Balena albastră

Balena Albastra Blue Whale Balena albastră

De la pokemoni, la… “balena albastră”!

De câteva zile bune citesc, cu multă uimire și îngrijorare, prin presa scrisă sau aud și văd pe la mai toate posturile tv, despre o situație deloc liniștitoare (cel puțin pentru mine, de neînțeles), ce, din păcate, se pare că bântuie și prin țara noastră! Dacă în urmă cu cca un an, se tot vorbea, mai ales prin rețelele de socializare, despre acei… pokemoni (de fapt o scorneală, fără nici-o noimă, care până la urmă și-a dovedit inutilitatea, nu mai vorbesc de rațiune!), acum, la modă, iată… se poartă’… “Balena albastră“! Ceva care, recunosc, depășește, prin volum(!), pokemonii, după care, amintiți-vă, alergau pe coclauri și străzi, prin parcuri și aiurea, mii de tineri (și nu numai), dar și prin amploare și nocivitate! Un joc (online) criminal, cum e definit, în care, aflu, sunt implicați și sute de adolescenți de pe plaiurile mioritice! Nici nu se putea altfel, dacă ținem cont de înclinația romanului spre imitație, spre copierea a tot ce-i, să zic, la modă, prin alte țări!

De regulă, o știm, cam totul provenea (și provine) din Occident! Acum însă, tărășenia asta cu… “balena”, vine (ca-n urmă cu zeci de ani(!) de la Răsărit! Din Rusia (”Măreața Uniune Sovietică” ne mai existând!), mai exact, dintr-o localitate cenușie, anonimă (până-n prezent!), Solnecinogorsk, cu peste 50.000 de locuitori. Între aceștia și un tinerel de 21 de ani, arhicunoscut în mediul virtual, cu pseudonimul “Filip Lis” (Filip Vulpe”), creatorul (ca să nu spun, inventatorul!) jocului “Balena Albastră“!

Ca și în alte cazuri, “noutatea”, adică, jocul, a contaminat rapid, sute și sute de adolescenți naivi, sau vulnerabili din ‘n cauze personală, care, fără dicernamant, au dat curs invitației tânărului sus amintit, intrând în acest joc – dacă poate fi numit așa!? – virtual! Creatorul, Filip Budeikin, arestat și cercetat de poliția rusă) a recunoscut, cu seninătate, că prin regulament și clauze, “Balena Albastră” impinge necondiționat tinerii practicanți, spre sinucidere!
Să afli, să auzi și să nu crezi până unde a ajuns, în zilele noastre, “imaginația creatoare” a unor tineri!
Urmarea? Numai în Rusia, din câte se spune, există deocamdată, zeci de cazuri documentate, ale unor practicanți ai jocului “Blue Whale Challenge” care, dintr-o nebunie inexplicabilă, și-au pus capăt zilelor! Aceștia, mai pe înțelesul tuturor (dacă mai poate fi de înțeles?!) sunt, cum stipulează… regulamentul condiționat al acetui tembel joc virtual,… câștigătorii!!!

Iată, unde și-n ce hal a ajuns mintea unor semeni de-ai noștrii! Tineri, adolescenți sau copii, ruși, români sau de orce altă nație, cu toții suntem oameni, nu? Și pentru că oameni suntem, cred că-i cazul să facem și imposiblul, pentru a îndepărta (eradica), măcar din arealul României asemenea “jocuri virtuale”, generate de minți bolnave, târâte și mânate spre practici străine de morală, de credință și conștiința noastră, a fiecăruia!

Am aflat de fapt, tot din presă, că unele instituții și autorități au intervenit cu promptitudine, acolo unde trebuie, pentru a stopa la timp practicarea halucinantului ”joc”, evitând astfel răspândirea și urmările tragice ale acestuia.
În ce mă privește, cred de asemenea, că o excesivă mediatizare a fenomenului în sine, prin presă și radio-tv, ar tebui evitată. Se știe doar că, de multe ori, aflând asemenea “noutăți”, unii indivizi, mai ales copii sau adolescenți, sunt (din curiozitatate și naivitate sau nu) gata să le adopte, încercându-le.

Așadar, atenție! Mare atenție la tot ce se poate face pentru sănătatea nației române!…

Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)

plMQ2SK Balena albastră

Categorie articol [ Guest Post, Jocuri, Social ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “Balena albastră”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 aprilie 2017, 17:11   [#1]

  Eu cred că subiectul „balena albastră” e încă o perdea de fum aruncată peste temele importante ale prezentului, Marcele. Un motiv de comentarii online pentru cei cărora le place să bată apa în piuă.

  Adevăratele „balene” (albastre sau nu) sunt la conducerea țării și ne determină să ne sinucidem în masă. De bunăvoie, desigur…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 aprilie 2017, 17:27   [#2]

  P.S.: Ce zici de o dezbatere pe marginea noii legi a salarizării unitare propuse de tătucul Dragnea prin vocea Grindeanului? E un subiect de discuție, nu crezi?

  „Balenele albastre” n-au decât să pescuiască în ape tulburi pe fraierii care se lasă prinși în cârlig…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 7 aprilie 2017, 17:40   [#3]

  Iata ca nu numai ,,Balena albastra”e periculoasa,ci si alt joc! Propaganda rosie,cum o numesc unele publicatii!O propaganda declansata de catre partidul de guvernamant,in dorinta manifesta de a demonstra poprului cat de grijuliu este PSDul fata de cam tot ce se intampla in ,si prin jurul nostru!In aceasta idee si sub pretextul unei ample actiuni de combatere a fenomenului ,,Balena Albastra”,elevii unei scoli din Capitala(pregatiti din timp !) au fost transformati zilele trecute,in spacatorii unei veritabile manifestari de imagine a politicienilor partidului sus amintit!Din cate am aflat,acolo, la acea scoala,din Drumul Taberei,inaltii (inaltele)oaspeti(oaspete)au fost intampinati(te) cu buchete de flori,oferite de copii imbracati in costume populare(!?),cu urale si aplauze,i cu nelipsitele spiciuri(am scris-o pe romaneste!),dar si cu cantece si dansuri.Ca pe vremea….stiti dv a cui!Fireste,din program,n-au lipsit sfaturile si indrumarile anti Balena,un filmulet documentar,multumirile pentru ,,sfaturile si pretioasele indicatii” cat si alte asemenea ,,probleme”in ton cu,, insemnata si valoroasa actiune”de lupta…cu,,Balena Albastra” dar,ca un facut(!!)parca tot mai mult cu …nuante rosii !Se vede treaba ca ,se poarta!…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 7 aprilie 2017, 17:55   [#4]

  Ce sa mai zic ,Francisc!?Le spui tu, foarte bine!Din cate tot suportam,de cate vorbe goale si minciuni tot auzim si le traim,de mult ne puteam sinucide!Nu mai era nevoie de …,,Balena”!Ce sa-i faci,e la moda!Cine stie ce o sa mai apara?!

 • ... a scris la 7 aprilie 2017, 22:08   [#5]

  Selecție naturală? Numa’ zic …

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 aprilie 2017, 23:15   [#6]

  Zici bine, nenea Dan! Ce fraieri se sinucid urmând sfaturile cuiva? Tre´ să fii prost de-a binelea ca să te arunci de pe bloc la îndemnul unora…

 • Severus
  ... a scris la 8 aprilie 2017, 20:36   [#7]

  Copiii care incita alti copii la acest joc, Balena Albastra, ar trebui aspru pedepsiti, pentru ca jocul duce la sinucidere. Nimanui nu-i convine sa i se sinucida copilul din cauza unui joc.

  Sa nu uitam ca provocarile din joc pot fi mult mai grave si pot afecta mai multa lume. Cum ar fi daca la provocarea 49, inainte de sinucidere, sa primeasca provocarea de a ucide pe cineva? Ok, or fi fraieri adolescentii, dar trebuie sa-i protejam cum putem mai bine. Si aici parintii si profesorii trebuie sa fie prima si a doua linie de aparare impotriva acestui joc.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?