Buletin meteo…

Zidul Berlinului Berliner Mauer Buletin meteo...

Despre vreme și vremuri…

Cândva, de multă vreme, pe la sfârșitul anilor ‘80, eram un tânăr la fel de rebel precum bătrânelul din prezent. Nu-mi era pe plac regimul de-atunci, nu e pe gustul meu nici orânduiala de astăzi.

În acele vremuri „democrația” se numea populară, acum îi zice pur și simplu „democrație”, da‘ de stai să judeci, tot dracu’ ăla e: și-atunci și-acu‘ tovarășii își făceau toate poftele. Singura deosebire e că atunci era musai să îi alegi și azi îi votezi de bunăvoie.

Comunismul instaurat în Europa de Est după al doilea război global a fost un test reușit. Am fost cobaii pe spatele cărora a fost simulată „democrația” prezentului. Un fel de „ia să vedem cât mai rezistă șobolanii ăștia la orice fel de privațiuni”… Și am „rezistat” vreo 45 de ani, până la capătul experimentului.

Și uite-așa am ajuns să globalizăm „democrația”. Să nu credeți cumva că îi pasă cuiva de alegerile noastre. Suntem condamnați să respectăm directivele europene la fel cum eram obligați pe vremuri să ne dăm jos pălăria în fața „tezelor” congreselor Partidului Comunist. Liberalismul rămâne doar o teorie atâta vreme cât cineva impune mercurialul pe piața muncii și toți aplaudă frenetic, mai ales cei aflați în funcții bine plătite.

Nu mai interesează pe nimeni că munca e o marfă care se vinde oricum, indiferent de calitate. Nu contează ce știi să faci, important e că ai dreptul să fii plătit pentru nepriceperea ta. Altfel spus, habar n-am de nimic da‘ am dreptul să fiu și eu plătit… Problema e că sunt prea mulți din ăia ce își vând prea scump habarnismul și plătitorii sunt cei care mai și produc câte ceva. Ce să mai zic: „economie de piață”! Marfa de calitate se vinde la prețuri speciale…

Dar să mă întorc la vreme, că de vremuri am scris destul. Mă uit pe fereastră și constat că soarele strălucește la fel ca în urmă cu 30 de ani. Și-atunci era o vreme de ziceai că-i primăvară, la fel ca astăzi. Păcat că au trecut trei decenii și noi încă nu ne-am trezit.

Nu-i nimic, avem destulă vreme ca să ni se coacă mintea până la toamna care vine…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Buletin meteo…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 decembrie 2019, 18:15   [#1]

  Nu e prea productiv să-ți comentezi propriile rânduri, dar simt nevoia să mai adaug câteva rânduri…

  Categoric, România prezentului nu e nici pe departe țara din ‘89, în care „oamenii muncii” făceau producții record de oțel pe cap de locuitor în timp ce înghețau de frig în apartamente și leșinau de foame pe la cozile unde se „dădea” ceva. Realitatea care ar trebui să ne înspăimânte este că la vârf ajung de trei decenii doar purtătorii stindardului comunist, travestiți în „democrați”.

  Se vorbește din ce în ce mai des despre „meritocrație”, la modul pur teoretic, desigur. Păi despre ce merite deosebite discutăm dacă avem în fruntea Senatului o fosilă vie ca Meleșcanu? Despre ce „democrație” vorbim când acceptăm ca unii să fie „speciali” în fața plebei?

  Batem apa în piuă, domnilor! Nu ne putem însănătoși până nu rezolvăm marile probleme ale trecutului. Și sunt atât de multe, din păcate…

  O societate care își recompensează torționarii cu pensii de nabab (a se vedea cazul Vișinescu) după o „revoluție anticomunistă”, un stat care nu a reușit nici după 30 de ani să scoată la iveală adevărul despre mineriade (vezi cazul Iliescu) nu se poate numi țară, oricât de patrioți ar fi cetățenii ei.

  Oportunismul există de când lumea, dar niciodată nu a „înflorit” atât de pregnant precum în zilele noastre. Poți să te uiți cât vrei și în stânga și în dreapta, că în afară de lichelism nu ai ce zări. Incompetența a devenit valoarea supremă…

  Știu că sunt sunt prea vehement în părerile mele și îmi cer scuze. Încă mai cred că ar trebui să pricepem (iar generalizez, vai de păcatele mele!) că un popor bolnav nu poate avea elite sănătoase, oricât s-ar strădui să le aibă.

 • ... a scris la 21 decembrie 2019, 2:06   [#2]

  Vezi tu?… în comentariul acesta ai pus degetul pe rană! Pe cea a trecutului. Pentru că până când nu ne vom elucida trecutul nu vom reuşi să întrezărim viitorul.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 decembrie 2019, 3:54   [#3]

  Nici tu n-ai somn, Dane? Lasă-l naibii de viitor, că ne-apucă zorii fără să pricepem de ce trebuie să ne trezim…

  Încă nu am aflat care dintre degete trebuie pus pe rănile trecutului. Sunt atât de multe iar noi nu avem destule degete ca să „bandajăm” cu succes toate infecțiile ce ne împresoară. Ștampila nu prea ajută.

  Și (recunosc cu mâna pe pixlă) nici berea…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 decembrie 2019, 19:55   [#4]

  Între timp am și dormit un pic, m-am „trezit” , am făcut o grămadă de comentarii pe acest blog, mi-am refăcut proviziile de bere și am ajuns la concluzia că vorbesc de unul singur. Și uite-așa am ajuns să scriu niște „Donquijotisme” …

  • Nimeni nu mă întreabă cum îmi câștig banii cu care cumpăr berea, dar toți sunt revoltați că sunt îndrăgostit de spumele ei;

  • Sunt un patron lacom și hrăpăreț, ca să nu mai pomenesc de zgârcenie. Angajații firmei în care sunt acționar muncesc ca proștii pe salariul minim în timp ce guardul comunal e mai bine plătit decât mine;

  • Statul în care trăiesc e atât de darnic încât mi-e rușine că-și scoate „dărnicia” din buzunarul meu;

  • Social-democrația e cea mai dreaptă orânduire. Unii merg zilnic la treabă, alții sunt obligați să-și piardă vremea la serviciu;

  • Mulți mă întreabă ce am cu tăietorii de frunză la câini. N-am nimic cu ei, dar dacă nu au ce face, s-o facă în altă parte și nu pe banii mei.

  Nu îndrăznesc să o întreb pe Rocinante ce părere are. Suntem cu toții niște Sancho Panza călare pe măgar. Asta dacă nu cumva suntem chiar noi măgarii, că slujbași care să ne călărească avem cu duiumul…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?