Bloguri românești scrise în… engleză?!

blog1 Bloguri românești scrise în... engleză?!

Din câte se știe (dacă se știe?!) blogosfera românească reprezintă totalitatea blogurilor scrise în limba română, formând o rețea și cuprinzând bloguri din toate domeniile (design, personal, informatică, afaceri, știri etc.). Se estimează, cu o oarecare relativitate, că numărul acestora este în jur de 20.000, însa numai o parte dintre ele (aprox. 10.000) sunt active, cu o durată de peste 6 luni și un ritm al articolelor de cel putin unul pe saptamâna.

Ca și celelalte mijloace de informare, blogosfera îti poate informa (repetare voită), dar și dezinforma cititorii. Deși prea mică pentru a schimba sau a crea noi opinii, comunitatea bloggerilor pare, privită din exterior, a fi una destul de închegată. Din câte am aflat, unii dintre membrii ei se întâlnesc chiar și în lumea reală, pentru a-și împărtași părerile și opiniile nu doar pe cale virtuală. Așa că, mai zi de zi pe internet pot fi citi cei mai interesanți bloggeri români. Deobicei aceștia sunt urmăriți pe rețelele sociale sau, mai ales, prin articolele lor care, de regulă, apar si pe telefoanele mobile.

Curios de felul meu, aproape zilnic încerc să-mi fac o imagine de ansamblu a mai multor bloguri, să aflu un eventual top al acestora cât și a influenței lor asupra opiniei publice, de fapt, să zic așa, un fel de monitorizare și clasificare a blogurilor românești. Sub multe aspecte, m-am cam edificat. Mi-am format si o părere. Doar a mea! Parțial am și împărtășit-o, pe cât posibil, și colegilor de pe “Blogul lui Dan”. Pe ansamblu-s mulțumit de ce-am întâlnit, dar și dezamăgit de unele aspecte nu tocmai plăcute. Nu cred c-ar avea vreun rost să le nominalizez acum.

Totuși simt nevoia de a vă spune că, dacă tot am amintit de topuri, aș posta pe un podium imaginar, la loc de frunte, un blog care, sincer vă spun, mi s-a părut aproape total diferit de celelalte! Prin ce? Nu prin cele inserate (majoritatea chiar de bună calitate și interesante, ba chiar folositoare) ci prin modalitatea (originală) de a fi transmise cititorilor români: diverse sfaturi și detalii tehnice, tutoriale de tot felul scrise, în bună parte, doar în limba… engleză!? De ce? Asta m-am întrebat și l-am întrebat (în scris, pe românește) pe administratotorul și proprietarul blogului extravagant, C. F., un tânăr bucureștean, temeinic pregătit în domeniul IT-ului, căruia, din ‘n motive nu-i voi declina identitatea. Iată însă ce mesaj mi-a trimis: “Mulțumesc mult pentru că urmăriți ceea ce scriu! Din păcate, de multe ori timpul nu-mi permite să traduc informațiile în limba română, așa că le trimit direct în limba engleză.“?!! Oare mai era nevoie să mai traducă, dacă ar fi scris în… limba sa maternă?!
Dar n-a făcut-o și nici, zice el, că n-o va face întrucât nimeni (!?) nu i-a cerut așa ceva. Așadar, eu am fost și sunt o excepție! O excepție care solicită unui tânăr conational să scrie pe blogul ce-l administrează în limba poporului sau, moștenită de la moși strămoși. Doar atât. Nimic altceva. Că stăpânești (pe lângă tainele IT-ului) și o altă limba, e un lucru bun. Chiar lăudabil și folositor. Însă nicidecum etalată pe un blog românesc, din România! O spun într-un fel și celelalte mii de bloguri (de diverse tipuri și categorii) existente în ansamblul blogosferei noastre naționale.
De ce-a făcut-o și spune că o va face și-n continuare, tânărul C.F.?! Greu de știut și de explicat! Presupun doar, fie din teribilism și naivă bravadă (specifice vârstei juvenile), fie molipsit de moda cosmopolită de a stâlci limba țării în care (încă) trăiește, … “îmbogățind-o” cu concepte și expresii… anglo-române aflate, din pacate, în mare vogă în România de azi. În România în care mai lesne auzi de soping, market sau ok, în detrimentul cumpărăturilor, magazinelor sau al… în regulă. Ceea ce, din nou o spun, nu mi se pare deloc… ok!
Tocmai de aceea îmi exprim, din nou, regretul că nu pot beneficia de sfaturile și explicațiile d-lui C.F. pe care-l întreb: poate că pe lângă engleză mai cunoateti și o altă limbă străină? Chiar și chineză sau mai știu eu care-o fi, pentru că, din câte-mi dau seama, lb. română vă cam repugnă! Până ce-mi veți răspunde (dacă o veți face? ) vă promit că voi fi și eu în temă cu limba lui Shakespeare! Mi-am și procurat dicționarele. Altfel n-am (cred că nu numi eu) nici o șansă să va mai pot citi!

P.S.: Vă spun acum și un… banc, de pe net: Tot un tânăr trimite unui cunoscut o scrisorică.
După un timp, îl întreabă: “Ți-a plăcut, ai înțeles?“.
La care adresantul îi răspunde, oarecum mirat: “Da, într-un fel. Dar de ce-ai scris în englezește?!
Ei, așa, ca să mă dau și eu mare!“…
Nu cred că tânărul blogger C.F. are aceeași motivație! Ar fi prea puierilă! Însă posibilă…


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Internet ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Bloguri românești scrise în… engleză?!”

  • ... a scris la 1 aprilie 2019, 16:19   [#1]

    Poate ca au mai multa acoperire pe engleza fata de romana… :)

  • Adrian
    ... a scris la 6 aprilie 2019, 22:37   [#2]

    Putin conteazā (acoperirea in limba englezā!) In locurile unde vorbim româneste sā rāmânā asa … Româneste! Au murit bātrânii nostri ca s-o avem (limba moment!)

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »