Blestemul lui Ceaușescu

l a ajuns pe ceausescu blestemul Blestemul lui Ceaușescu

Asa cum v-am promis intr-un recent articol, iata, acum revin cu noi amanunte referitoare la Palatul Parlamentului sau, cum i se mai spunea… “Casa Poporului”!? Poate ca acum puțini dintre dumneavoastra știu că Nicolae Ceaușescu a ordonat la finele anilor ‘970 să fie demolate în jur de 40. 000 de clădiri pentru a face loc “Mastodontului”. Printre acestea s-au numărat vestite biserici, instituţii ale statului şi case de valoare istorică semnificativă. Practic, un întreg cartier a fost ras de pe fața pamantului. Acesta purta numele arhicunoscut de Uranus și 57.000 de familii au fost realocate. Unele au plecat de bunăvoie, altele insa cu forța.

Cum arăta cartierul Uranus? Conform istoricilor, în acel cartier, străzile erau mici, cele mai multe în pantă și toate erau pavate cu piatră cubică. Pe lângă vile boiereşti şi case vechi, modeste, au fost demolate în cartierul Uranus trei biserici: Alba-Postăvari, Spirea Veche şi Izvorul Tămăduirii. Alte două biserici Schitul Maicilor şi Mihai Vodă au fost relocate.

Tot atunci a disparut si fostul Stadion al Republicii, arena in care, intre multe alte competitii de amploare, regretata noastra atleta Iolanda Balaci-Soeter, a stabilit performante unicat pentru acele vremuri. O, tempora!…

Denumirea oficială a construcției a fost pentru inceput „Casa Republicii“, dar este cunoscută drept „Casa Poporului“, chiar și după Revoluția din 1989. Începând insa cu anul 1990, clădirea poartă numele de „Palatul Parlamentului“. Nicolae Ceaușescu a construit mult, dar a și distrus enorm, spune si dl. Claudiu Petrișor, in amplul sau articol de pe net. Iar pentru construcția Casei Poporului, una dintre cele mai mari clădiri din lume (270 m pe 240 m, 86 m înălțime și 92 m sub pământ), a fost necesară demolarea intregii zone Uranus cat și a Spitalului Brâncovenesc.

Oricat vi s-ar parea de curios, se pare ca ex-dictatorul, cel care, cum spuneam, a fost cel care a dat ordinul demolării spitalului în anul 1984 a fost urmarit de un blestem! „De moarte năpraznică, în zi de Crăciun, să crape cel care se va atinge de aceste locuri“ ar fi fost scris pe unul din peretii fostului spital! Asa a si fost, intruct. – va aduceti aminte – ca N. Ceausescu a murit peste cinci ani, intro zi de Craciun!

129ed3c82b09c1fbaf64776d41811729 Blestemul lui Ceaușescu

Spitalul Brancovenesc, ridicat în anul 1838, din averea Saftei Brâncoveanu, soția marelui ban Grigore Brâncoveanu, era situat în apropierea Pieței Unirii de azi si a fost destinat oamenilor săraci, dar în același timp s-a constituit și ca școală medicală. La inaugurarea la care a participat și domnul Alexandru Dimitrie Ghica Voievod, asezamantul avea 60 de paturi. În 1984, când a început marea demolare pentru a se construi Casa Poporului, spitalul nu se afla pe axa prevăzută pentru Bulevardul Victoria Socialismului. Ceaușescu nu a ținut cont de acest aspect și a ordonat demolarea instituției, în ciuda faptului că spitalul susamintit era proaspăt renovat. Se spune că vineri a decis demolarea și luni a și început să fie pusă în practică. Odată cu dărâmăturile, a fost distrus și mesajul-blestem „se face acest spital pentru săraci si de moarte năpraznică, în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital“. Ceea ce, in mod hilar, s-a si intamplat, nu?…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?