Banii mei, banii mei, fac toți ce vor ei cu ei…

Inaugurare sediu primarie Garnic 1 Banii mei, banii mei, fac toți ce vor ei cu ei...

Unde se duc banii noștri?

Am în față o hotărâre (cei interesați de subiect o pot lectura pe primariagarnic.ro/download…) a Consiliului Local Gârnic, adoptată recent, și nu mă pot abține să nu scriu câteva rânduri.

Primarul comunei în care îmi duc zilele a propus, iar Consiliul Local a aprobat, modernizarea străzilor din sat. O inițiativă demnă de toată lauda, pentru care îl felicit pe domnul primar și pe consilierii care au fost de acord cu ea. Dar…

Fiindcă întotdeauna există un „dar” , iar (dacă tot e sâmbătă dup’amiază) eu n-am nimic important de făcut, mi-am pus ochelarii pe nas, am destupat o bere și m-am apucat să citesc „prevéderile” amintitului „ucáz”.

Prima chestie ce mi-a sărit în lentila ochelarilor e totalul cheltuielilor prevăzute în „devizul general” întocmit de SC MANU CONSULTING SRL (o mică paranteză. Acest SRL „proiectează” de vreo 15 ani toate „proiectele” – uite că mă repet- propuse de „onor Măria sa”, primarul Tismănaru): 4.423.241,19 lei. Cum dracu să-ți dea cu virgulă un deviz de 4,4 milioane de lei (noi, nu vechi!). Or fi ăia nouăș‘pe bani secretul reușitei și garanția succesului? Mai știi? Vorba aia, ban la ban trage!

Apoi m-am uitat mai atent pe deviz și am găsit „Capitolul 3, cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică”, unde la total am citit suma de 395.399,70 lei. Ce mai, ca la supermarket: 99,999 de lei! Cel mai mult mi-a plăcut suma prevăzută pentru „organizarea procedurilor de achiziție” pentru că e exactă: fix 35.700 de lei. Mama ei de „organizare”! Ieftină ca braga, ce mai…

Păi nu vă e rușine, tovarăși, că mai e una la capitolul 5 (alte cheltuieli): cheltuieli diverse și neprevăzute în sumă de 363.116,01 lei (atenție, niște sute de mii și-un bănuț acolo, ca să fie!). Păi nu! 80 de mii de euro e mărunțiș pentru voi.

Iar cireașa de pe tort e capitolu‘ 6, cel referitor la probe tehnologice și teste: zero lei și zero bani! Adică facem o lucrare de aproape 1 milion de euro și o dăm în folosință nitam-nisam? Ne mai mirăm că facem autostrăzi doar ca să le dărâmăm după un an!…

Nu pot să-nchei înainte de a-l felicita încă o dată pe tovarășul primar. Îl voi vota la următoarele alegeri cu o condiție: să merg la secția de vot pe ulița asfaltată.

Titlul comentariului nu prea se potrivește, dar întrebarea rămâne…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Comuna Garnic Gernik Caras Severin BANAT Banii mei, banii mei, fac toți ce vor ei cu ei...

Categorie articol [ Economie, Guest Post, Politica ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Banii mei, banii mei, fac toți ce vor ei cu ei…”

 • ... a scris la 6 noiembrie 2017, 11:08   [#1]

  Întrebarea e dacă cineva verifică vreodată toate aceste cheltuieli? Mai ales că e vorba de o comună oarecare, undeva într-un colț de țară…!? În teorie, mă gândesc că ar fi de competența Curții de Conturi să facă asta, dar mă îndoiesc serios ca cei de la Curtea de Conturi să fi auzit vreodată despre comuna Gârnic.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 noiembrie 2017, 19:56   [#2]

  În teorie ai dreptate. Dar ce ne facem dacă domnii inspectori sunt „prieteni la cataramă” cu cei controlați?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 noiembrie 2022, 9:24   [#3]

  Au trecut 5 ani și străzile încă nu au fost „modernizate”. Între timp devizul lucrărilor a fost „actualizat”. Nu mai e 4,4 milioane, ci 5.029.619 lei.

  Să mai zică cineva că nu se face treabă în țara noastră! Între timp „primarele” satului construiește cu sârg o pensiune de toată frumusețea, că de-aia e primar. Nu de alta, doar ca să aibă treabă cei doi angajați ai centrului de informare turistică…

  Lucrările de modernizare ar fi trebuit să fie gata (așa se lăuda „logofătul” satului astă vară în presa județeană!), dar nu sunt. Poate la anu’!

  Până la urmă ce mai contează încă un cincinal? Noi să fim sănătoși …

  (Celor interesați de subiect le spun că primarul se numește Tismănaru Nicolae. Poate bagă de seamă și Curtea de Conturi)

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?