Cand presa libera, nu-i si… disponibila!

658x0 poza presa internationala Cand presa libera, nu i si... disponibila!

Eu nu sunt un duşman al libertăţii presei, dar am suspendat-o atunci când mi-a blocat drumul.” (citat clasic din Napoleon Bonaparte)

Articolul 30 din Constitutia Romaniei prevede, intre altele, ca: “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.” In mare parte, sau cu unele exceptii, asa si e.

De una din exceptii m-am lovit, sa-i zic asa, chiar zilele trecute atunci cand, in dorinta de a ma informa cum pot sa iau legatura cu un redactor sau reporter pentru a-l informa despre niste probleme sociale deloc lipsite de importanta. In acest scop, avand si dreptul la informatie, m-am… informat pe net cat si din manseta unor ziare despre numerele de telefon ale mai multor televiziuni si publicatii. Am sunat la cateva.

Pentru inceput, prima deziluzie! Pro. tv-ul. Incerc vreo 3 numere, nimic. Nimeni nu ti raspunde. La urmatorul primesc totusi scurte informatii de la cineva care era probabil de serviciu la “relatii cu publicul”. Ii explic pe scurt cam despre ce este vorba, dupa care mi se cere sa detaliez. M-am conformat si, in mare, i-am spus totul. “Interesant si revoltator“, spune doamna (domnisoara) de la telefon, dupa care… “In zilele urmatoare veti fi contactat de un redactor de-al nostru“!

De atunci au trecut peste 5-6 saptamani, timp in care nimic nu s-a intamplat. Doar o asteptare in zadar!

Aceasta ma facut sa-mi incerc norocul si la ziarul “Adevarul” in care scop am tot sunat la toate numerele afisate in ziar sau oferite prin Google: 0731660333/0269823050/0721080810/0768441133 s. a. m. d. Lniste totala, nimeni nu raspunde. La B1TV: 0215996656/031-9490 asisderea, ceea ce ma facut sa ma las lehamete. Nu insa fara sa ma (si va) intreb: oare de ce ignora presa taman pe cei care i se adreseaza? Sau, mai stii?!, chiar toate telefoanele afisate mai sus or fi defecte?! Telefoanele, ori cei care ar trebui sa le deserveasca, sa raspunda solicitarilor?

Pana ce, eventual, ma voi dumeri, merg totusi pe ultima varianta, convins fiind ca-n prezent (si chiar mai de mult) presa noastra “cea de toate zilele” (cu mici exceptii), cica libera, se afla (ca si alte domenii) in mare suferinta.

In multe ziare apar constant grave dezinformari, greseli de scriere sau exprimare, cu duiumul, precum si multe tipare verbale si scrise de genul “o noua la”, “Halep, are japonia (sau alta tara) la picioare” “, Mare scandal la… “etc etc. La randul lor, televiziunile-total aservite puterii sau patronilor- prefera, pe langa nelipsitele “bombe” si “scandaluri”, aproape numai subiecte de can-can, de barfa politica si violenta, de campanie (cum e si cu coronavirusu, gripa aviara sau pesta porcina) subiectivismul sau… “statul paralel”, neglijand cvasi total interesele si nevoile firesti ale cetateanului de rand. In fapt, consumatorii principali ai “marfurilor” (productiilor) de presa. Nu mai amintesc si de faptul ca acum, mai tot romanu-i ziarist, teleast si… specialist in toate, dar inchisi ca intr-o cetate, in care nici pe cale telefonica n-ai acces! De ce? Poate ne spune totusi cineva. Ar fi si cazul!
Deocamdata, iata ce ne spune epigrama…

În eterna Românie,
Presa noastră, dragii mei,
Este liberă să scrie…
Doar ce vor stăpânii ei!

(Janet Nică)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Televiziune, Radio, Presă ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Cand presa libera, nu-i si… disponibila!”

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 9 martie 2020, 21:23   [#1]

    Te așteptai cumva ca „presa liberă” să fie disponibilă oricărui muritor, Marcele? Libertatea cuvântului e „garantată” doar atunci când „vorba” convine stăpânilor.

    Cum scoți pe gură un cuvânt nelalocul lui, cum ești catalogat rebel. Trăim o eră a imposturii. Sper (și încă mai cred) că a venit vremea să ne scuturăm de ea…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?