ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX

ATX vs Micro ATX vs Mini ATX

2sboghs ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX

Calculatoarele si componentele pentru calculatoare, au inceput sa devina pe zi ce trece tot mai mici … Mai sunt inca, pasi importanti de facut in domeniul miniaturizarii, important este insa ca, tendinta generala este catre miniaturizare, consumul redus de energie si cresterea performantelor.

Am fost printre “primii clienti” care au trecut pe “minicalculatoare”, mai exact pe minilaptopuri … Avand in vedere ca, laptop-ul il consider un calculator care este gandit sa fie utilizat “in deplasare”, ideea era ca acel laptop sa fie cat mai usor si comod de transportat, asta insemnand ca trebuia sa fie mic, usor si cu o suficienta putere de procesare pentru a-l putea utiliza la chestiuni uzuale cum ar fi: browsing web si trimitere de email-uri, poze si filme (pentru concedii), editare de documente (office) pentru munca pe teren, etc … Pana acum, si-a facut treaba cu brio, micutul meu laptop (numit “netbook”), un MSI Wind U100, pe care-l consider suficient pentru situatii cand sunt “in deplasare” …

Problema este ca, acum am nevoie de un minicalculator pe care sa-l folosesc pe post de mini-server pentru niste aplicatii care vreau sa-mi fie disponibile online, 24/24 … Astfel ca, am dat peste Mini PC-uri, numite si Mini ATX sau Nettop.

Puteti sa va faceti o idee despre dimensiunile unei placi de baza Mini ITX, in imaginea urmatoare:

211ovbt ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX

Placa de baza Micro ATX, este cu ceva mai mica decat o placa de baza obisnuita pentru calculatoare desktop. Exista si carcase pentru placi de baza Micro ATX, care, ca dimensiuni este ceva mai “scunda” (mai mica) decat o carcasa de calculator desktop insa latimea carcasei este identica cu cea a uei carcase desktop normale. Avantajul este ca, pe o placa de baza Micro ATX, pot fi puse procesoare “obisnuite”, drept urmare din acest punct de vedere au un foarte mare avantaj fata de Mini ATX-uri …

VIA Mini ITX Comparison ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX

Mini ATX-urile numite si Nettop-uri, sunt insa … de-a dreptul irezistibile ! Sunt atat de mici, incat aproape ca le poti baga intr-un buzunar ceva mai mare …

Si cand te gandesti ca, pana la urma este totusi o unitate de calculator ! Depinde insa si de modele, exista diferente destul de mari intre modelele de mini-calculatore de tip Mini ATX / Nettop, atat din punct de vedere al dimensiunilor carcasei cat si al performantelor …

mainboards ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX

O placa de baza Mini ITX are dimensiunile de 17 x 17 cm (6.7 x 6.7 inchi) iar o placa de baza Mini ATX are dimensiunile de 15 x 15 cm (5.9 x 5.9 inchi)…

Exista placi de baza si mai mici (chiar, mult mai mici) decat Mini ATX-urile, dar acelea, din mai multe motive … nu le iau in calcul. Este vorba de Nano ITX si Pico ITX.

Ideea este ca, nu am gasit inca informatii suficiente despre calculatoare construite cu astyfel de placi de baza miniaturale, si in special aici am refer la niste review-uri “pertinente” de la utilizatorii obisnuiti, nu dina celea “comandate” de catre firmele producatoare …

2agno1j ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX

2nuprm8 ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX

Un exemplu de NETTOP, vedeti in imaginea urmatoare… Un nettop Acer Aspirerevo:

imqwow ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX

Unul dintre marile dezavantaje este ca, in general placile de baza Micro ATX sunt concepute pentru procesoare Intel Atom, unele placi de baza vin cu procesoare gata incorporate pe placa de baza Micro ATX, prin urmare nu poti inlocui procesorul in situatia in care in viitor vei vrea sa-i faci un upgrade de procesor. Al doilea mare dezavantaj este faptul ca sunt limitate la cantitatea de memorie suportata (in GB) si nu au decat doua slot-uri de memorie … hai sa zicem ca, ar fi suficiente doua sloturi, daca nu ar exista limitare la acele doua sloturi, in sensul ca, sunt convins ca pe viitor vor apare memorii de capacitati tot mai mari, iar la Mini ATX-uri am vazut ca in general acestea suporta pana la 2 GB de memorie RAM.

Inca oscilez intre un Micro ATX si un Mini ATX / Mini ITX (Nettop) … Nu stiu care ar fi varianta mai buna. Deranjant si totodata frustrant este faptul ca, magazinele din Romania se pare ca au neglijat acest segment, sunt foarte putine modele de nettop-uri pe piata din Romania, comparativ cu ce se gaseste prin alte tari, si ca de obicei pretul nettop-urilor este semnificativ mai mare la magazinele din Romania, comparativ cu ce am gasit pe internet la magazine “din afara” …

Categorie articol [ Calculatoare ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “ATX vs Micro ATX vs Mini ITX vs Mini ATX”

  • Jak Karter
    ... a scris la 25 aprilie 2011, 13:15   [#1]

    Dan-e, există o rezolvare simplă la problema legată de tipul de procesoare suportate și legat de limitarea cantitativă de memorie și mai ales de limitarea pe frecvențe ale plăcuțelor RAM, toată șmecheria constă în căt de încăpățânat ești tu în achiziția unui PC cu procesor Intel.
    Știu că tu preferi PC-uri cu procesoare obligatoriu Intel, eu de felul meu sânt mai pragmatic atunci când vine vorba de achiziția unui PC oarecare, eu nu mă uit la brand (Intel,AMD), eu plec la cumpărături de fiecare dată întocmind un raport obligatoriu compus din 3 cerinte: CALITATE-PREȚ-PERFORMANȚĂ,
    …și niciodată compus din doar 2 cerințe…dar depinde de fiecare.
    La urma urmei ce vină am eu că “deștepții” de la INTEL sub pretextul că pot apărea diferite variații de tensiune pe placa de bază aceștia nu mai pot dormi noaptea, au ceva coșmaruri (parcă ar dormi în aceași cameră cu cei de la Microsoft), și sub acest pretext (n.r. insomnii) cei de la Intel limitează frecvențele de lucru ale plăcuțelor de ram.Am eu vre-o vină?
    Nu știu cum, dar cei de la AMD dorm al naibii de liniștiți, pe’semne că le cântă cineva noaptea un cântec de leagăn, la eii nu există aceste limitări de ani de zile, și nici nu apar variații de tensiune, și chiar dacă apar nu se întâmplă absolut nimic..în fine.
    Ce vină am eu că cei de la INTEL sânt mai scumpi decât cei de la AMD când vine vorba de aceași configurație?Am eu vre-o vină?

    Iată și recomandarea mea pentru tine:
    Placa de baza Asus M4A88T-I Deluxe

    În magazinele online din România acestă placa se găsește la prețul de 399,99 ron.
    Cred că nu mai are rost să-ți prezint o placă de la același producător dar pe platformă intel care din păcate nu poate suporta toate tipurile de procesoare (2,3,4,6 nuclee) și are și limitări la frecvențele de funcționare ale plăcuțelor Ram, și după ce că este cam cu vre-o 40-50 ron mai scumpă decât cea pe care ți-am prezentat-o eu culmea are aproape toate performanțele la …jumătate.

    Eu spun că acea placă are tot ce-ți trebuie ție poate chiar mai mult decât ai tu nevoie, să spicuim câteva:

    - suportă orice tip de procesor inventat până acum plecând de la Athlon II x2 cu 2 nuclee până la Phenom II x6 cu 6 nuclee.Recomand un Phenom II x4 cu 4 nuclee la ce frecvență vrea mușchiul tău, oricare , oricum se poate face overclock.
    - dispune de 2 x Small Outline DIMM, Max. 8 GB, DDR3 1600(O.C.)/1333/1066, și știe Dual channel după cum vezi nu are limitare la 1066 așa cum au cele de pe platforme INTEL, iar placa de bază poate suporta frecvențe peste 1333.Asta înseamnă că-ți cumperi plăcuțe ram de cât vrei tu (1,2,4Gb Ram)
    -placă video integrată AMD Radeon HD4250, care-ți permite ieșirea către un monitor prin mufă HDMI, asta dincolo de celelalte ieșiri video standard (DVI,VGA).
    - are 3 xSATA 3.0 Gb/s ports Support RAID 0,1,JBOD , AHCI, după cum vezi “știe” și RAID, iar în caz că nu-ți ajung cele 3 porturi SATA-II dispune și de o mufă eSATA-II.
    -are placă de rețea 10/100/1000 Gigabit Lan by Realtek RTL8112L și nu 10/100 cum au cele de la INTEL.
    - dispune de 2 x Wi-Fi antenna în cutie, asta înseamnă că are placa Wireless integrată (uităte la imaginele de la spate).
    - are 6 x USB 2.0/1.1 ports și 2 x USB 3.0 ports.
    În fine mai are ea multe altele, din punctul meu de vedere este o placă foarte bună având în vedere dimensiunile Mini-ITX,dotările, consumul, dar și performanțele pe care le poate atinge o asemenea placă, de achiziționarea unei carcase, tastatură și mousse sânt sigur că te descurci.
    Toate cele bune!

  • ... a scris la 25 aprilie 2011, 17:47   [#2]

    Jak Karter, sa stii ca mi-ai dat un … impuls. Cred ca pana la urma, am sa ma supar pe politica celor de la Intel, si am sa trec pe AMD -- ma refer la mini-calculatorul pe care vreau sa-l folosesc pe post de mini-server.

    Ar mai fi insa cateva probleme:
    -- as prefera o placa de baza AsRock, in locul celei recomandate de tine, Asus-ul. Motivul ? Pretul ! Cel putin ultimele generatii de placi de baza AsRock sunt foarte reusite si sunt la un pret mai mult decat acceptabil, comparativ cu Asus-ul, la care o buna parte din pret este brand-ul. Din cate stiu eu, si AsRock sunt facute tot de Asus, dar sunt
    placile de baza “ieftine” de la Asus -- respectiv “entry level” …
    Placa de baza recomandata de tine este foarte buna, cel putin din specificatiile tehnice, intr-adevar are tot ce vrei, dar este totusi scumpa … Nu vreau sa investesc foarte mult in acest mini-server.

    -- a doua problema ar fi procesorul. De ce AMD X4 si nu AMD X2 ? Diferentele de pret de la X4 la X2 sunt uriase ! Un AMD X4 e aproape de doua ori mai scump decat un X2 !!! Si majoritatea AMD-urilor X4 sunt pe 64 bit, ori eu am nevoie de 32 bit, deoarece aplicatiile pe care vreau sa le folosesc eu, functioneaza doar pe 32 bit.

    -- placa video (care face o buna parte din pretul placii de baza) este absolut neimportanta pentru mine, avand in vedere ca vreau sa folosesc sistemul pe post de server. Mult mai importante sunt memoriile, unde o sa am nevoie de minim 4 GB RAM …

    -- Wireless-ul este neimportant pt mine, placa de retea insa este foarte importanta deci ar fi de preferat sa fie Gigabit 10/100/1000.

    -- as prefera totusi o placa de baza Mini ATX in loc de Mini ITX, deoarece este ceva mai micuta …

    -- unitate optica (CD/DVD) nu ma intereseaza absolut deloc!

    -- as prefera sa am loc de hard disk normal, de 3.5, nu hard disk de laptop de 2.5 …

    -- unde gasesc carcasa si sursa pentru Mini ATX ?

    Daca stiti ceva, astept sfaturile voastre …

    Si apropos: Jak Karter, merci pentru sfaturile de pana acum, legat atat de procesor cat si de placa de baza.

  • Jak Karter
    ... a scris la 27 aprilie 2011, 18:42   [#4]

    Carcasă și sursă găsești la orice magazin online la categoria carcase, nu-mi vine să cred că nu găsești carcase+surse, se găsesc pe “toate gardurile”…..:d ,…uităte la cele micro-atx, atx mini tower.

    Exemplu de carcasă pentru plăci Mini-ATX:
    Carcasa DeLux mini M198 ATX, 450W, Negru/Argintiu
    Această carcasă merge și pe verticală și pe orizontală și are sursă inclusă de 450 W…etc.

  • ... a scris la 27 august 2014, 13:22   [#5]

    Sa mergi pe mini atx este ok dar daca vrei sa faci upgrade fara sa faci o schimbare majora nu vad cum poate placile de baza devin mai mici dar placile video devin mai mari (doarece lucreaza la puteri mai mari si au nevoie de o racire mai buna si arata monstruos) bun si eu am o placa de baza mini doar ca acum ma confrunt cu ideea ca nu pot sa adaug pe ea mai nimc decat o placa de retea in plus sau o placa de sunet sau un tv tunner … tb sa aleg mereu doarece am cum sa adaug doar pe un slot datorita spatiului pe care il ocupa placa video , din cate am vazut ai 2 optiuni ori pleci pe o placa mai mare cu mai multe sloturi expansiune etc sau alegi o placa de baza care contine tot ce vrei pe ea Wi fi sunet …. dar si costurile sunt ridicate si nu va mai fi mini.

Trackbacks

  1. AMD Phenom II X2 555 Dual Core 3200MHz AM3 Black Edition

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?