Când unitatea, pacea și bunătatea sunt umbrite de încăpățânare și prostie!

Papa Francisc Romania 2019 catolic religie patriarh Daniel preot Când unitatea, pacea și bunătatea sunt umbrite de încăpățânare și prostie!

Săptămâna trecută a fost pentru România și români, una cu totul și cu totul aparte. Puternic marcată de două evenimente, ambele deosebite nu numai în semnificații, dar mai ales prin mesajul transmis, cred că săptămâna nu demult încheiată, cu greu va fi uitată!
Primul eveniment, dominat de alegerile europarlamentare, soldate cu-n evident eșec al partidului de guvernământ, cât și de “înscăunarea” la… pușcărie a liderului PSD, a fost – și încă este – amplu mediatizat și comentat în fel și chip. Cel de al doilea însă, vizita apostolică de trei zile în România a Sfântului Părinte, Papa Francisc, venită într-un moment de declin politic, dar și spiritual, a adus un izvor de smerenie și bunătate, de lumină și optimism. Atipice, atât pentru conservatorismul Bisericii Catolice, cât și pentru cea ortodoxă, care, în ultimul timp, a cunoscut numeroase critici din partea societății românesti, mai ales din cauza unor remarci negative la adresa acesteia ale unor înalte fețe bisericești.

Acum, cu prilejul vizitei sale în mai multe provincii cu mare încărcătură istorică și religioasă, în emotionantele sale discursuri din Capitală, de la Șumuleu-Ciuc, Iași cât și de la Blaj, Suveranul Pontif a făcut (și nu odată) apel la pace, la liniște și bună întelgere, la colaborare frățească și la unitate. La unitatea de care, din păcate, noi, românii, n-o prea avem. Mai mult, emoționat de evidenta încărcătură sufletească, distinsul oaspete a dat citire și câtorva versuri ale poetului nostru național, Mihai Eminescu, iar tot sâmbătă, la Iași, în fața a peste 150. 000 de oameni, nu s-a ferit să spună că “România este Grădina Maicii Domnului“, așa cum spusese acum 20 de ani și Papa Ioan Paul al II-lea.
Este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzește speranțele și care aduce bucuria în case“!
Dragi frați și surori, aici, lânga voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjurați de cei mici și cei mari, este ușor vazându-vă și auzindu-vă, să te simți acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulțumesc pentru călduroasa primire și pentru mărturiile pe care mi le-ați dăruit. Atunci când nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevărat, va fi sfârsitul lumii“.

Aceleași calde și pline de învățăminte cuvinte le-a rostit și-n Capitală, dar, cum spuneam, și la Blaj, acolo unde le-a transmis celor aproximativ 100.000 de credincioși adunați duminică, pe Câmpia Libertății, că îi încredințează Fecioarei Maria, care să-i călăuzească “spre un viitor de un autentic progres și de pace” și spre construirea “unei patrii din ce în ce mai dreaptă și mai fraternă“.

Istoria relațiilor dintre catolicism și ortodoxism a fost, se știe probabil, una controversată și întreruptă, în epoca contemporană ne putem bucura de o schimbare radicală ce aduce cu sine o viziune modernă, exprimată, în primul rând, prin îndemnul la toleranță, bunătate, modestie și iubire. De acolo, de la Blaj, într-o zi parcă mai însorită ca niciodată, Papa Francisc s-a adresat tuturor românilor: “Preacurata Fecioara Maria să reverse ocrotirea ei maternă asupra tuturor cetățenilor României, care, în decursul istoriei, s-au încredințat mereu mijlocirii ei. Ei va încredințez pe voi toți și Îi cer să va călăuzească pe drumul vostru de credință, pentru a înainta spre un viitor de un autentic progres și de pace și astfel să contribuiți la construirea unei patrii din ce în ce mai dreaptă și mai fraternă“.

După trei zile pline, duminică 2 iunie, Papa Francisc a plecat din România la finalul unei ploi torențiale, iar, potrivit martorilor, pe cerul Sibiului a apărut un curcubeu! Scena s-a petrecut chiar în momentul în care Suveranul Pontif își lua rămas bun de la mulțimea strânsă pe aeroport. O imagine a curcubeului a fost postată și pe pagina de Facebook a România Actualități. Dar fenomenul a putut fi lesne observat de către toți cei care, ca si subsemnatu’, au urmărit, cu pasiune și deosebit interes, transmisia tv, dar în special și de cei aflați pe aeroportul din Sibiu, de unde Papa Francisc a luat avionul către Roma.

Au fost așadar, luminoase și reconfortante zile sfinte, în care a trebuit doar să ascultăm. Rețineți: nu să auzim, să ascultăm! Zile în care ar fi trebuit doar să mângâiem. Nu să atingem, să mângâiem! Zile în care să învatam și să medităm. “Nu să studiem, să învățăm“. Așa cum a scris, între altele, pe net și #mihaimorar: “zile în care a trebuit să vorbim mai puțin despre religii și să simțim mai mult credință. Au fost zile despre bine-cuvântare. Nu vorba multă, bine-cuvântare. Zile în care am simțit că putem ajunge departe doar cu iubire de aproape.“…

Spre UNITATE și BUNĂTATE, ne-a indeamnat să mergem suveranul pontif, Papa Francisc.
Să dea Domnul să se trezească acest neam și cu credință în Dumnezeu să meargă ÎNAINTE!

Cu toții am trăit trei zile de emoție, de bucurie și, poate, de ce nu?, de o șansă imensă pentru întregul popor român! Din păcate, au fost și încă mai sunt (și nu puțini) conaționali care nu au vrut și nici nu vor să înțeleagă adevărata semnificație a Suveranului Pontif, blamându-l! Iar pe noi, de… complicitate! Câtă închistare, câtă ignoranță și chiar prostie, în mintea și spusele acestor oameni, dominați de o încăpăținare greu de explicat și de acceptat! Suntem ferm hotărâți, să ne trezim și să mergem pe mai departe spre UNITATE si BUNATATE, spre LINISTE si PACE, asa cum ne sugera și îndemna, prin inteleptele sale sfaturi, Papa Francisc, un OM de o rară OMENIE!…Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Religie / Spiritualitate ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?