Brumar – aducător de sănătate

toamna autumn 01 Brumar   aducător de sănătate

Încet, încet, ba chiar pe nesimțite, Toamna-și cam ia tălpășița. În urma ei, lasă loc frigului și unui val de tradiții strămoșești, menite să ne pregătească, ca-n fiecare an, pentru sosirea mult asteptatelor sărbătorilor de iarnă. Promorar, Brumar, ori Brumarul Mare, oricum am fi auzit spunându-i-se, tot despre această luna, noiembrie, este vorba. Ea este cea care aduce, mai ales pe la munte, un strat mai gros, de brumă, ea, noiembrie, așează mai bine vinul în butoaie, strânge lumea la șezători și anunță pregătirile pentru Postul Crăciunului care, iată, v-a sosi doar numai peste câteva zile!

Se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului. Cum se postește, când e dezlegare la peste și când e post aspru. Acum, toate rânduielile zilnice țin de casă, căci lucrul câmpului s-a sfârșit, iar oamenii, fermieri, săteni sau orice alt bun gospodar trebuie să se bucure de roadele muncii lor. Bătrânii povestesc… că luna lui Brumar începe cu Ziua Morților! Transilvănenii îi spun Luminația. Tot acum, ortodocșii îi pomenesc pe Sfinții Făcători de Minuni și Doctori fără de Arginți Cosma și Damian. Se face și Pomenirea Credincioșilor Răposați, moment marcat în tradiția ortodoxă prin Moșii de toamnă.
Noaptea, se aprind lumânări pentru cei care nu mai sunt intre noi și se împart pomeni de sufletul lor. Se împart pomeni de sufletul celor trecuți în neființă.

Dar luna lui Brumar prilejuiește și celebrarea nunților de Câslegi, înaintea începerii postului. Satele (și nu numai) se umplu de voie bună, de bucate de soi iar ziua de 30 noiembrie, nu mai are nevoie de nici-o prezentare. E ziua Sfântului Apostol Andrei, cunoscută în popor ca… Ziua Lupului. Se spune că în noaptea din ajun oamenii se pot transforma în… strigoi, creaturi cu trup de om și chip de lup, ca-n Hallowen-ul american, ce tinde să se românizeze(!?) mai ales și cu (sau prin)… Castelul lui Dracula! Limbile melițelor și coasele se dosesc, pentru a nu se folosi în lupta dintre… spirite.

Așadar, nu peste multă vreme, cu firească nostalgie, ne vom despărți de înc-o TOAMNĂ! Ca-n versurile argheziene “Sfârșitul toamnei“…

Să plec! de-acuma sunt străin
Pe unde fură tei,
Plesuvi și ei!
Ceva ciudat, ca un destin
Mă-mpinge să mă-ntârzii prin
Căzuta frunză din alei.
Aici, unde-a murit trecutul,
Mă plimb ca-ntr-un mormânt,
În care sunt
Legat s-ascult cum tace lutul,
Pe când în suflet toarce mutul
Regret, înfășurat în vânt.

Pentru completarea imaginii sfârșitului de toamna vizionați (eventual) și videoclipurile alăturate…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
Categorie articol [ Diverse, Guest Post, Religie / Spiritualitate ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?