Ăsta-i românul!

obiceiuri nunta romani alai muzica muzicanti traditii Ăsta i românul!

C-aşa-i românul …

Era într-o sâmbătă, puţin după ora prânzului. O firească şi binemeritată odihnă, cu obişnuita-mi … revistă a presei, cu lectură şi linişte, după o săptămână mai încărcată – solicitantă chiar. La un moment dat, liniştea de care aminteam (şi ce mult o doream!) a fost brusc tulburată de un spontan bairam (scuzaţi-mi expresia!), cu o muzică(?!) de manele şi făcături folclorice, amplificată la maximum de decibeli, cu… “gurişti” pe măsură şi cu o şleahtă de petrecăreţi intraţi în incinta blocului, într-un alai mai abitir ca cel de pe unele stadioane, cu scopul, zice-se, tradiţional(!?) de a invita, probabil, naşii mari la o nuntă mai de mult programată. Pentru moment, zgomotul asurzitor, instantaneu şi greu de imaginat, m-a făcut să cred că poate – cine ştie(?) – se dărâmă etajele clădirii! Mai ales că naşii, locuiau chiar la ultimul nivel, 4!

Şi iată, aşa, alături de ceilalţi colocatari, cu păreri şi cu opţiuni diferite, am fost nevoit să renunţ la mult aşteptata odihnă şi să suport, ore-n şir, un adevărat calvar! Un calvar – ca şi în alte ocazii similare (stupide şi în totală contradicţie cu etica civică, dar mai ales, cu legea) – generat de indivizi (din păcate nu puţini la număr) care confundă, din ne ştiinţă sau din … tradiţie(!), libertatea, cu bunul plac şi dezmăţul! Totul însă, sub ochii indulgenţi şi voit nepăsători ai autorităţilor abilitate, a căror principală menire este tocmai aceea de a veghea şi taxa – aşa cum se cuvine – orice încălcare şi nesocotire a normelor de convetuire socială, a legilor în general!

Într-un asemenea climat, nu-i de mirare că la noi, într-o ţară europeană – cum ne tot place s-o numim – se întâmplă şi asemenea lucruri (disfuncţionalităţi), minore, să le zic, pe lângă numeroase alte “isprăvi” postrevoluţionare! Nu-i de mirare că acum, ziua în amiaza mare, oricând eşti pasibil să fii tâlhărit, furat, bruscat şi chiar înjunghiat, sub ochii indolenţi, pasivi şi nepăsători ai poliţiştilor sau a altor concetăţeni!

Sau tu, călătorule, eşti nevoit să pierzi o zi întreagă, într-un vagon de tren jegos, cu personal pe măsură, să spunem, de la Bucureşti la Timişoara (şi chiar mai aproape), pentru care plăteşti, în schimb, o sumă deloc de neglijat! Cazuri întrucâtva asemănătoare le poţi întâlni şi la ghişeele cu funcţionari morocănoşi, indolenţi şi chiar obraznici, fideli birocraţiei (despre care Guvernul ne tot spune că s-a … eradicat?!), pe şoselele patriei, multe, multe cu noroi şi gropi, pentru care tu, şoferule, eşti obligat să plăteşti o taxă piperată (zice-se, culmea, pentru… întreţinerea drumului!), la cumpărături (sau… “shopping”, cum doriţi să-i mai spuneţi!) prin pieţe sau magazine, aproape peste tot în ţărişoara asta, unde se tot vorbeşte, se plănuieşte şi se promite – mai ales în numeroasele campanii electorale – dar… nu se face mai nimic!
De ce? Pentru că, aşa-i românul! Credul, lăsător, răbdător dar şi, cum spuneam, neînţelegător al multor reguli şi norme etico-morale şi de convieţuire socială!

Apropo. Cam pe aceeaşi temă, cu câteva zile în urmă, am citit pe un blog (Republica), o emoţionantă scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, de o româncă, recent întoarsă dintr-o călătorie în Occident. În cuprinsul misivei, între multe alte destăinuiri, compatrioata noastră se confesa Dlui Dacian Cioloş, spunându-i că: “Am ieşit din ţară, şi m-am întors plângând”. Plângând, spunem noi, de ce văzuse şi admirase pe acolo, comparativ cu ce-i prin ţara noastră! Pe aici, pe la noi, unde, în cei peste 25 de ani, încă nu s-a înţeles (de către unii) că libertatea nu înseamnă să fii doar liber la toate, dar să nu respecţi legea şi pe semenii tăi! Aici, la noi, unde – cum scria românca sus amintită – : “Toate sunt pe repede înainte, iar calitatea vieţii a luat-o repede înapoi”!
În finalul scrisorii, semnatara îl implora pe Dl premier: “Să faceţi (facem) totul pentru ca să scoatem ţara din noroi!”
Mă întreb: oare cine n-ar vrea acest lucru?! De ce să n-o facem? Că aşa-i românul?! Nu numai în viaţa de zi cu zi, dar şi în versurile a doi compatrioţi anonimi…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Felul de a fi la români

Eşti român şi toţi te ştiu,
Că faci tot,… dar prea târziu
Bei ceai numai când strănuţi,
Faci duş doar atunci când puţi

Baţi femeia-n “stele verzi”
Şi-o iubeşti doar când o pierzi
Doar când o-nşeli îi duci flori,
Mergi la doctor doar când mori

Te rogi doar când dai de greu
N-ai casă da-ţi iei BMWu’
Juri că nu mai bei, promiţi,
Însă doar când beat vomiţi.

Uiţi de neamuri ani şi ani,
Le suni doar când nu ai bani
Vii la bine, fugi la greu
Esti român. ce Dumnezeu!

Frigiderul cu mâncare
Pentru mulţi este un moft,
lar la voi în buzunare
Zace şpaga Microsoft.

Dac-am fi făcuţi din bani
La noi o să vă gândiţi,
Dar de „douăşcinci” de ani
Oameni aţi uitat să fiţi.

Păduri, lanuri, munţi se zbat
În dosare dubioase,
Le-aţi văndut, le-aţi decimat
Prin contracte păguboase.

Din bugetul României
În palate azi trăiţi,
Alţii-n umbra săraciei…
Oameni aţi uitat să fiţi.

Am rămas doar c-o mândrie
Ce ne face să zâmbim:
Când veţi fi la puşcărie,
Nici noi oameni n-o sa fim.

Îmi e dor de România,
Mi-e dor de români frumoşi.
Sunt sătul să văd hoţia
De “dragoni” şi de “cocoşi”.

Tot noi v-am ales ca proştii,
De faţadă ne zâmbiţi,
Dar în suflet sunteţi monştri,
Oameni aţi uitat să fiţi.

Sunt români nefericiţi
Ce-n chirpici dorm şi-n cartoane
lar voi hoţi în bănci dosiţi
Valize cu milioane.

Când e bine… defilaţi,
Când e rău… cu toţi fugiţi,
V-ascundeţi şi ne uitaţi.
Oameni aţi uitat să fiţi.

Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Ăsta-i românul!”

 • ... a scris la 1 noiembrie 2016, 12:29   [#1]

  Ţara mea,
  -compunere-
  Ţara mea este frumoasă pentru că are cîmpii mănoase, dealuri întinse şi munţi falnici, are rîuri cristaline în care peştii se joacă zglobii, pădurile verzi acoperă munţii şi în care mişună animalele sălbatice. Este cea mai frumoasă ţară de pe planeta pe care stau, o planetă mică, atît de mică de nu mai încape nimic altceva decît ţara mea. Şi de aceea îmi place să privesc şi să admir frumuseţile ţării mele…
  Îşi ridică privirea de pe foaia de hârtie, proaspăt acoperită cu cele cîteva cuvinte care le avea de scris pentru o scurtă povestioară în ziarul local, şi privind în zare, în linişte, micul artist îşi dădu seama că de fapt scria de fapt despre visurile lui, despre dorinţa lui ascunsă de a avea un colţişor care să fie numai şi numai al lui. Cămăruţa de la ultimul nivel al unui bloc situat mărginaş la periferia metropolei, permitea o privire spre cerul încărcat de nori şi de vehicule suspendate de transport, o agitaţie greu de înţeles chiar şi pentru cineva care a trăit tot timpul în această forfotă necontenită. O planetă mică, mică de tot, doar a mea…
  Îngîndurat, se apucă să scrie mai departe povestioara. Pentru cîţiva bănuţi oferea cîteva din visurile sale, fără a mai spera că cineva ar mai şi înţelege.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 noiembrie 2016, 4:10   [#2]

  Țara mea…
  (compunere fără pretenții de literatură)

  -e frumoasă, dar frumusețea ei e subminată de cuvintele mincinoase ale unor inivizi ca Dragnea;
  -e fascinantă, și românii se lasă „fascinați” de adevăr;
  -și, mai ales, e imprevizibilă: nimeni nu știe de ce indivizi ca Dragnea, Ponta sau Ghiță au tot timpul ceva de spus și își găsesc la orice oră auditoriu.

  N-are sens să mai „dezvolt” ideea. „Poporul” s-a obișnuit. De ce să-i mai aleagă pe alții dacă ăștia sunt cei mai buni?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 decembrie 2016, 18:32   [#3]

  Ghiță ăsta, pierdut în peisaj, demonstrează că am dreptate. Iar doamna Sevil ar trebui să se gândească serios la cel care o recomandă. Dragnea e uns cu toate alifiile. Mai ales acum, când are în spate o „majoritate” formată de 3 milioane de români. Stai că n-aud? Sunt 18 milioane de români? Hai fugi de-aici!

  Nu scriu mai multe că n-are sens. Să ne trăiască tovarășul Dragnea!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 decembrie 2016, 19:49   [#4]

  Nici nu realizezi câtă dreptate ai, Marcele: așa-i românul, așa suntem noi! A fost nevoie de vreo 4 beri ca să mă prind de poantă…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?