Bătrânețea-i “balastul societății”?

82875857 2999675263397114 7380988189659365376 o Bătrânețea i balastul societății?

Despre batranete s-au scris si-am scris numeroase articole. S-au publicat in ani ‘jde texte cu fel de fel de analize si intrebari, dar si imagini sugestive vizand, in diverse ipostaze, varsta senectutii. Nicicum a… batranetii, cum o denumesc acum tot mai numerosi concetateni, intre care chiar si Presedintele Iohannis! Este posibil ca acele imagini să conţină: unul sau mai mulţi oameni, zăpadă, copac, în aer liber şi natură, posibil text care sa spuna „Bătrânețea este iarna vieții, dar mulți nu ajung să se bucure de ea, pierzându-se în celelalte anotimpuri. In fond, să fii bătrân e o binecuvântare, nu o rusine!

Mulți dintre noi suntem acum între 65 ani și final. Unii se bucura, traiesc prezentul cu satisfactia multor realizari si-si proiecteaza viitorul cu optimism si incredere. Altii, mai putin norocosi de soarta sau vinovati de ce-au sau n-au facut, regreta. Majoritatea insa, din care “tinereii” de 65, fie ca inca-s in putere, profeseaza si lucreaza fara a se plange de unele inerente nevoi, greseli sau… pasi gresiti, fie ca tac si nu zic nimic! Cu totii insa raman perplex de ce vad si aud, de modul cum au fost si sunt priviti, dar mai ales de “grija ” autoritatile fata de BATRANI! Un amic mi-a trimis recent această listă excelentă de a îmbătrâni și trebuie să fiu de acord că sunt niste sfaturi bune de urmat…

teribilisti, milițienilor, politrucilor şi tuturor categoriilor care blamați şi nu mai aveți loc de aceşti oameni care au muncit pe brânci cu sacrificii mari, flămânzi, fără libertatea de azi vă doresc să nu apucați sa trăiti bătrânețea. Să nu apucați 65 de ani si să nu uitați că EI au construit tot ce folositi voi astăzi”. Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune “Babele și moșii au construit în țara asta tot, s-a vândut și ceea ce a mai rămas. Ei se numesc bunici și părinți.

De zile bune mă tot uit în jur. Nu văd sistem de educație, nu văd sistem medical, nu văd asigurări medicale onorate, nu văd șosele (adică alea pentru care noi le plătim taxe), nu văd siguranța zilei de mâine si, ce-i mai grav, nu vad nici oameni!. Pe ici, pe colo, văd totusi doar cativa conationali care încearcă pe cont propriu. De la guvernanti si de la stat văd insa nepăsare și aroganță. Mai vad si cum au reusit cei pe care i-am ales, ca doar in cca doua luni, să distruga cu cinism o categorie pe care o numesc “bătrânii”. Adică tot ce e 65+inca ceva. Părinții, prietenii, necunoscuții. Bătrânii. Pe noi, nesuferitii “, balstul societatii” ce saracesc bugetul unei tari saracite si dezbinate. La asta ne-ati ajuns si i-ati redus pe părinții noștri, bunicii, profesorii, cei de la care am învățat meserii, povești, viață. Știti oare ce se întâmplă cu un om dacă îi spui în mod repetat că-i bătrân? Știti ce se întâmplă dacă îi încurajezi – pe ăia care oricum nu mai au niciun reper -să desconsidere, să minimizeze, să ia peste picior?

Ati stiut Dle Presedinte, la ce se ajunge cand recurgi la discriminare si legitimezi ideea că 65+ înseamnă bătrân, iar apelativul VOI nici nea Nicu nu-l folosea?! Ati dorit probabil sa ne protejati si… alintati, sa ne simtiti apropiati. Corect și nobile intentii. În esență e o treabă de bun simț, nu? Ar fi putut să pară chiar că va si pasă. Dar timp de peste trei decenii se pare ca va durut in cot ne noi, batranii! Ce-ar fi fost daca ne numeati seniori, varstnici sau persoane de 65 de ani? Sau, de ce nu?!, un alt mod de adresare, mai putin abrupt? Orice om cu creier ar fi inteles. Poate mai putin naivii, credulii si cei interesati. Din nefericire, ati ales sa ne puneti stampila: BATRANI! Apropo, noi, batranii v-am ales pe DUMEAVOASTRA nu pe TU! De fapt, e o verbalizare a unei atitudini pe care cei de la conducere o au de foarte multi ani fata de noi, napastuitii. S-ai votam, atunci cand va fi, pe altii. Mai valorosi si omenosi? Dar, zau, n-ai pe cine!

Deocamdata rămânem împreună, pentru că nimic nu poate sta în calea cuvintelor noastre pornite din inimă, a zâmbetelor pe care inca mai putem să ni le trimitem unii altora fără opreliști, a felului activ și entuziast în care ținem și mai departe legătura cu lumea civilizata. Nimic, nici Covid-ul 19, nu poate sta în calea darurilor pe care, mai mult ca niciodată, le alegem cu folos, cu atenție și cu dragoste mare…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “Bătrânețea-i “balastul societății”?”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 mai 2020, 20:21   [#1]

  Mă tot gândeam cum să-mi fac cunoscută părerea fără să fiu catalogat băutor de meserie, prietene Marc. Rândurile scrise te reprezintă, chestia e că prea puțini trăitori sunt interesați de adevărurile pe care le scrii. Lumea nu se termină odată cu tine și cu mine…

  Viața merge mai departe, fără să țină seamă de virușii politici. Au grijă de noi „băieții deștepți”! Eu mai arunc o pixlă la coș și scriu ce-mi trece prin bilă:

  „Politica” între dreapta și stânga…

  O viață întreagă am fost dresați să credem că în „dreapta” se aliniază liberalii cei aducători de „sclavia” capitalismului și în „stânga” socialiștii care abia așteaptă să împartă bunăstarea și echitatea. Sigur că e ușor de împărțit, mai greu e cu adunatul…

  Ni se tot spune că e „democrație” și că trebuie să trăim cu toții, c-așa e echitabil și omenesc, dar nimeni n-o spune pe-a dreaptă: cu ce e mai de folos societății un parvenit care în toată trăirea lui a profitat de rânduiala pe care el însuși a creat-o? Furnicilor anonime („proletariatului”, cum s-ar spune) nu le rămâne altceva de făcut decât culesul sparanghelului pe câmpiile Germaniei și spălatul blidelor în hotelurile Italiei. Altfel spus, cine muncește e prost și needucat iar cine stăpânește e deștept și citit.

  Avem atâtea exemple de indivizi „educați” și „citiți” încât nu mai reușim să alegem. „Popularitatea” unora ca Mazăre sau Ghiță (unul fugit prin Madagascar și altul în Serbia) ne împiedică să privim adevărul în față și ne face să ne întrebăm cum de a fost posibilă o asemenea rătăcire. Parcă îi ducem dorul primarului care este (mă rog, a fost!) și „vanghelioanelor” tovărășiei lui.

  Dreapta și stânga politicii românești au bătut palma. Toți promit cu mâna pe inimă că „ne dă”, dar nimeni nu se întreabă de unde…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 mai 2020, 21:15   [#2]

  P.S.: Nici eu nu văd (oricât m-aș uita în jur) sistem de educație, rânduială în spitale sau șosele care să ne ducă la destinație. Probabil că ochelarii sunt de vină. E vina mea că nu mi-am făcut rost de un microscop…

 • marc
  ... a scris la 5 mai 2020, 6:49   [#3]

  Ne lipsesc multe Francisc,dar avem in schimb (ma refer la noi)O nemaipomenita audienta la ceea ce scriem!!!Noroc doar de faptul că eu iti citesc articolele tale,iar tu pe ale mele.In rest.liniste si pace.Dezinteres total!Mai intervină uneori si Dan,dar el e ocupat.Sa recunoastem însă că atunci când o face,o face bine,obiectiv si decent..

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 mai 2020, 8:05   [#4]

  Fii bucuros că ne „citim” unul pe celălalt, Marcele, în lumea asta dezinteresată…

  Uite cum am ajuns să „stăm liniștiți la locurile noastre”, vorba lu’ nea Nicolae. Nu mai contează o sută în plus la remunerație, important e să stăm cuminți că altcum vine Covidu’ peste noi și ne trimite în veșnicie.

  A trecut Paștele, a trecut și întâiul mai, așteptăm să vină 23 august ca să ieșim la paradă…

  În rest, toate-s bune și frumoase. Tovarășii își văd de „menirea” lor, fraierii își văd de treabă și toată lumea e mulțumită, mai ales că de la 15 mai se deschid muzeele.

 • marc
  ... a scris la 5 mai 2020, 10:07   [#5]

  Doar blogul nostru pare a ramane inchis de cateva zile.De ce oare,tu stii?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 mai 2020, 10:44   [#6]

  Blogul ăsta nu e al nostru, (de câte ori să-ți mai spun, Marc?) e blogul lui Dan. Faptul că gazdei nu-i pasă de papagalismele noastre nu e de condamnat.

  Probabil că ceea ce scriem pe-aici nu e interesant pentru el…Am potrivit acu’ vreo doi ani jumate niște rime și simt nevoia să le postez încă o dată, cu o mică modificare: în loc de botniță a se citi mască.

  Blogule, bloguțule,
  Ce să-ți fac, drăguțule?
  Căci, de când am tot vorbit
  Multă lume-a adormit.

  ‘Geaba-ți spun că albu-i negru
  Și hoțul se vrea integru
  Dacă tu, bloguțule,
  Îți astupi urechile

  Și îți pui zăbala-n gură
  Înhămat la o trăsură
  Ce te duce unde vrea.
  Unde e părerea ta?

  Blogule, lasă tăcerea
  Și slobozește-ți părerea!
  Scuipă sec și îi înjură
  P‘-ăi ce-ți pun botnița-n gură.

  Blogule, bloguțule,
  Somn ușor, drăguțule:
  Fie-ți visele curate
  Și nădejdile furate!

 • marc
  ... a scris la 5 mai 2020, 14:56   [#7]

  Dacă ar fi toti ca tine,harnic si priceput,n-am mai somaj.Acum o precizare:Stiu mult prea bine,ca Blogul nu ne aparține.Dar mai stiu ca in cazul unor colaborări colective,nu- deloc gresit s-o spui asa.Adica,BLOGUL NOSTRU”.Nu mai departe referindu-ma la U Craiova,spre exemplu,daca un jucător spune că,,echipa noastra” a făcut si-a dres,inseamna negarea proprietății patronului?!Nicidecum.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 mai 2020, 16:25   [#8]

  Dacă toți ar fi ca mine ar fi sfârșitul lumii, Marcele. Hărnicia și priceperea s- ar îneca în valurile berii…

 • marc
  ... a scris la 5 mai 2020, 16:50   [#9]

  Inoata si iese la suprafata.In timp ce noi…ne cam ducem la fund!Nici macar Dan,proprietaru’, nu ne prea ajuta!.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 mai 2020, 18:31   [#10]

  De ce aștepți ca proprietaru’ să te scoată la liman, Marcele?

 • marc
  ... a scris la 5 mai 2020, 20:45   [#11]

  M-am referit ,mascat,doar la unele articole ce cam întârzie să apară atunci când este cazul.In rest,nici dracu nu te mai scoate…Atât.
  .

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?