Băile Herculane, în degradare accentuată !

Baile Herculane Băile Herculane, în degradare accentuată !

Băile Herculane, Perla Carpaţilor

Cunoscută încă de pe vremea romanilor pentru efectele miraculoase ale apelor termale, dar şi prin peisajul său natural de o frumuseţe aparte, Staţiunea Băile Herculane era supra numită drept “Perla Carpaţilor Meridionali” !!! În anii regimului totalitar, era greu, foarte greu să găseşti un bilet la Herculane, mai ales în plin sezon. De altfel în orice sezon, pitoreasca staţiune era full! Acesta până la evenimentele din Decembrie 89, care au declanşat şi aici, în acest mirific perimetru montan, o adevărată revoluţie! Totul, dar absolut totul a fost vandalizat, furat, sau … concesionat unor “oameni de încredere”!
Şi iată aşa, ca voinicul din poveste, nişte neica nimeni au ajuns patroni! Mari de tot!

De altfel despre toate aceste fărădelegi s-a mai scris şi-n presa, s-a mediatizat şi prin radio-tv. Dar cel mai bine le vezi şi le înţelegi dacă ai … ne şansa să vizitezi Staţiunea Băile Herculane, fostă “perlă”. Da, bine zis, neşansa pentru că, sosind la faţa locului, rişti să ai un şoc! Aproape totul este deprimant! Fostele paviloane Decebal, Traian, Hercules, Apolo, Băile Romane, etc, etc, sunt ca după bombadament! Centrul istoric al Staţiunii Băile Herculane este pustiu, trotuarele stricate, locurile de promenadă – jalnice amintiri!

Au dispărut până şi chioşcurile de ziare, WC-ul public, Casa de cultură, muzeul şi multe, multe altele. Toate acestea, sub ochii nepăsători ai celor îndrituiţi, prin lege, să le ocrotească. Ce-i drept, au apărut în schimb fel de fel de … hai, să le spunem magazinaşe, cu produse expirate, cu patroni infatuaţi şi cu vânzători total străini de comerţ. În multe asemenea locuri, adio rest … la ce plăteşti!

În noul centru al Staţiunii Băile Herculane, cu un aspect de bâlci veritabil, s-au refăcut şi funcţionează la standerdele cerute, mai vechile hoteluri Diana şi Afrodita, precum şi cele ale defunctului UGSR. Au mai apărut şi unele noi dar, cum am mai spus, nota generală este de bâlci sau chiar de talcioc! Muzică la maximum, gălăgie, murdărie, praf şi … produse de tot felul, unele-kyciuri … de firmă!

Revenind în centrul istoric al staţiunii Băile Herculane, de fapt la adevăratul şi mult regretatul loc de promenadă, trebuie spus că de ani buni se încearcă, în ritm de melc, să se refacă fostele clădiri, adevărate perle arhitectonice şi de patrimoniu cultural. Dar după cum se munceşte, nici în următorii 5-6 ani nu vor fi măcar ce au fost! În gara C.F.R., CLĂDIRE MINUNATĂ, admirată de toţi cei care i-au trecut pragul (într-un fel sau altul) situaţia este la fel… adică, deplorabilă! Până şi casa de bilete a fost mutată din locul ei de zeci şi zeci de ani, într-o încăpere de mici proporţii dintr-o anexă alăturată!
De ce oare, sau de ce tocmai acum, în plnin sezon?! Noi n-am putut afla. În ce mă priveşte declar deschis că aceasta a fost, pentru mine, ultima vară la Herculane! O SPUN CU TOATĂ CONVINGEREA CĂ, ÎN ASEMENEA CONDIŢII, ÎN LOC SĂ TE VINDECI, TE IMBOLNAVESTI MAI RĂU!

Nu viperile sunt un pericol pe aceste minunate locuri, ci, mai ales, cei care ar trebui să facă cu adevărat ceva benefic pentru această inegalabilă bogăţie de sănătate şi pitoresc, lăsată de izbelişte! Păcat, mare păcat !!!

Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)

Baile Herculane Băile Herculane, în degradare accentuată !

Baile Herculane Băile Herculane, în degradare accentuată !

Baile Herculane Băile Herculane, în degradare accentuată !

Baile Herculane Băile Herculane, în degradare accentuată !

Baile Herculane 01 Băile Herculane, în degradare accentuată !

Baile Herculane 02 Băile Herculane, în degradare accentuată !

Baile Herculane 03 Băile Herculane, în degradare accentuată !

Baile Herculane 04 Băile Herculane, în degradare accentuată !

Categorie articol [ Concedii, vacante, Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Băile Herculane, în degradare accentuată !”

 • ... a scris la 14 iulie 2014, 14:38   [#1]

  Zilele trecute am fost si eu acolo. Si eu sunt foarte dezamagit. In loc sa profiti de un asemenea loc tu iti bati joc de el. Am campat 3 zile la 7 izvoare. Acolo curent electric se gaseste doar pentru cei ce prind loc, dusurile nu functioneaza (oricum aici vorbesc de o proprietate privata). La caditele cu apa termala e dezastru. Nici macar un bec nu exista, la niciuna dintre ele. Ziua n-ai loc, seara risti sa-ti rupi gatul. La gara, asa cum e precizat si in articol, trebuie sa mergi intr-o baraca sa cumperi bilet (nu stiu de ce au mutat gara din vechea cladire).
  Asta ne e tara! :(

 • ... a scris la 15 iulie 2014, 13:05   [#2]

  vai de p…. me’

  în halul ăla arată acum herculanele? puie monta!
  sa fie ei ai dracului su mamele lor. ori ne vand tara ori o dau pe gratis…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?