De la “Atenţie şoferi, atenţie pietoni” la… “Atenţie jurnalişti, atenţie blogheri”!

ziare ochelari presa stilou De la Atenţie şoferi, atenţie pietoni la... Atenţie jurnalişti, atenţie blogheri!

Cum am ajuns la această, deloc întâmplătoare, similitudine?! Simplu. Mi-am reamintit, voit, de una din emisunile de actualități difuzate pe programul 1 al postului Național de Radio, ce purta prima parte a genericului sus scris. Era atunci, în anii dictaturii ceaușiste, o emisiune (îndrăgită și așteptată cu interes) de atenționare și prevenție destinată tuturor celor implicați în traficul rutier. Orice abatere (claxonarea excesivă, țeava de eșapament defectă deci, provocatoare de zgomote, mașini murdare sau inscripționate aiurea etc) era aspru sancționată, total interzisă. Tot probabil de atunci (ca să scurtez totuși… teoria!), m-am cam obișnuit cu… vorba lungă! Așadar, acordați-mi cuvenitele circumstanțe și primiţi-mi scuzile de rigoare!

Revenind la subiect, precizez și repet că toate acestea se petreceau atunci, în acea dictatură în care nimeni nu crâcnea! Acum?! Acum se pare că pe ici, pe colo, se încearcă, timid dar insistent, o oarisce revenire! Iată, după acea adevărată… campanie de modificare a mai multor legi, nu tocmai pe placul celor aflați la putere, actualul ministru pesedist al finanțelor, dl. Eugen Teodorovici, un înfocat militant al partidului din care face parte, vrea nici mai mult, nici mai puțin, decât… amendarea jurnaliștilor (?!) “care publică declarații neverificate ale politicienilor“,
Dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta” – se angaja și promitea, ferm ‘mnealui! Mai mult, dl. E. Teodorovici vrea să schimbe legislația, astfel încât jurnaliștii care publică “informații neverificate” să fie chiar și amendați! Ei, ce spuneți?!

Indiferent de eventualele dvs, răspunsuri, eu vă mai pot spune că onorat domn’ ministru crede că încă ne aflăm în, mai știi?!, dictatură sau, dintr-o totală eroare, confundă Statul de drept cu… dreptul mai marilor țării de a stopa, în văzul lumii, UN DREPT CONSTITUȚIONAL: cel de liberă exprimare! Un drept pentru care atunci, în decembrie 1989, au murit sute de oameni, alte câteva zeci de mii încă rămăși invalizi sau cu grave traume psihice. Declarația dumnealui, care în acele vremuri de tristă amintire nu știu și nici nu mă interesează ce-a făcut, dată acum pentru Agerpres, a fost făcută în contextul în care senatorul liberal Florin Cîțu a susținut că angajaţilor din Ministerul de Finanțe li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018. Iar când spune “informații neverificate” E. T. se referă, de fapt, la declarații date de politicieni.

Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă“, repetă obsesiv dl. ministru! După care concluzionează: “Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte“. Probabil, spun eu, se referă la spusele (propunerile) dumnealui!…

Firesc, noua “perlă”, made în România, a stârnit și continuă să stârnească multe comentarii. Iată doar câteva:
Eu susțin mai de mult că Prostia din România ucide mai mult decât corupția. În cazul de față cred că s-ar impune o “taxa pe prostie”. Cu siguranță ar aduce mai mulți bani la buget. Cum poate să îți treacă princap așa ceva!?” (Ionel);
Dar o lege care să sancționeze minciunile politicienilor, n-ar fi mai bună? Întreb și eu” (Viorel Alberto Bache);
Adevărul e că ar trebui să existe o formă de răspundere din partea presei pentru minciuni. Sau o formă de a informațiilor publicate, atunci când citești ceva să știi dacă e verificată din surse independente sau speculație. Însă ce vrea asta e să restrângă dreptul la liberă exprimare… mai ales dacă e împotriva partidului, guvernului și a ilustrului conducător.” (Alien)
Dragoş Anghelache: “N-ar fi oare mai uşor să dea o nouă Lege a presei? Să se publice numai articole avizate de Guvern? Ce atâta libertate a presei? TVR, A3 şi gata! Eventual, emisiunile să fie scoase pe hârtie şi să apară în ziare. Dar ce zic eu ziare? Unul singur: să reînvie “Scânteia” că să dea lumină poporului. Ceauşescu a murit, trăiască Teodorovici! Ferice de cei care au murit în ‘89, că n-au mai apucat să vadă ce s-a ales dinaşa-zisa revoluţie.

Da, asta înclin s-o spun și eu! Așa că, domnilor foști sau actuali ziariști, dragi blogheri: atenție! Mare atenție lace scrieți (dar și vorbiți). Țara-i plină de jurnaliști și scriitori, dar și de… turnători! Se pare că totuși vi se pregătește ceva! Ce anume, ne-a mărturisit-o recent și dl ministru al finanțelor dintr-un stat de drept (cam… strâmb nițel!) ce se numește România, post decembristă!

P.S. Na, că v-am mai spus-o și eu: am tot fost, dar încă sunt, după cum se vede, cam prea lung la vorba! Merit critici, dar și posibile admonestări din partea unor colegi de blog…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?