Camere video auto – DashBoard Cam

dash cam Camere video auto  DashBoard Cam

Camere video auto – DashBoard Cam

De foarte multe ori au avut loc incidente în trafic, ori chiar accidente auto şi nu de puţine ori protagoniştii acestor accidente aruncau vina unul pe celălalt. De asemenea, nu întotdeauna organele abilitate să facă dreptate în asemenea cazuri, au luat deciziile corecte privind vinovăţia ori nevinovăţia celor implicaţi în accidentele rutiere.

În Rusia de exemplu, camerele video montate pe maşini (numite şi “dashcam“) au devenit o adevărată “modă”, iar asta în primul rând datorită faptului că înregistrările video efectuate de aceste camere, sunt luate în considerare ca probe în instanţă. La noi, în România, bineînţeles că nu … birocraţia şi “gândirea profundă” a unor capete de lemn din Parlament/Guvern, e la ea acasă. Motivând faptul că doar un aparat autorizat din punct de vedere metrologic şi doar măsurătorile/probele făcute de către autorităţi, pot fi eventual considerate ca probe în instanţă, asta dacă “Măria Sa” judecătorul binevoieşte acest lucru (când naiba trecem şi noi la curţi cu juraţi ?)…

Totuşi, o filmare care dovedeşte nevinovăţia ta în trafic nu poate fi decât benefică, mai ales pentru poliţistul constatator care se deplasează la locul accidentului şi pentru care o astfel de probă poate fi chiar utilă în luarea unei decizii corecte, iar poliţistul va fi mult mai “receptiv” la o astfel de probă video, decât un judecător … Una peste alta, cred că o cameră video ar trebui să existe în fiecare maşină, asta ajutând atât la elucidarea multor mistere privind accidentele auto cât şi la civilizarea acelor şoferi care se cred “zmei” pe şosele. Cum era dacă de exemplu, accidentul în care şi-a pierdut viaţa Teo Peter (fostul basist al trupei COMPACT) ar fi fost surprins de o cameră video montată pe una dintre maşinile aflate în trafic? Eeeee ???

Magazinele din România sunt pline de astfel de camere, însă majoritatea sunt de proastă calitate, iar aici mă refer în special la calitatea video a înregistrării. Deşi multe dintre camerele video pentru maşini, comercializate în România, se “laudă” cu filmări de “calitate superioară” în format HD sau chiar Full HD, realitatea este cu totul alta: rezoluţiile mincinoase HD ori Full HD specificate sunt de fapt interpolări de la rezoluţii mai mici, astfel că majoritatea camerelor care filmează HD ori Full HD, calitatea reală este de fapt la nivelul VGA (cel mult). Adică, chiar dacă filmarea este de 1280×720, calitatea este identică cu cea a unei filmări la 320×240. Există şi vreo două sau trei modele de camere video pentru maşină, care filmează bine (în format Full HD) însă acestea sunt foarte scumpe. Ori, noi vrem “camere ieftine şi bune” … yahoo smiley Camere video auto  DashBoard Cam Nu?

 

DR32 DashBoard Cam

Una dintre camerele bune, care-şi merită banii, este DR32 DVR HD 1080P LCD DASHBOARD CAMERA.

DR32 Car Camera Camere video auto  DashBoard Cam

Camera ştie să filmeze Full HD la 1920×1080 cu 30 de fps, iar la 1280×720 poate filma chiar cu 60 de fps! Are bineînţeles toate funcţiile pe care trebuie să le aibă o cameră video pentru maşină, respectiv unghi de vizualizare de minim 120 de grade, funcţie de înregistrare în buclă, funcţie rapidă pentru blocare/protejare a unui fişier înregistrat, senzor gravitaţional (în caz de accident, va salva automat filmuleţul pe card), etc…

Un scurt review despre DR32 DashBoard Cam:

Iată şi câteva demonstraţii cu această cameră DR32: filmări reale din trafic …

Am cumpărat şi eu această cameră (DR32), de pe un site din Anglia (vezi aici). Camera a costat 89 de lire + 8 lire transportul, în total am plătit de pe card vreo 540 RON. La preţul acesta, în magazinele din România nu găseşti o cameră video pentru maşină, care să filmeze la aşa calitate. Există camere care filmează la fel de bine, dar la aproape dublu preţ (undeva între 800~1200 RON).

 

Aiptek X1

O altă cameră asemănătoare la preţ şi calitate video, ar fi Aiptek X1, care costă aproximativ 570 RON în România.

Aiptek X1 Camere video auto  DashBoard Cam

Demo cu Aiptek X1:


 

Vico TF2

Mai există camerele video Vico TF2 Premium care costă proximativ 800 RON şi Vico TF2+ Premium care costă 950 RON.

Vico TF2 Camere video auto  DashBoard Cam

Demo cu aceste camere:


 

GoPro HERO3

Şi probabil cea mai bună, ori una dintre cele mai bune, este fără îndoială camera video GoPro HERO3.

GoPro HERO3 Camere video auto  DashBoard Cam

Aceasta costă 1200 RON (vezi aici) şi are câteva capabilităţi pe care celelalte camere video pentru maşină, nu le au. Dintre acestea, aş aminti posibilitatea de a efectua filmări sub apă, camera fiind antiacvatica.


În concluzie, în funcţie de bugetul personal, fiecare îşi cumpără ce poate, dar o cameră video care să fie montată pe maşină şi să filmeze absolut tot ce se întâmplă în trafic, este foarte utilă, vă poate scăpa de o mulţime de încurcături sau neplăceri. Dacă nu vă permiteţi o cameră scumpă ori una medie, atunci vă puteţi cumpăra o cameră ieftină, care-şi va face treaba la fel de bine, doar că filmările efectuate vor fi de proastă calitate.

Aştept cu interes comentariile voastre legate de acest subiect: camerele video pentru maşină.

Tagged with: [ , , , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

20 comentarii la “Camere video auto – DashBoard Cam”

 • lee
  ... a scris la 9 iulie 2013, 23:20   [#1]

  Nu stiu daca sunt acceptate in Rusia ca proba in instanta (nu cred), dar stiu sigur ca ele sunt impuse de asiguratori. Asta e adevaratul motiv.

 • ... a scris la 10 iulie 2013, 12:43   [#2]

  bravo Dane, excelent articol.
  in romania se gasesc dashcamuri dublu ca pret, asta am vazut si eu. cand vinde cineva la 950 ron iar pe ebay de la magazin specializat ma costa 500 lei.
  in rusia stiam ca aceste camere au devenit o obligatie. dar nu stiam de la cine. lee zice ca de la asiguratori. asa o fi. insa sunt ale naibii de utile. uite-l pe boul ăla din primul filmulez. de-a dat cu curul in camion. i-a sarit copilul ma nene din masina. unde dracu era scaunelul special? a, n-avea, dar in schimb tu ai jeep? ia sa vedem noi daca tu ai grija cum trebuie de copilul ala. si au si rusii autoritate tutelara. e doar un exemplu.

 • ... a scris la 16 iulie 2013, 15:39   [#3]

  Mi se pare o idee foarte constructiva si chiar ar trebui sa se implementeze si la noi ca proba in instanta in caz de accident in trafic.

 • ... a scris la 16 iulie 2013, 20:46   [#4]

  Azi mi-a sosit camera video DR32, din Anglia … A fost trimisa prin Royal Mail si preluata de GLS… Coletul mi-a ajuns acasa adus de catre cei de la GLS. Transportul a durat aproximativ 8 zile.

  Am facut un scurt test … Concluzia? DR32 este o camera foarte buna la nivelul acesta de pret, imaginile sunt foarte bune (ceva mai bune decat am vazut filmulete Full-HD pe Youtube).
  Se poate filma linistit si la rezolutie HD (1280x720), avantajul este ca la rezolutie de 1280x720 filmeaza cu 60 fps si imaginile sunt cursive, fara nici un fel de sacadari.

  Ce-mi place foarte mult: camera este de mici dimensiuni, este mai mica decat un pachet de tigari!!! Pur si simplu nu te deranjeaza, comparativ cu alte camere video care sunt semnificativ mai mari …

 • ... a scris la 19 iulie 2013, 10:22   [#5]

  Buna. Aiptex are sensor gravitational? respecte

 • ... a scris la 19 iulie 2013, 11:31   [#6]

  Aiptek X3, are senzor gravitational:

  It also includes a G sensor for smart detecting in the event of an unforeseen collision. With your data protected, it will also be a first hand witness to have as evidence for any unfortunate accidents.

  Aiptek X1, nu stiu daca are … teoretic ar trebui sa aiba si ala, ca doar e dashcam pentru masina.

 • ... a scris la 23 iulie 2013, 1:33   [#7]

  Aveam in plan sa cumpar o astfel de camera insa acum m-ai bagat detot in ceata…nu prea mai stiu ce sa aleg :)

 • ... a scris la 23 iulie 2013, 8:15   [#8]

  Iti recomand DR32, merita toti banii …

 • suzana
  ... a scris la 28 iulie 2013, 21:32   [#9]

  prezentati opinii pentru camere care sunt numai o parte cu destinatie pentru auto, iar cele auto nu au GPS si alte caracteristici necesare in domeniul auto.
  Mai cautati….mai cautati

 • ... a scris la 1 august 2013, 19:38   [#10]

  @ Dan: Am cumparat-o chiar ieri. Nu am apucat sa fac nimic cu ea, mi-au zis si baietii de acolo ca e printre cele mai vandute, deci trebuie sa fi facut o alegere buna.

 • ... a scris la 1 august 2013, 21:08   [#11]

  DR32 ai cumparat? Cu cat ai cumparat-o si de unde?

 • ... a scris la 7 septembrie 2013, 14:23   [#12]

  De la un service din Pitesti, am dat 600 de lei. Am cautat-o prin magazine si pe net, nu o gasesti…am comandat-o si mi-au adus-o de afara(cred).

 • ... a scris la 19 noiembrie 2013, 16:32   [#15]

  In Rusia camerele auto nu sunt acceptate ca sursa de dovezi in instanta. Oamenii folosesc aceste materiale video doar in relatia lor cu asiguratorii.

 • Cristi
  ... a scris la 18 mai 2014, 11:23   [#18]

  Eu am o DOD LS430w. Sunt foarte multumit de ea si pe timp de zi si noapte si pe ploaie… Are o multime de functii utile. De ex o poti lasa pe masina in stand by iar daca se misca ceva in fata ei incepe si filmeaza. La conectarea ei la pc pentru vizualizare filmari iti arata traseul pe harta pe unde s-a mers in timpul filmarii si multe altele…

 • ... a scris la 29 iulie 2014, 14:08   [#19]

  Intradevar, o varietate de camere din care este greu sa aleg una pe gustul meu.
  Multumesc pentru articol!

 • zimox
  ... a scris la 17 iunie 2015, 14:22   [#20]

  Camera DR32 o gasiti pe internet sub numele asta: Makeit HD Mini DV Car DVR Camera Driving Recorder sau pe amazon: http://www.amazon....ock/dp/B00BOLXZG0 ;)

Trackbacks

 1. Accident cu un TIR
 2. Depăşire pe linie continuă
 3. O nouă metodă prin care ţiganii din România, fac bani …
 4. Hetai DR32 Dash Cam

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?