Cade casa lui Preda, dar nu numai!…

Nu odată, în drumurile noastre diurne trecem, întâmplător sau nu, pe lângă multe clădiri părăginite, gata, gata să se năruie dar care, de ani și ani, nimeni nu la acordă nici o minimă atenție. Ce-s cu ele sau ale cui au fost și sunt n-ar fi prea greu de aflat mai ales pentru cei cărora le place să li se spună “gospodarii localității”.

În cele mai multe cazuri dezinteresul acestor indivizi este atât de mare încât “problemele de acest gen“, cum le spun ei, sunt… prea minore “pentru câte alte multe treburi avem“! Halal gospodari! Exemple de asemenea “probleme” găsești mai oriunde în țara asta. Bunăoară, cei (nu puțini la număr) care caută casa memoriala a lui Marin Preda găsesc o rușine, o ruină. O construcție care stă să cadă, lăsată la voia întâmplării. Gardu-i legat cu sârmă, bălării crescute peste tot, câini liberi, protecție – zero barat.

NdXZrQY Cade casa lui Preda, dar nu numai!...

Satul lui Preda își dă ultima suflare, iar noi, deștepții de români, nu suntem în stare să facem din el un muzeu. Turiștii care vin aici pleacă dezamăgiți, așa cum pleacă și de la casa Cioran din Rășinari, Sibiu” ne spune în “Mâzgâielile” sale, dl Silviu Iliut.

Revenind la casa în care s-a născut Marin Preda, ea a fost cumpărată de Marius Tucă pentru 35.000 de lei. Sunt convins că, fiind un om de cultură, a cumpărat-o ca să nu cadă pe mâinile unora care vor să o dărâme. Dar nici nu a renovat-o… iar asta e trist“, continua destăinuirile, publicate și pe net, dl S. I.

Sincer, nu știu de ce arata în halul ăsta. Poate că Tucă nu are bani, poate că nu vrea să o restaureze acum. Lipsă de bani, procese pe rol… habar nu am. Cert este că mai are puțin și se prăbușește. Iar noi stăm într-o pasivitate distrugătoare și admirăm cum ne mai moare un simbol. Suntem o rușine… avem conducătorii aleși de noi, care nu dau doi bani pe valorile naționale, iar noi nu suntem în stare să facem turism nici când avem tot sub nas. Îmi aduc aminte de o vizită la New York, când autocare întregi cu turiști erau cărate în cealaltă parte a Manhattanului pentru a vedea o fereastră olandeză de pe la 1800. Mii de turiști, în fiecare zi, magneți, pliante, DVD-uri… pentru o fereastră! Și altă dată, în Rășinari, am văzut cum un autocar cu turiști francezi a făcut cale-ntoarsă. Voiau să viziteze casa lui Cioran, dar era închisă, iar în fața ei se vindeau șosete și chiloți de pe tarabe. Jalnic și umilitor.

La final, același autor ne oferă: “o frântură de Preda, cel de care ne batem joc și pe care îl batjocorim după moarte. Pentru cei cărora le era dor să-l citească“:

Vedeți?, ne întreabă dl Iliuță, așa ar trebui refăcut satul (n.n. și nu numai), bucățică cu bucățică. Trebuie doar să te pui naibii pe citit!” Greu și asta, zic eu, întrucât nu puțini din “gospodarii” și aleșii din vremurile ce le trăim, nu prea se descurcă. Ne-a demonstrat-o, până nu demult, chiar și un înalt demnitar! În timp, totul se distruge, totul se dărâmă de atâta “pricepere” și nepăsare!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Literatura, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Cade casa lui Preda, dar nu numai!…”

  • ... a scris la 23 ianuarie 2020, 7:22   [#1]

    Si casa memoriala Vasile Alecsandri e in aceeasi situatie. Oricum, PSD = ciuma rosie = mafia avea bani de adus turmele de aurolaci pe la mitinguri, fiecare dintre acesti sub-oameni fiind platit ori din bani publici, ori din bani furati, dar grupul mafiot cu acronimul PSD nu s-a interesat niciodata de soarta culturii romane, de protejarea patrimoniului national.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?