Casa de avocatură „Şova şi asociaţii”

Avocaţii „Şova“, plătiţi dublu de complexurile energetice

sova si asociatii Casa de avocatură „Şova şi asociaţii”

Investigatii – Mirela MOTREANU

Articol trimis de catre Lucian Macavei

Plătiţi dublu de complexurile energetice: Avocaţii „Şova“, PONTAţi 25 de ore din 24

Investigatii – Mirela MOTREANU

Jaful, după unii, consultanţa juridică, după alţii, făcute de casa de avocatură „Şova şi asociaţii” la complexurile energetice Turceni şi Rovinari s-a ridicat în perioada 2007-2008 la câteva milioane de euro. Mari case de avocatură din lume ar fi invidioase pe un asemenea succes. Secretul avocaţilor de la Şova este unul simplu, şi-au decontat 15-20 iar uneori chiar şi 25 de ore de consultanţă juridică pe zi. Un exemplu: avocatul Radu Cernov a fost plătit pe 15 ianuarie 2008 pentru 25 de ore de consultanţă, o parte pentru CE Turceni, o parte pentru CE Rovinari. Casa „Şova şi asociaţii” era condusă la acea vreme de actualul senator PSD Dan Şova, care îl avea ca partener senior pe deputatul PSD Victor Ponta. Ambii se dau cinstiţi şi apar la televizor condamnând jaful din banul public, deşi l-au practicat cu succes.

Fiecare dintre complexurile energetice Turceni şi Rovinari a plătit în perioada 2007-2008 mii de ore de asistenţă juridică avocaţilor de la „Şova şi asociaţii”. În aceeaşi perioadă, pesedistul Victor Ponta, senior partener la „Şova şi asociaţii”, a câştigat potrivit declaraţiei de avere, mai bine de zece miliarde de lei vechi din asistenţă juridică, dar a susţinut că banii lui au venit din altă parte. Şi totuşi, obţinerea contractelor de către Casa Şova la complexuri au coincis cu perioada în care Ponta a devenit senior partener. Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă extrem de timidă în acest caz, iar între timp atât Ponta, cât şi Şova, au spălat putina şi au anunţat retragerea din casa de avocatură care i-a îmbogăţit.

Casa Şova a inventat ziua de 25 de ore…

Jaful făcut de „Şova şi asociaţii” la complexurile energetice Turceni şi Rovinari ar putea fi evident pentru procurorii anticorupţie dacă aceştia ar aduna orele decontate de avocaţi la cele două societăţi. Ar vedea că sunt zile, şi nu puţine, în care avocaţii au decontat la cele două complexuri mai bine de 15 ore pe zi. Recordul absolut îl deţine Radu Cernov, care pe 15 ianuarie 2008 şi-a decontat 20 de ore la Turceni şi încă cinci la Rovinari. Acesta a mai avut şi alte zile bune: 20 de ore pe 10 ianuarie, 19 ore pe 4 februarie, 15 ore pe 11 februarie, 16 ore de 13 februarie, 21 de ore pe 19 februarie etc. Sunt zeci de exemple în acest sens la Radu Cernov, dar şi la alţi avocaţi ai Casei Şova.

Să luăm, spre exemplu, ziua de 13 februarie, care s-a dovedit norocoasă pentru avocaţii „Şova”. Nu mai puţin de cinci avocaţi şi-au decontat în acea zi câte 16 ore de muncă, jumătate la Turceni, jumătate la Rovinari. Este vorba despre Radu Cernov, Roxana Eftimie, Paula Săndulescu, Iuliana Negoiţă şi Eugen Pop.

O zi prolifică a fost şi 19 februarie, în care Radu Cernov a decontat 13 ore la Turceni şi 8 la Rovinari, Roxana Eftimie 12 la Turceni şi 8 la Rovinari, Iuliana Negoiţă 14 la Turceni şi 8 la Rovinari etc.

No-combat din partea procurorilor anticorupţie…

Cred că este limpede pentru toată lumea că multe dintre aceste ore sunt pontate fictiv, fiind puţin probabil ca un singur avocat să acorde peste 15 ore de consultanţă juridică pe zi, uneori chiar şi peste 20. Iar cazul cu 25 de ore este dovada pe care procurorii ar trebui să nu o ignore. Având în vedere că o oră de consultanţă era plătită de fiecare din cele două companii cu peste un milion şi jumătate de lei vechi, ne putem face o idee despre dimensiunea jafului.

Dar, oricât de clare ar fi hârtiile, procurorii sunt ezitanţi, ca să nu spunem că dau dovadă de no-combat.

În iulie 2008, DNA Târgu Jiu a solicitat complexului Energetic Turceni să îi pună la dispoziţie, în copie, contractele pe care le are încheiate cu firme de avocatură şi documentaţiile care au stat la baza încheierii acestor contracte. Practic, DNA a cerut contractul încheiat de complex cu Casa Şova. Culmea, conducerea de atunci a CE Turceni a cerut Casei de avocatură Şova să formuleze un răspuns către DNA, motiv pentru care a plătit şase ore de muncă prestate de avocatul Roxana Enescu. Prin răspuns, DNA a fost informat de procurorii „Şova” că nu sunt de acord să dea documentele solicitate.

Proces de la Rovinari, decontat şi la Turceni…

Unele dintre cauzele pentru care Şova acorda asistenţă celor două complexuri energetice erau asemănătoare şi probabil de aceea avocaţii munceau o dată şi încasau de două ori. Obişnuinţa a devenit atât de mare, încât la un moment dat au înaintat Complexului Energetic Turceni spre decontare orele muncite pentru CE Rovinari. Mai exact, avocaţii Giani Carasol şi Cezar Ghiuzgan au decontat la Turceni 2240 RON pentru că au studiat dosarul în care liderul sindical Constantin Mitrescu dădea în judecată CE Rovinari. Pentru acelaşi dosar a mai plătit şi CE Rovinari 22.000 RON, asta în condiţiile în care procesul se referă la daune de circa 2.000 de lei cerute de sindicalist.

Orele dublate de avocaţii Şova reprezintă numai o parte a jafului practicat de Casa de avocatură la cele două complexuri. Aşa cum Pandurul a scris în numeroase rânduri, marile tunuri s-au dat pe procese cu miză inventată şi rezolvate în câteva zile, contra unor sume de miliarde de lei vechi.

As vrea si eu sa cititi in direct articolul de ziar de mai sus, publicat aproximativ, acum 3 saptamani intr-un ziar local din Gorj (Pandurul). As dori sa fiti obiectivi si sa lamuriti aceasta problema public in ideea ca eu, ca simplu cetatean, sa nu mai fiu prostit, nici de presa nici de politicieni si, sa nu mai existe posibilitatea de a vota o persoana care zice un lucru si face altceva. Daca o sa faceti acest lucru, va rog frumos sa nu faceti nicio referire la adresa mea de mail sau, la orice alt element care sa-mi desconspire identitatea. Mentionez ca nu sunt membrul niciunui partid sau organizatii politice si ca mi-as dori foarte mult ca articolul de mai sus sa contina informatii eronate, avand in vedere si intentiile mele viitoare de vot. As vrea ca si dumneavoastra sa dati dovada de obiectivitate si sa nu mai dati apa la moara celor care zic ca sunteti “tonomate” si scrieti la comanda si chiar daca Victor Ponta, presedintele P.S.D.-ului, ar urma sa aiba imaginea stirbita in urma unei potentiale investigatii si ulterior, dezbateri publice a subiectului, si sa lamuriti problema in ideea ca “ceea ce nu te omoara te intareste”, avand in vedere ca acest principiu este foarte posibil datorita faptului ca articolul de mai sus ar putea contine informatii eronate. Sunt doar o persoana obiectiva si realista ,si as vrea sa ma considerati ca atare, considerand ca nu am trimis acest mail din rautate sau ostentativ, avand in vedere problemele mai grave si dificile in care se afla tara in acest moment, si nu am niciun moment intentia de a deturna atentia opiniei publice de la subiectele importante aflate in actualitate, neavand niciun partipri politic. Va multumesc anticipat in ideea unui feed-back obiectiv si realist…

MENTIUNI: – Articolul urmator nu-mi apartine, a fost trimis prin email de catre Lucian Macavei, iar investigatiile au fost facute de catre Mirela MOTREANU. Urmeaza sa implementez pe site si o optiune care sa permita cititorilor acestui site sa publice propriile lor articole, daca doresc … Pana atunci insa, am sa prezint integral, articolul trimis de catre cel mentionat mai sus …

Categorie articol [ Politica, Economie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Casa de avocatură „Şova şi asociaţii””

  • iliescu
    ... a scris la 2 iulie 2011, 4:11   [#1]

    de ce sunteti slabi?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?