuta cu un sfat! Multumesc!

  • ... a scris la 14 iunie 2016, 20:12   [#27]

    In sfarsit un blog unde gasesc inclusiv formula de calcul a energiei. Ca de cand ma bate nevasta la cap ca consuma, consuma… 1600W… De incercat, am incercat de 2 ori cu 2 retete diferite si de fiecare data mi-a iesit cruda. Acum am dat drumul cu reteta ta din alt articol si revin cu comentariu. Sper sa nu fie masina ci doar nu faceam eu dozajul cum trebuie. Fain site, o sa revin cu drag!!!

  • Cornelia
    ... a scris la 10 aprilie 2017, 18:21   [#28]

    @ Florin

    Probabil ai facut cu programul rapid de ti.a iesit mai cruda. Eu am facut de vreo doua ori la rapid si nu imi place cum iasa. Coc la program de 3 ore, progamuk nr 5 de obicei, si imi iese o paine super. Eu nu fac dupa reteta de obicei ca nu orice faina e la fel, si nu toata ia apa la fel de multa. De obicei pun dupa ochi faina, la 500 ml apa cam cere 700-730 g faina, depinde de faina (sa fiu sigura ca iasa perfect aluatul, si painea, probez la mana aluatul). Iar ca idee daca vrei sa nu gresesti cand pui paine cu program intarziat, iti scrii dinainte notite cu cata faina ai folosit de la firma x sau y. Si pt cei ce se descurajeaza (la inceput si eu m.am descurajat) daca iasa painea lasata in jos, motivul e drojdia prea multa sau faina prea putina, aluat moale (e nevoie sa fie usor dens). Eu la o paine de un kg alba, pun 11-12 gr drojdie cruda, si la 1 kg integrala sau semi, doar 8 respectiv9-10 gr.
    Painea de casa, cea mai delicioasa!

  • Olesea
    ... a scris la 7 decembrie 2017, 10:28   [#29]

    Mi-a ajutat foarte mult acest blog în a mă hotărî să-mi iau mașină de copt, in special pentru comoditate, deoarece îmi place să am pâine proaspătă la dejun. Am optat pentru un STAR LIGT de 800ww cu 2 malaxoare, pentru că mai am prin casă electrice de la ei și se comportă foarte bine in timp fiind ieftine. Datorită tăbliței cu rețeta lui Dan mi-a ieșit pâinea din prima, sunt extrem de satisfăcută, dintr-o pâine de 750g am mâncat 3 zile (2 persoane), pe când înainte cumpăram pâine în fiecare zi. Am făcut și pâine integrală, care tot e gustoasă. Folosesc ingrediente din magazin, doar că pun drojdie proaspătă. Mulțumesc de sfaturi.

  • Bica
    ... a scris la 30 decembrie 2017, 22:15   [#30]

    m-a bucurat mult sa vad atata interes pentru painea facuta in casa, am un Heinner de cateva zile si sunt foarte incantat. Daca respecti cu strictete masurile ai si satisfactii (cum am si eu ), oricum sfaturile celor de aici au fost bune si oricum consumul chiar nu mai conteaza cand e vorba de sanatate. Lipsa e-urilor conteaza cel mai mult, va multumesc de sfaturi si va urez pofta buna :)

  • R
    ... a scris la 31 decembrie 2017, 16:27   [#31]

    @Bica: din pacate se pare ca ce luam pe mere dam pe pere, articolele despre teflon nu sint prea imbucuratoare, eu am inceput sa coc piinea in cuptor …

  • Laios
    ... a scris la 2 aprilie 2018, 16:26   [#32]

    In germania este faina la0,5 kg direct cu drodie la 49 centi mai pui apa si ulei

  • Cristi
    ... a scris la 5 decembrie 2018, 16:48   [#33]

    Rețeta de pâine poate fi preparată și pe un aparat Tefal?

  • Marius
    ... a scris la 5 ianuarie 2019, 0:46   [#34]

    Vin si eu cu o intrebare,acele programe merg si la tefal ?

  • Tibi
    ... a scris la 5 februarie 2019, 23:20   [#35]

    Eu fac piine cu un aparat Panasonic de 10 ani . Reteta lui Dan este buna dar se poate pune unt in loc de ulei, ce nu a bagat in calcul la costul piinii este insasi pretul aparatului care nu este ieftin si daca se strica dupa un an sau dupa ce iese din garantie piinea costa foarte mult. eu nu descurajez pe nimeni doar imi dau cu parerea.

    PS. pentru cei care intreaba retetele de piine sunt valabile pentru toate tipurile de masini de facut piine.

  • Cristi
    ... a scris la 31 martie 2020, 9:00   [#36]

    Un lucru foarte imortant pentru pretul unei paini, este, cred eu, timpul pe care il petreci facand aceasta paine. Se stie ca timpul nostru este cel mai scump…

    Deci la pretul de mai sus as adauga si manopera pentru ca la un salar mediu pe economie este de aproximativ 3000 de lei / 160 de ore pe luna = 18,75 de lei.
    Da știu, poate suna un pic naspa, dar atunci cand ai familie, copii te gandesti de doua ori cum iti organizezi timpul si iti prioritizezi taskurile.

    Am scris acest comentariu pentru ca am cumparat recent o masina de facut paine (mai bine zis pizza, pentru bucuria copiilor) si am dat peste acest blog care merita toate felicitarile noastre. :)

  • Chivu
    ... a scris la 21 aprilie 2020, 21:43   [#37]

    Bravo. Te admir pt blogul tau si calculele tale, azi mi-a iesit pâinea datorita calcului rețetelor tale. Bravo, om deosebit!
    Multă sănătate și fericire iti doresc!

  • Anonim
    ... a scris la 1 septembrie 2021, 11:27   [#38]

    Salut toata lumea,
    Am masina de paine si fac 1 paine pe zi, paine de 1 kg.
    Reteta mea este (in ordine): sare cam 1,5 lingurite, zahar 1 lingura (lingura, lingurita, etc sunt masurile aparatului), seminte de floarea soarelui 3 linguri cu varf, semine de in o lingurita, seminte de quinoa 1-2 lingurite, apa 340-345 gr (grame, nu mililitri, da, pun cuva pe cantar pur si simplu), faina ieftina (de la Lidl sau Kaufland) 600-605 grame, ulei 2 linguri, drojdie 1,75 lingurite.
    Dupa ce aparatul dospeste, dupa ce invarte scurt a treia oara aluatul si cu cca 44 minute inainte de inceputul coacerii, crestez painea (o tai pur si simplu cu foarfeca sus), adaug multe seminte de mac , chimen si floarea soarelui si stopesc bine cu o solutie de sare in apa, cam 2 linguri de sare la 1/2 litri de apa, apoi o las in pace pana e gata
    Pretul tuturor ingredientelor (eu pun deci destul de multe seminte), plus al masinii, considerata uzura la 3 ani, desi are deja 5 ani) este undeva la 4,5 lei painea de 1 kg . Curentul electric este in medie 320-330Wh / paine, deci cca 25 de bani la pretul din 2021.

Trackbacks

  1. Reţetă pâine de casă, pentru aparat de făcut pâine

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?