Aproapele devenit… dușman

07distantarea sociala Aproapele devenit... dușman

Nu-i, cum s-ar crede, o exagerare sau un paradox, ci o simpla si regretabila realitate a zilelor noastre! Mai precis un “produs” generat nu numai de pandemie, ci mai ales de prostia neosa. Trist dar adevarat si cred ca greu va fi uitat. Aproapele a devenit Dușmanul nostru doar prin exercițiul proximității.

Cunoasteti referenul ce a dominat nu prea demult intreaga Romanie: #StauAcasă! Toarnă-l pe omul liber autorităților, dă-l în gât, dă-l în judecată, fă-i dosar penal. De ce?! Pai cum de ce? Ne molipseste de Covid pentru că strănută. Pentru că muncește. Pentru că se plimbă, gândește sau vorbește nestingherit.

Iată, spune mirat si revoltat, dl. Mihail Neamtu, autorul unei note postate (alaturi de multe altele) pe internet. Iata demența ultimă a pandemiei Covid-19 și rezultatul dezumanizării regizate prin mecanisme de control biopolitic, isterie mass-media, dresaj psihologic, privațiuni economice, sărăcire culturală, derelicțiune spirituală și micromanagement ale romanilor cat si ale altor populații la scară planetară.” Asa au apărut delatorii vigilenți, apostolii gerontofobiei, turnătorii de rit nou. Poate c-ați ghicit inversarea totală a virtuților creștine: semenul nostru nu mai este aproapele nostru — frate, soră, mamă, tată, bunic, bunică, vecin, prieten, amic, compatriot, concitadin, coleg sau cunoștință. Nu! Ochiul ni s-a obișnuit să vadă în orice om doar animalul virusat incognito, purtătorul inconștient (căci asimptomatic) de Covid-19, un potențial focar epidemiologic, ditamai intrusul, ba chiar o amenințare letală.

6663 C543 6 D75 4427 9416 88088 BD49 B99 cx8 cy10 cw92 w1200 r1 Aproapele devenit... dușman

Nu mai departe, in urma cu cateva zile am poposit dupa aproape un an, din nou, la Tg Neamt, in orasul copilariei mele si a celor mai placute amintiri. Cand am iesit pe strada, prima surpriza ma creeat o stare greu de explicat. Aproape toata lumea cu… botnita! Prin farmacii si magazine, numai benzi, cica protectoare, ce-ti barau calea spre ceea ce dorei, eventual, sa cumperi. Ba mai mult, un comerciant cu gara mare anunta de la intrare, ca nimeni nu are acces colo, in pravalie, daca n-are masca “pe tichie”! Frica si isteria provocata de aceasta gripa (asta-i in esenta) cu nume fistichiu, alaturi de alte manifestari total nejustificate, demonstrau odata-n plus efectul nociv al atator interdictii lansate de autoritati pe parcursul starii de urgenta, Ordonantelor militare, AMENZILOR exagerate si a asa zisei… relaxari. Toate devenind pentru unii, in timp, veritabile dogme, boala curata!

Mă întreb, așadar: rănile produse de psihologia suspiciunii colective cine si cand, oare, le va mai vindeca?!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Aproapele devenit… dușman”

 • ... a scris la 12 iunie 2020, 9:44   [#1]

  Purtarea măștii o poți considera o formă de altruism, adică un fel de “hai să nu-i îmbolnăvim pe ceilalți“. Pentru că despre virusul acesta se știu destul de puține, specialiștii din domeniul sănătății împreună cu autoritățile (din toată lumea!) au luat măsurile cele mai simple care puteau fi luate pentru a încerca să prevină răspândirea virusului. Porți mască pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalți iar a nu purta mască mi se pare în primul rând lipsă de respect pentru persoanele din jurul tău. Pe românește spus, este un fel de “mie să-mi fie bine, mă doare-n cur de ceilalți“.
  Porți mască fie și pentru confortul psihic al celor din jurul tău!

  Pe urmă, eu dacă merg la un mecanic să-mi repare compresorul de climă la mașină, îl las pe el să-și facă treaba cum știe el mai bine, consider că prin natura meseriei lui știe mai bine ce are de făcut decât eu, comentatorul de pe margine, altfel, dacă eram atât de deștept în toate domeniile, aș fi pus mâna și aș fi reparat eu.

 • marc
  ... a scris la 12 iunie 2020, 21:03   [#2]

  Sunt atatea curiozități si absurdități încât nici nu merita sa le mai comentezi!Totu-i aiurea,greu de explicat,asa ca mai bine ar fi(Si am sa ma străduiesc s-o fac)sa ne orientăm spre alte domenii din viața socială.Mai deconectare si,cum spunea si amicul Francisc,mai usor de citit,mai atrăgătoare…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 iunie 2020, 23:09   [#3]

  Dacă purtarea măștii ar fi fost soluția universală pentru oprirea virusului, atunci înseamnă că toată panica mondială a fost creată în zadar. Era de-ajuns să ne fi pus măștile pe față și să ne vedem de treabă…

  Nu mai era nevoie nici de „stare de urgență”, nici de „relaxări” ulterioare. Eu (mai cârcotaș de felul meu, că mă știi!) mă tot întreb de ce avem voie (acu’, după „relaxare”) să mergem la Vama Veche și să socializăm dansând pe plajă până dimineața, dar ne e interzis accesul pe stadioanele patriei (ca să „aplaudăm” prestația unora ce se cred fotbaliști), când statisticile ultimilor ani arată că tribunele sunt cu mult mai încăpătoare decât numărul celor interesați?

  Nu ți se pare că toată nebunia asta legată de Covid-19 e „creată”, Dane? Mie da!

  Nu mă întreba cine a moșit-o, că știi răspunsul! Distanțarea socială e „medicamentul” cu care suntem tratați ca să devenim o turmă imună la iluzia libertății. Am devenit niște roboți teleghidați de la un centru de comandă…

  Astăzi se împlinesc 30 de ani de când căștile minerilor au impus măștile „democrației” în care am îmbătrânit și tartorul șef tot cu zâmbetul pe buze își vede de pensie. Ce mai contează niște „golani” dintr-o piață uitată de contemporani când „democrația” a învins?

  Noi să fim sănătoși, cu sau fără mască…

 • marc
  ... a scris la 14 iunie 2020, 6:58   [#4]

  Iata ca ma implic si eu in dialogul purtat cu Dan(deși eu sunt autorul articolului!),doar pt ati spune că,vorba ta,cei mai scurtut,e mai drăguț.Si apoi,de toate cele scrise acum de tine am(s-a) mai amintit de nenumărate alte dăți.Sa nu te superi ca m-am băgat ca musca-n lapte,deranjandu-ti dialogul,dar cred ca ere necesar s-o fac!O duminică plăcută iti doresc!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 iunie 2020, 9:35   [#5]

  Mulțam´ pentru urare, Marc! De ce să mă supăr? Încă nu te-ai „prins” că „trialogul” nostru se poartă de cele mai multe ori în doi? Scrii tu și comentează Dan, scriu eu și îmi răspunzi tu, scrie Dan (mai rar, e-adevărat!) și răspunde cine e pe fază…

  De ce ne-am certa pentru „drepturile de autor” asupra unor adevăruri știute de o mare parte dintre semeni, dar ignorate de toată lumea? Oare suntem amândoi niște muște ce se bagă nu în lapte, ci în rahatul pe care îl lasă în urma lor specialii noștri aleși?

  Fie-ți duminica mult mai plăcută decât a mea, Marcele!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 iunie 2020, 9:42   [#6]

  P.S.: Ortacii care au sădit trandafirii în Piața Universității în urmă cu 30 de ani poa´-să doarmă liniștiți…

 • marc
  ... a scris la 14 iunie 2020, 10:42   [#7]

  Ma bucur ca ai inteles cele scrise de mine fara sa le dai o alta conotatie.Asta dovedeste odata-n plus inteligenta si nobletea sufletului tau.Raca,pripeala sau barfa n-au fost nici-odata(dar ,paradoxal,la unii sunt acum) o ,,arma a romanului onest….

 • EU
  ... a scris la 4 iulie 2020, 3:07   [#8]

  6,5 milioane decese din boli transmisibile în 2020, așa că masca, la fel ca și prezervativul, ne-ajută. Ambele incomodează, unii chiar pretinzând că nu pot cu ele, însă așa cum pe un infectat cu SIDA, care violează fără prezervativ, îl putem privi ca pe un criminal, la fel îl putem vedea si pe asimptomaticul care-si împraștie rasuflarea infestată prin autobuz, ba chiar mai mult, având în vedere nr. de persoane expuse. Până una-alta, EU cred că cei care scapă cu viață din COVID19 o fac la voia lui Dumnezeu, pentru că împotriva coronavirusului nu există nici leac și nici vaccin, cel puțin până la această ora. Așa că nu pot să-nțeleg cum de sunt atât de încrezători că boala nu-i va răpune, tocmai cei care nu cred în Dumnezeu? N-am luat în calcul prostia!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?