Bilanțul unei săptămâni

Din câte bine-mi aduc aminte, pe vremuri (e posibil și acum) românii-și făceau de regulă un bilanț al realizărilor și-al tuturor acțiunilor întreprinse pe parcursul celor șapte zile ale săptămânii încheiate. Actualizand acest obicei… tradițional (!) încerc ca în cele ce urmează să conturez, pe cât posibil, un original bilanț al celor maiimportante și însemnate acțiuni (evenimente) derulate în săptămâna care s-a încheiat. Din numeroasele care au tot fost, două au reținut și atras, cred, atenția unanimă. Este vorba de Campionatul European de handabal, din Franța și, deopotrivă, de ampla Ședința a PSD-ului, desfășurată (separe cu ușile închise, tot… tradițional) în Capitală, pe parcursul mai multor ore.

Fără a avea pretenția sauintenția de a face niște referiri exhaistive sau cu tentă de… litera de lege, mă voi referi pentru început laevenimentul sportiv mult așteptat. Din păcâte sau, na, iar trebuie s-o spun,… tradiție, (parțial) ratât! Ratât (camulte, multe altele) pe mâna și din vina noastră, atât a jucatoarelor cât și a stafului tehnic, dar mai ales al celor care conduc Federația de resort. Handbalul era și (încă) mai este, unica disciplină sportivă care ne mai reprezintă oarecum onorabil în întrecerile și competițiile internaționale. Celelalte fie c-au… murit de mult, iar altele, care mai spravetuiesc, se află în moarte clinică, precum și întregul sistem medico-sanitar (și nu numai). Handbal ce-l jucăm acum, pare a fi de pe vremea… străbunicilor: statc, stereotip și fără vlagă, ușor de contracarat! Nimic dinamic, imprevizibil și spectacular, fără contraatacuri, fără o concepție clară de joc. Dar, mai ales, fără… antrenor!? Da, pentru că, din motive greu de înțeles, apelăm numai la antrenori străini (fără însă a le contesta valoare ce probabil o au) care ne cunoscând nici-o iotă românește (cât chiar și… jucătoarele!!) nu pot să ne ajute cu nimic. Eventual doar, cu noi și repetate înfrângeri penibile! Că așa este, iată, va redau ad litteram o dicutie ce a avut loc, după un joc, în studioul tvr-ului. Acolo, unde Radu Voina și Cristian Gațu, doi foști campioni mondiali ai României, l-au criticat pe selecționerul Martin Ambros, chiar dacă spaniolul a ajuns cu naționala noastră în finala mică a Campionatului European.

Ambros e un antrenor foarte bun, dar trebuie să vorbești româneste la echipa națională. Trebuie să cunoști cultura handbalistică de aici și jucătoarele din România. Sunt convins că nu le cunoaște foarte bine. Trebuie să faci de așa natură încât fetele să joace împreuna. Ambros e un antrenor foarte bun, cu o carte de vizită impresionantă, dar eu sunt adeptul antrenorilor români, să se vorbească limba româna la națională“, a declarat Voina.

Eu nu sunt convins cădupă un time-out fetele înteleg tot ce spune Ambros. Ele par că înteleg la final, când strigă «Hai, România! », dar pe parcurs, dacă va uitați, se unesc câte două și își zic: «Ce a vrut să spună?! ». Se vede pe imagini, am văzut eu“, a spus Cr. Gațu.

Convingător, nu? Că să închei capitolul, doresc totus să vă mai spun că în asemenea împrejurări, ratăm la rând mai toate competitiile de amploare cu eterna (și… tradiționala!) motivație (și consolare!) că “această (adică, competiția ratâtă) e doar o etapă pentru cele care vor urma“!. La anul și la mulți ani, de prin ‘990 încoace, când tot așa se repetă și se spune, fără nimic faptic, concret, ci doar în vorbe șipromisiuni! Exact cum se spune mereu, tot de ani buni, și pe la PSD-u!…

Și cu acest final apoteotic, să trecem acum de la sport, la fenomenul politic! La un domeniu în care laudorasenia, mândria și aroganța ne determina, în unele cazuri, să ne reamintim de unde am plecat! De acele megalomanice congrese ale pcr-ului, cu “istoricile cuvântări”ale… “conducătorului suprem”, așa cum se dorește și visează să fie dl Dragnea! Nu mai departe ieri, duminică, o zi de iarnă aspră, cu șosele inzepezite, cu zeci de localități și spitale rămase fără apă, căldură și electricitate, trenuri întârziate (cu… zecile de ore!) și cu multe, multe alte evidente ne ajunsuri, mai marii țării cât și “frații lor”adunați din teritoriu, în loc să fie prezențiacolo, în zonele afectate de starea vremii, ascultau cu “deosebit respect și atenție”… “istoricul discurs” rostit de la tribuna Ședinței PSD, de șeful partidului! La aproape 3 decenii de când la Timișoara îi începea sfârșitul, Nicolae Ceaușescu parcă a reînviat, duminică seara, în acea Casă a Poporului! Partidul, de data aceasta PSD-ul era acolo, încorpore, cu toți lingăii, aplaudacii și trupetii. Nu cu Emil Bobu, Suzana Gâdea și cu “savanta de renume mondial”, ci cu alții ca și ei! Cu cei care ascultau și infierau “dușmanii de peste hotare” cât și pe Președinele Iohanis că-i “încurcă în multe din realizările făcute” dar cică și-n cele pe care vor să le mai facă, însă, iată, “dușmanii” nu-i lasă!

Iordache Dragnea Grindeanu PSD 2017 Bilanțul unei săptămâni

Dar după ce dl L. Dragnea le-a mărturisit că “orice altă propunire care să ne ajute să ieșim din acastă situație în care ne aflăm, va fi asimilta de partid dar și de către… MINE, personal” (!) (așișderea cum spunea… împușcatul!), d-na Dancila, cât și alți șefi, au anunțat asistența că, gata “singura soluțieeste… amnistia și grațierea”care “să ne ajute să realizăm și alte obiective propuse în angajamentul nostru politic pentru binele țării și al întregului popor”! Cum s-ar spune că, vezi Doamne, din cauza d-lui Iohanis (acuzat și de… “înalta trădare de patrie”!!!?) cât și al celor de peste hotare n-au putut realiza cele 8 spitale, autostrăzile, școlile și celelalte ” minuni”propuse și promise prin acel “amplul Program de guvernare”! Ce stupizenie, ce dezinformare! Într-o țară pe care pesedistul șef din Vrancea o prezenta ca… un vast șantier în permanentă dezvoltare și că… “În toate localitățile e un șantier”!? Ce șantiere o fi văzând dl. Oprișan, e greu de aflat! Poate că ‘mnealui s-a referit doar la șantierul Catedralei, recent inaugurată dar ne terminată, că celelalte (de la metrou, autostrăzi, aeroport etc) sunt de mult în conservare sau, unele, există doar pe hârtie! Ca să fie.

Iar ca să scape de… dușmani, de cei ce le icurca treburile, s-a cerut, în unanimitate, Parlamentului să aprobe ca Guvernul să dea, cât mai urgent, o… Ordonanță de Urgență! Dupăcare, conform aprecierilor celor aflați la cârma țării, în România noastră va fi, ce mai, Raiul pe pământ! Nimeni nu-i vor mai opri! De la furat și vorbe goale! Nici chiar ce-i de peste hotare!…


P.S. Îmi permit totuși acum să-l rog pe Dan, ca articolul acesta (dacă-i posibil și merită) să fie publicat pe blog în(la) timpul oportun!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Bilanțul unei săptămâni”

  • ... a scris la 25 decembrie 2018, 12:20   [#1]

    Îmi pare rău că n-am reușit să mă încadrez în “timpul oportun”…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?