Bădărănia și prostia, domină în România

Michael Carroll castigator loterie 10mil Scotia Badaran prost nesimtit interlop lant aur inele bratari Bădărănia și prostia, domină în România

Nimeni nu e destul de inteligent ca să poată convinge un prost că e… prost” – La Fontaine.

Domină ori ba, asta-i situația! Că-i știută și simțită, ignorată sau uitată (din păcate!), le-ntâlnești în țara toată! Dar dincolo de aceste rime, total întâmplătoare, realitatea actuală, viața de zi cu zi, le confirmă din plin. Chiar astăzi, cu puțin timp în urmă, aflându-mă într-un magazin (pardon, market, dar nu prea… super) din Tg Neamț, pentru obișnuitele cumpărături, într-un anume loc destinat produselor de carmangerie, o tinerică “doamnă”, înfiptă și… autoritară în prostie și bădărănie, comandă cu voce tare, către-o biată vânzătoare (care-i putea să-i fie mamă) “… să-mi dai aia și cu ăla… “, “hai, ce stai, DĂ-MI repede și cealaltă (marfă)“, “nu te mai uita, pune-mi și niște măsline” etc etc, … comenzi spuse și auzite timp de zeci de minute de toți cei aflați ca si mine la coadă (tot ceva specific nouă, românilor) cu răbdarea întinsă ca o coarda, de ce le-a fost dat să vadă! După ce acea “doamnă” cu tupeu de bădăran sadea și-a încheiat… recitalul, am întrebat vânzatoarea dacă, cine știe, poate că o cunoștea de moment ce așa i se tot adresa. “Nici vorbă, d-le…“, vine răspunsul, completat cu un oftat “Cam așa mi se adresează mulți dinte clienți. N-au cei șapte ani de-acasă! Ce poți să le zici?!“.

Le zic însa eu, acum, nu înainte de a le oferi din Dex și definiția a ceea ce sunt:

Bădăran, ~ă (Om) nepoliticos Și: mitocan, mojic. 3-4 (Om) fără educație, cu obiceiuri grosolane Și: mitocan, mojic. 5-6 (Om) dintr-o clasă socială inferioară.

Din ce clasă socială era sau provenea individa respectivă cât și alții, cu același comportament, e greu de știut dar totuși ușor de întâlnit. Ceea ce am și constatat, ceva mai târziu, chiar dacă ziua cu pricina era 18 și nu 13, ziua cea cu… ghinioane!

La o agenție de telefonie mobilă, plină cu abonati sau simpli cumpărători, funcționara, cu mobilul la ureche, nu mai pridedea să tot discute fel de fel de banalități! După minute bune, un cetățean mai… îndrăzneț dar și politicos i s-a adresat: “Ce facem, doamnă, noi, ăștia de la coadă, cât mai așteptăm?“. Răspunsul: “Dacă nu vă convine, plecati în altă parte!“, Ceea ce, mulți… răbdători au și făcut!
Va întreb acum: asta, ce-i? Bădărănie sau prostie? Eu cred că ambele! Cu atât mai mult, cu cât pe la multe cabinete medicale de la Policlinici, medici de famile sau spitale întâlnești, la orice oră, asemenea mostre de comportament total suburban!

Din nefericire sau… tradiție, asemenea întâmplări cu proști și bădărani, pot fi intalnite (cum precizam), mai peste tot în România zilelor noastre. În absolut orice loc, domeniu sau localitate și la orice nivel. Inclusiv, la cel al Puterii. Din satul cel mai îndepărtat cu aspect de Ev Mediu, în comune care se numesc (în acte) … orașe, în metropole, la orice ghișeu sau in mijloc de transport cât și pe stradă, dar și-n familii (unele chiar… tradiționale!), ziare și tv, peste tot acolo unde se află, cică OMUL NOU, zice-se cu deprinderi tot noi, deci pe masura, dar cu același vechi comportament suburban, necivilizat, unde Badarania și Prostia sunt, mai cu seamă acum, la ele acasă! Oare când vom scăpa de ele?!…Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Bădărănia și prostia, domină în România”

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 20 iulie 2019, 23:33   [#1]

    Bădăranii conduc țara, Marc. Proștii îi votează…

  • marc
    ... a scris la 21 iulie 2019, 13:05   [#2]

    Din pacate ,cam asa-i!Dar lasa, ca si noi suntem…prosti destul!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?