Bun venit, PRIMĂVARĂ!

87454848 1061555474211431 3857813408510377984 n Bun venit, PRIMĂVARĂ!

Cum bine se stie, intâia zi de martie marchează, an de an, debutul primăverii calendaristice. La romani, martie era prima lună a calendarului, fiindu-i dedicată lui Mars, zeul războiului. În tradiţia populară, este ziua Evdochiei, o femeie-martir, numită și Dochia, o sărbătoarea care precede timpurile creștine. Legendele spun că aceasta era capricioasă, de aceea primele zile din martie ne pot surprinde în ceea ce priveşte vremea. Din străbuni, există obiceiul dăruirii, la început de primavară, a unor mici obiecte artizanale cu rol protector. Un şnur alb-roșu era legat de o monedă de aur sau argint şi dăruit de părinţi copiilor, pentru a fi sănătoşi tot anul.

Tot acum, În luna martie, încep aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile şi se scot stupii de la iernat. Pe întreg parcurs acestei luni, ziua și noaptea sunt aproximativ egale. Conform unui mit care circulă în tara vecina, Republica Moldova, în prima zi a acestei luni, frumoasa Primăvară a ieșe la marginea pădurii și a observa cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.

Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară. Mărțișorul oferit în ziua de 1 martie este considerat un talisman al norocului, al prețuirii și bunăstării. Este dăruit doamnelor și domnișoarelor de către bărbați, în semn de admirație și respect și este purtat de acestea timp de două săptămâni ori toată luna martie.

Începutul actualei primăveri vine cu zapada, pe alocuri si cu soare, cu vreme bună și o mulțime de surprize (unele deloc placute!), dar și cu numeroase tradiții și obiceiuri de care trebuie să ținem cont. As vrea ca mărţişorul, împreună cu primii ghiocei si primele randunele care vestesc (sau vor vesti) regenerarea naturii, sa fie si un simbol al înălţării sufletelor noastre. Fie ca aceasta primavara din 2023, sa va aducă noi speranţe si pace in suflet, gingaşie si dragoste, putere si multe realizari. Noul anotimp să fie ca zâmbetul, ca bunătatea şi optimismul atat de necesar noua, tuturor!

O primăvară fericită, va doresc, dragi cititori si colegi de blog!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Bun venit, PRIMĂVARĂ!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 martie 2023, 1:31   [#1]

  Mulțumesc, la fel!

 • marc
  ... a scris la 7 martie 2023, 11:57   [#2]

  Ma bucur faptul ca,pe langa multe altele,iti place si muzica!Esti un om sensibil si bine ,,mobilat”’.Bravo tie!….

 • marc
  ... a scris la 7 martie 2023, 11:59   [#3]

  bucura…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 martie 2023, 20:36   [#4]

  Și eu mă bucur că te bucură bucuria mea de a face din muzică o plăcere. Ce altceva ne-ar putea bucura, Marc?

  Ne-apropiem din ce în ce mai tare de finiș fără să pricepem de ce unii pot fi „speciali” și alții nu, când trăim cu toții în aceeași comunitate…

  Nu mă pot abține să nu „politizez” situația. Dreapta liberală și stânga social-democrată au bătut palma pentru „propășirea” neamului. Cică e bine să avem o alianță stabilă în fruntea țării.

  Și nu e rău deloc. De ce să furăm pe rând când putem fura împreună?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 martie 2023, 21:08   [#5]

  Spune-mi o treabă, Marc (dacă ai chef și destulă vreme la dispoziție): cu ce mă ajută sensibilitatea și „mobilatul” într-o lume în care am încoronat minciuna?

  Când tot spun că prea mulți fură fără să aibă măsură nu mă aude nimeni. Cine să bage de seamă părerile unui ramolit? Babalâcilor ca mine (și ca tine) nu le rămâne decât să-și vadă de treaba (și berile!) lor.

  Tinerii prezentului au alte orizonturi…

 • ... a scris la 11 martie 2023, 23:18   [#6]

  In ultimii ani sunt tot mai multe schimbări climatic…deci nu cred că de la 1 martie vine primăvara…cum venea acum ceva zeci de ani.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?