Atenție cum și ce scrieți pe Facebook!

Facebook people Atenție cum și ce scrieți pe Facebook!

Atenție la… neatenție, cum și ce scrieți pe Facebook!

Zilele trecute am avut o mare și neplăcută surpriză, generată de o știre – în aparență banală – difuzată de un post de televiziune (și mai apoi preluată și de presa scrisă) chiar și-n sumarul unui jurnal de actualități! Pe scurt, era vorba de o campanie (cam așa ceva…) de difuzare a unor tipărituri prin care polițiștii locali din Târgu-Jiu atenționau cetățenii cam ce și cum pot să scrie sau să posteze pe sus amintitul site de socializare. Totul pornise de la o altercație avută de un polițist local cu un participant la traficul rutier, altercație soldată, dacă bine-mi amintesc, cu o amendă. Nemulțumit, mai ales de comportamentul polițistului, cetățeanul amendat a avut… curajul(?!) să scrie și să-l acuze pe pagina sa de Facebook, pe polițistul cu pricina! Atât le-a trebuit colegilor de la poliția locală din orașul de pe Jiu, care au interpretat o nimica toată, drept… o mare îndrăzneală din partea bietului șofer, catalogând-o ca fiind o… “ofensă adusă… poliției“!? Și drept urmare, ca să scurtez povestea, au tipărit un fel de “cod”, referitor la cum și ce poți tu, ca cetățean al României, cică… democrată, să scrii pe Facebook!?? Asta, preventiv, ca să n-o încurci! Adică să nu fii amendat sau chiar trimis și-n judecată!

Aflând toată această tărășenie mai mult decât absurdă (ba chiar revoltătoare), nu poți să nu te întrebi, cu uimire: în ce țară trăim, fraților?! Suntem în România liberă și democrată, cu mult trâmbițate valențe europene, sau – mai știi(!?) – ne întoarcem iarăși de unde am plecat acum 27 de ani?! Țara asta, de acum, nu mai are legi… legale(!), făcute de cei pe care-i tot alegem? Cum rămâne atunci, cu prevederea constituțională de liberă exprimare dacă tu, trăitor pe acest pământ românesc, nu mai ai voie să-ți spui părerea sau să-ți exprimi, în felul tău, nemulțumirea față de un eventual abuz sau aroganță venite din partea cuiva, fie el și… polițist local din Târgu-Jiu!? Instituim iarăși dictatura?!

Din câte știu, domnilor polițiști locali, deocamdată nu este dictatură. E un fel de… mai nimic, derapat într-o democrație simulată, imitată șmecherește de unii indivizi care, nu știu sau nu pot (nu vor!), deocamdată, să facă altceva decât să se adune în grupușoare de interese și, sub lozinca democrației, să profite și să-i domine pe fraieri! De când s-au instalat la putere (cu ajutorul neprecupețit al multora dintre noi, fraierii!) au produs doar – cu mult chin și bătaie de cap – un buget la fel de chinuit.

În rest? Ba da, au mai produs și grave nemulțumiri în rândul populației cinstite și oneste, nevoită să iasa-n stradă, zi de zi și seară de seară, de peste o săptămână, și să manifesteze, pașnic și civilizat, împotriva nedreptăților, a minciunii, hoției și corupției ajunse la cote inimaginabile! Aceștia, cei pe care i-am votat, ne-au arătat, nu o dată – aroganți și lipsiți de omenie – că pe ei nimic nu-i interesează decât să-și facă plinul și să promoveze în posturi cheie fostele secretare de școli, foștii bodyguarzi sau șoferi! În rest, promisiuni, vorbe goale, contra manifestații și… după noi, potopul!

2lnZRax Atenție cum și ce scrieți pe Facebook!

Sursa foto: romanialibera.ro

m8QPwpI Atenție cum și ce scrieți pe Facebook!

Sursa foto: bzi.ro

GxFQBct Atenție cum și ce scrieți pe Facebook!

Sursa foto: comisarul.ro

Da, într-adevăr, potopul. Un adevărat potop de nemulțumiri sociale!
Ce-i drept – cum am mai spus – deocamdată (atenție, domnilor polițiști locali din Gorj!) NU ESTE DICTATURĂ și nici nu va mai fi! Dar este dezbinare și multă suferința prin spitale, prin școli, prin casele oamenilor, sătui de atâta vânzoleală fără rost, cât și prin tot ce s-a mai construit cândva, tot cu munca noastră și lăsate de ani buni într-o paragină totală!

În ce mă privește, cred (și sunt chiar convins) că, și noi, cei care folosim Facebook-ul, putem să scriem în continuare, civilizat și fără patimă, despre tot ceea ce dorim. Suntem, în virtutea legilor țării (încă) oameni liberi să gândim și să ne exprimăm în scris sau verbal, părerile și convingerile. Chiar și fără “aprobarea” unor polițiști locali, erijați (probabil în lipsă de altceva!) în legiuitori !
Așa că, la final, nu-mi rămâne decât să vă mai spun, precum îndemnul lansat cândva de Ion Heliade Rădulescu: SCRIEȚI, BĂIEȚI, NUMAI SCRIEȚI! Inclusiv și, fără frică, chiar și pe Facebook!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Facebook Atenție cum și ce scrieți pe Facebook!

Categorie articol [ Guest Post, Internet, Politica, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

15 comentarii la “Atenție cum și ce scrieți pe Facebook!”

 • Severus
  ... a scris la 16 februarie 2017, 14:08   [#1]

  Eu zic asa : politia nu are rusine, exagereaza ca de obicei. La fel fac si cei care comenteaza. Dar nu trebuie sa sara nimeni calul. Nu sunt de acord cu un vocabular neadecvat, in general, la fel cum nu sunt de acord cu abuzurile autoritatilor.

 • jpm
  ... a scris la 16 februarie 2017, 14:11   [#2]

  Corect D-le Severus, sunt de acord cu Dvs. Mi-a placut articolul.

 • florin_is
  ... a scris la 16 februarie 2017, 22:11   [#3]

  Mi-a placut articolul, dar la final ai dat cu mucii-n fasole exact la treaba cu scrisul: “scrie-ti“! Adica noi, baietii, sa ne scriem tot noua? Doua exemple practice: “Costele, ia-ti o cutie si scrie-ti numele pe ea” (al tau, tie, iti, -ti)!… “Baieti, scrieti cu totii pe Facebook ce va trece prin cap!” (noi scriem, voi scrieti, ei scriu),

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 februarie 2017, 22:48   [#4]

  Observația dumneavoastră, domnule Florin e binevenită. Cred totuși că e mai potrivit să spui că „ați dat cu mucii-n fasole” în loc de „ai dat”. Persoana a doua plural poate înlocui uneori formulele de politețe…

 • ... a scris la 17 februarie 2017, 2:12   [#5]

  Ce-i drept, mi-a “scăpat” și mie la corectură … Am rectificat acum.

 • Severus
  ... a scris la 17 februarie 2017, 8:03   [#6]

  Nu e o tragedie :) daca am corecta tot ce vedem scris gresit pe internet…

 • ... a scris la 17 februarie 2017, 11:01   [#7]

  Well, în calitate de “editor” ar fi trebuit să corectez greșeala autorului, însă se întâmplă să-mi mai scape și mie câte una alta, mai ales când sunt grăbit. De obicei, corectez greșelile atunci când este cazul și când … le observ.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 17 februarie 2017, 11:42   [#8]

  In primul rand,ca sa raspund ,totusi,d-lui Florin-is(?!), mea culpa! Va intreb: dvs n-ati gresit vreodata? Sau poate va considerati infailibil, erijat in “profesor” de lb.romana care, vezi Doamne, da si lectii la… prosti, la cei mai putin (sau si poate deloc!) initiati! Oare nu era suficient numai, asa, in treacat, sa-mi fi atras atentia, nu sa-mi explicati cam ce si cum este gresit?! Ce facem dle Florin (observati, eu va respect!), stam… pe tusa si vanam doar greselile celor care, asa cum se pricep si ei… totusi, scriu?!
  Parerea mea, repet, fara a mai motiva greseala, este ca acest blog nu-i facut NUMAI pentru vanarea greselilor, ci are cu totul si cu totul alta menire. Ne plangem pe toate caile ca romanii-s dezbinati, ca se toarna unul pe altul, ca sunt rai si intoleranti, dar dvs (cat, pe ici, pe colo si “prietenul” Francisc!!) cum sunteti?! Va mai spun (cat si altora…), fara a scuza… “marea greseala”(?!), ca, atat in presa scrisa cat si la radio si tv, orice material (articol, reportaj, stire, ancheta, etc) inainte de a fi difuzat se corecteaza! De ce? Pentru ca, e normal, orice om este supus greselii, nu? Fie din graba, fie din neatentie sau chiar, asa cum ati considerat dvs, din necunoastere! Dar… “marea greseala” aflata-n discutie, n-a fost si nici nu este un… capat de tara (cum vine vorba) ca sa faceti atata caz si… demonstratie de ce va credeti ca sunteti! Gresiti amarnic, dle “profesor”! Ca asa este, o dovedeste si faptul ca, in ansamblul articolului, nici dl Dan, un om bine pregatit, atent si perspicace, adevarat profesionist (chiar daca… nu-i “profesor”!), n-a observat-o! In sfarsit, cam prea mult zgomot pentru… nimic! Zgomot generat de “pertinentele” dvs sfaturi, dle Florin! Va mai dau si eu un sfat; fiti, va rog, mai modest, mai retinut in ce va tot trece prin cap! Aceasta, mai ales, in relatiile cu altii unde, se pare (ca) aveti lacune! Corectati-va singur si nu o sa aveti decat de castigat!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 februarie 2017, 12:11   [#9]

  Haide, nene Marcel, ce te superi și matale pentru o nimica toată? Omul a zis că i-a plăcut articolul. Faptul că a observat „păsărica” cu scrisul nu e motiv de necaz. Cred că ar trebui să-i zici mulțam că ți-a atras atenția. Putea s-o facă mai elegant, e-adevărat…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 17 februarie 2017, 12:43   [#10]

  Draga Francisc,chiar daca(inca)nu ne cunoastem direct,in persoana,cum se mai spune,cred ca ti-ai dat seama cam …ce -i cu mine!Orice,numai…analfabet nu-s!Una-i sa atragi atentia,civilizat si fara patima, asupra unei greseli(inerente pentru orice om)si alta-i sa te considere un total ne stiutor care sa aiba nevoie de lectii de gramatica!Gresesc?!Cat priveste aprecierile asupra …,,operelor”,ma lasa total indiferent,mai ales,daca vin de la un individ inca,hai sa-i zic,…necenzurat!Deocamdata!Dar,stii tu,prima impresie conteaza!….In rest,hai …ASTRA!Ca Steaua,pardon.FCSB-ul,a cam apus!..:((

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 februarie 2017, 13:42   [#11]

  Greșești, Marc. Nimeni nu e perfect și nimănui nu îi strică din când în când o scurtă lecție de gramatică. Oricât de pricepuți am fi în arta scrierii, tot mai călcăm uneori în străchini. Treaba e că-i musai să ne recunoaștem greșelile.

  Înlocuiește „gramatica” cu „viața” și „scrierea” cu „trăirea” și recitește fraza de mai sus.

  Acum ai priceput?

  Și stelele se sting, Marcele…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 17 februarie 2017, 13:55   [#12]

  De cand ma stiu, nu m-am considerat …un om perfect!Infailibil!Dar,tu stii,tonul face muzica,nu?Orice sfat.parere sau,de ce,nu?-si critica,le primesc si incerc, pe cat posibil,sa tin cont de ele.Nu-mi plac insa badaraniile,exagerarile sau,mai ales,goana dupa greselile altuia!Mai cu seama,cand acestea(recte-greselile)sunt insingniante,pentru care nimeni nu-ti taie capul!Sau cand te faci ca nu le vezi pe ale tale…E si zicala aia,cu …paiul si barna din ochi altuia!…Sper c-o stii…Hai,Francisc,e cazul sa punem punct!

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 17 februarie 2017, 13:58   [#13]

  Pune tu,daca vrei, un ,,i”acolo,unde trebuie!Vezi?Inca o MARE,MARE GRSEALA!!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 februarie 2017, 14:25   [#14]

  .

 • Severus
  ... a scris la 18 februarie 2017, 9:59   [#15]

  N-ati vazut un cal maro? :)

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?