Bun venit în ţara bătrânilor!

batrani cuplu old couple people Bun venit în ţara bătrânilor!

Așa-și intitula cândva (nu prea de mult) articolul său, dl. Radu Crăciun, contributor pe platforma “Republica”. Oare așa să fie?! Țara noastră, România, a ajuns până-ntr-atât încât să fie etichetată (denumită) cu pecetea senectuții absolute?! E grav, ba chiar alarmant și îngrijorător!
Dar, ca să ne lămurim, haideți să vedem care-s în fond argumentele. Nu numai cele inserate de autorul articolului amintit ci, mai ales cele pe care orice om realist și obiectiv, român sau străin, le poate întâlni, trăi și comenta. Pro și contra.

Se știe (mult prea bine și nu de azi, de ieri) că viețuim cu toții într-o colectivitate care a îmbătrânit, îmbatrâneste și se depopulează într-un ritm accelerat, amețitor. De la Revoluție (?!), în anii ce-au urmat, populația a scăzut cu 3.5 milioane de locuitori!

Prognozele și statisticile realizate de specialiști, inclusiv cei de la ONU arată că, pâna în 2050, România va mai pierde înca 3.3 milioane de locuitori. Adică țara în care trăim va avea a șaptea cea mai drastică reducere a populației din lume” precizează, între multe altele, dl. R. Crăciun. Problema-i nu că vom fi mult mai puțini, ci că vom fi și mult mai batrâni. Conform estimărilor, pâna în 2060 o treime din populația acestei țări va avea peste 65 de ani. Cu alte cuvinte, România va fi cu adevărat, așa cum o definește acum genericul de mai sus!

Astfel de evoluții dramatice își pun amprenta asupra economiei și vieții, oferind oportunități temporare, dar și grave probleme sociale. Iar valul oportunităților va veni și va trece cu valul demografic care va fi urmat de generații din ce în ce mai puțin numeroase“, precizează același contribuitor.

Uitați-vă acum doar la explozia și apoi la involuția sistemului de învatamânt superior privat, priviți la școlile (așa cum sunt!) și grădinițele de stat care încep să-și închida porțile din lipsa de copii. Astăzi între noi trăiesc oameni care au acumulat, într-un fel sau altul, bunuri pe parcursul vieții și care trec într-o nouă etapă a existenței lor: aceea în care sunt mult mai interesați să cumpere experiențe pe care să le trăiască în timpul lor liber pe care îl au acum. Turismul este principalul beneficiar al acestui comportament și explozia cifrei de afaceri din turism, a numărului de pasageri de pe aeroporturi nu sunt străine de acest subiect.

Mediul de afaceri trebuie să fie însă conștient că, într-o țară cu o dinamică demografică negativă atât de puternică, odată cu schimbarea vârstei, bugetele personale și familiale se schimbă, atât în mărime cât și în structură, iar obiceiurile de muncă și viata se schimbă și ele tot mai profund. Iar pe măsură ce se apropie vârsta de pensionare o serie de elemente urcă în ierarhia priorităților: preocuparea pentru sănătate, pentru o alimentație mai sănătoasă, pentru cunoaștere etc. etc.

Dar, cum spuneam, trăim și… ne rărim! Pentru că aproape zilnic părăsesc țara natală sute și mii de specialiști din diverse domenii, medici, ingineri, constructori și arhitecți dar și tăitori de iarbă la câini. Toți sau aproape toți, dar nu puțini și unii mânați doar de gândul să se îmbogăţească, să tâlhărească și să… manglească (scuzați-mi expresia suburbană). “Specializarea”-i deja făcută sau dobândită, prin… tradiție, ori molipsită de la cei… mari și tari din hotarele României. Țara în care – alături de noi, bătrânii – (încă) trăiește și o generație tânără, valoroasă și potentă, cu multe talente, dar – din păcate – în bună parte, indolentă și indiferentă la ce se petrece în jurul lor. Aici, in… “țara bătrânilor“!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Bun venit în ţara bătrânilor!”

  • marc
    ... a scris la 8 ianuarie 2019, 12:50   [#1]

    Iti multumesc din suflet Dane,pt,ca-i rezolvat si problema cu postatul imaginii de pe blog pe Facebook!

  • marc
    ... a scris la 9 ianuarie 2019, 14:42   [#2]

    Ți-am mulțumit si-ti Mulțumesc dar,din nefericire,problema a rămas ne rezolvată!Poate ca totuși,prin ferestre,vei încerca să fie ok!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?