Highway Pilot – Camioane fără șofer

future truck 2025 camion fara sofer Highway Pilot   Camioane fără șofer

Camioane fără șofer

Lumea evoluează, companiile caută soluții pentru viitor iar oamenii de știință, inginerii, proiectanții, încearcă să le pună în practică. Iar dacă în acest moment camionul fără șofer pentru unii pare o utopie, Daimler şi Mercedes-Benz deja lucrează la asta!

În cadrul proiectului Future Truck 2025 dezvoltat de către Daimler şi Mercedes-Benz, există deja câteva camioane echipate cu sistemul Highway Pilot, deocamdată în varianta de “teste” și care nu includ încă toate tehnologiile disponibile pentru a face camioanele să fie “independente” de un șofer (anumite perioade de timp sau pe un anumit traseu), însă finalizarea proiectului nu este foarte departe. Dacă ar fi să ne luăm după ce ne sugerează numele acestui proiect, este foarte probabil ca în anul 2025 să vedem deja pe șosele primele camioane cu pilot automat, complet funcționale.

Camioane echipate cu funcţie de pilot automat sunt deja testate pe autostrăzile din Germania. Cel puțin în prima fază, nu poate fi vorba de camioane care să circule “100%” fără șofer, funcția de pilot automat de pe camioane va fi asemănătoare cu pilotul automat de pe avioane. Asta înseamnă că, pe anumite porțiuni de traseu (de exemplu pe o autostradă), politul automat va putea prelua “controlul” asupra camionului, însă în anumite situații va fi nevoie totuși de intervenția șoferului, la fel ca în cazul avioanelor, atunci când decolează, când aterizează, etc … La fel și la camioane, atunci când se va intra pe o autostradă ori se va ieși de pe autostradă, camionul va solicita intervenția șoferului.

camion sofer pilot automat autostrada Highway Pilot Highway Pilot   Camioane fără șofer
camion sofer pilot automat Highway Pilot Highway Pilot   Camioane fără șofer

Pilotul automat de pe camioane, va ușura însă extrem de mult munca șoferilor și va reduce numărul de accidente provocate de oboseală ori neatenția la volan.Categorie articol [ Stiri Auto ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Highway Pilot – Camioane fără șofer”

  • ... a scris la 3 martie 2016, 8:59   [#1]

    Industria auto evolueaza, si jucatorii de pe piata camioanelor au capital si investesc mult in asta. Personal, eu cred ca daca se va ajunge la camioane care se conduc singure (si mai mult ca sigur vom ajunge la un momendat acolo), noi ca persoane vom avea de suferit. Sunt cel putin cateva milioane de soferi de camion, care incet incet, vor ramane vor ramane fara loc de munca. Vor incarca si descarca marfa doar… daca nu o vor face robotii si aia. Felicitari pentru dedicarea ta in acest site educativ.

Trackbacks

  1. Autobuz fără şofer, Mercedes
  2. Tractor robot

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?