Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

GPS Navigatie Android 150 Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

Lăsând la o parte aplicaţiile GPS pentru Android care trebuiesc cumpărate pentru a le utiliza, am să prezint aici câteva aplicaţii gratuite de navigaţie “turn by turn” pe care le puteţi descărca, instala şi utiliza gratuit.
Este posibil însă ca la anumite aplicaţii GPS să există limitări, cel mai frecvent la nivel de opţiuni sau pluginuri, dar care pot fi deblocate contra cost, la preţuri rezonabile.

HERE Maps

Update: 2015
Am adăugat HERE în topul aplicaţiilor GPS gratuite care permit navigaţia “offline” deoarece abia acum a apărut HERE pentru sistemele de operare importante la această oră: Android de la Google, IOS de la Apple şi Windows Phone de la Microsoft. Iar HERE este atât de bine făcut şi aplicaţia rulează atât de bine pe telefoanele mobile, încât merită categoric LOCUL 1 în topul aplicaţiilor gratuite pentru navigaţie. Şi am să vă spun de ce …

HERE rulează fluent, are ghidare vocală în limba română (limba română o puteţi descărca gratuit după ce aţi instalat aplicaţia pe telefon), are harta României cu detalii foarte bune (la nivel de număr de bloc în oraşe), hărţile pot fi descărcate gratuit, puteţi descărca câte hărţi vreţi fără limitare (limitare ca de exemplu la OsmAnd, unde poţi descărca maxim 10 fişiere). HERE poate fi utilizat atât în modul “online” (adică, conectat la internet prin 3G, 4G, etc), caz în care primiţi diverse informaţii din trafic (ambuteiaje, aglomeraţie, etc), cât şi în mod “offline” (fără conexiune la internet)!

HERE poate fi descărcat şi instalat de aici:

Instalează HERE maps pentru Android

Instalează HERE maps pentru IOS

Instalează HERE maps pentru Windows Phone

Dintre aplicaţiile gratuite, HERE Maps de la Nokia este aplicaţia mea preferată. Bate Google Maps iar hărţile sunt la nivelul hărţilor de iGo, dacă nu chiar mai bune. De fapt, mai nou am înţeles că cei de la iGO folosesc hărţile de la Nokia (HERE maps).

HERE Nokia GPS Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

OsmAnd Maps & Navigation

OsmAnd este o aplicaţie GPS gratuită, de tip “turn by turn“, cu ghidare vocală. Foloseşte hărţile OSM (OpenStreetMap) şi puteţi descărca gratuit până în limita a zece fişiere. Ca exemplu, eu am descărcat prima dată limba română pentru ghidare vocală, iar celelalte 9 permisiuni gratuite de download le-am folosit pentru a descărca nouă hărţi, pentru nouă ţări din Europa, printre care evident şi harta României, drept urmare funcţionează fără probleme şi în modul “offline”, adică nu necesita conexiune la internet în timpul utilizării, hărţile fiind salvate pe memoria telefonului sau pe cardul telefonului.
Hărţile sunt foarte bune, cu detalii bune, până la nivel de străduţă, însă aplicaţia nu mi se pare a fi suficient de comod de utilizat, având un meniu destul de stufos şi nu prea intuitiv. În opinia mea, un software GPS ar trebui să aibă câteva butoane mari şi late, pe care să le poţi nimeri uşor cu degetul în timp ce eşti la volan, în trafic, şi când telefonul sau tableta sunt montate pe suport la o distanţă ceva mai mare de scaunul şoferului, respectiv undeva jos pe la mijlocul parbrizului.
OsmAnd însă este poate una dintre cele mai bune opţiuni de software GPS gratuit, pentru Android.
Aplicaţia poate fi descărcată şi instalată de aici.
OsmAnd Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

Waze

Waze este o aplicaţie extrem de interesantă despre care am mai scris într-un articol precedent. Particularitatea acesteia este aceea că, pe lângă faptul că este o aplicaţie GPS absolut gratuită şi care funcţionează extrem de bine, pe hărţile Waze veţi găsi informaţii extrem de utile din trafic, cum ar fi: blocaje rutiere, drum în lucru, aglomeraţie, filtre de poliţie sau radare mobile/fixe, etc. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre Waze, găsiţi informaţii şi link de download/install, aici.
Hărţile sunt actualizate online, în timp real şi aveţi acces gratuit la hărţile din toată lumea.
Dezavantajul ? Necesită conexiune la internet (3G, 4G), deoarece atât harta cât şi informaţiile din trafic sunt încărcate pe măsură ce parcurgeţi traseul. Nu consuma foarte mult din traficul de date mobile, de exemplu eu am testat Waze pe o distanţă aproximativă de 200 de km şi mi-a făcut vreo 1.65 MB trafic de date pe internetul mobil 3G.
Însă datorită faptului că oferă informaţii extrem de utile din trafic (în special locurile în care sunt amplasate radarele mobile), cred că ar trebui să fie prima opţiune în alegerea unui soft GPS pentru telefonul vostru sau tableta voastră.
waze Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

Google Maps

Aplicaţia “Maps” de la Google este de asemenea o aplicaţie GPS gratuită şi vine preinstalata pe toate telefoanele şi tabletele cu sistem de operare Android. Pe telefoanele şi tabletele pe care este setată limba română, o veţi găsi sub denumirea de “Hărţi”.
Dacă până acum, aplicaţia a fost dezvoltată permanent şi îmbunătăţită de către cei de la Google, odată cu lansarea versiunii Android 4.4 KitKat, a “dispărut” ca prin farmec butonul albastru “Navigation”. Urâtă mişcare a celor de la Google! Aloooo, Google, vrem înapoi butonul albastru “Navigation” !!! Ne aude cineva ?
Avantaje:
– beneficiaţi gratuit de hărţi bune, actualizate constant;
– are ghidare vocală in limba română;
– aplicaţia vine gata instalată, nu mai aveţi bătaie de cap cu instalări, etc;
Dezavantaje:
– necesită conexiune permanentă la internet!
– nu este deloc intuitivă;
– este săracă în opţiuni, iar cele care există sunt foarte bine “ascunse”, astfel încât şi dacă ai setat vreodată ceva, niciodată n-o să-ţi mai aduci aminte cum ai făcut;
– vocea de ghidare vocală este execrabilă! Puneţi breee o voce de femeie, asemănătoare cu “Ioana” din iGO! Sunteţi ditamai compania Google şi încă n-aţi realizat că vocea aia de barbat-robot e de tot rahatul?
În lipsa de altceva, vă puteţi descurca foarte bine şi cu Maps de la Google, dacă însă călătoriţi mult atunci vă recomand să vă orientaţi către altceva.
Maps poate fi descărcat de aici.
Google Maps Harti Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

Navfree

Aplicaţia Navfree este iarăşi o aplicaţie GPS gratuită care poate fi utilizată pe telefoane mobile sau tablete cu Android. Hărţile pot fi descărcate gratuit, după instalarea aplicaţiei. Are şi harta României. Funcţionează fără probleme şi în modul “offline”, adică nu necesita conexiune la internet în timpul utilizării, hărţile fiind salvate pe memoria telefonului sau pe cardul telefonului.
Din păcate, nu are ghidare vocală în limba română. E drept că, nici meniul aplicaţiei nu m-a impresionat … Totuşi, este şi asta o alternativă gratuită la programele de navigaţie GPS actuale.
Aplicaţia poate fi descărcată şi instalată de aici.
NavFree Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

CoPilot GPS

CoPilot este o aplicaţie GPS pentru navigaţie, care este de asemenea gratuit însă în anumite condiţii: îţi permite să descarci gratuit o singură hartă (respectiv, harta pentru o singură ţară). Aplicaţia este interesantă, are atât meniu în limba română cât şi ghidare vocală în limba română şi funcţionează în mod “offline”, respectiv fără să necesite acces la internet.
Dacă de exemplu aveţi nevoie de GPS pentru a naviga într-o singuara ţară (de exemplu, România), atunci “CoPilot GPS” este potrivit. Dacă vreţi însă mai multe ţări, atunci va trebui să descărcaţi pachetele de hărţi contra cost. Ultima dată când am testat aplicaţia, pe lângă harta României pe care am descărcat-o gratuit, aş fi putut descărca un pachet de hărţi pentru toată Europa pentru doar de 20 de euro. Dacă stai să te gândeşti, 20 de euro este un preţ acceptabil …
CoPilot GPS poate fi descărcat şi instalat de aici.
 Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android

Categorie articol [ Mobile Software ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Aplicaţii de navigaţie GPS pentru Android”

  • ... a scris la 31 august 2014, 9:25   [#1]

    Nu prea călătoresc. Am dezinstalat şi Google Hărţi (telefon rootat) şi o instalez când am nevoie, direct de pe cardul microSD. Cât despre vocea aia de “bărbat-robot”, e aiurea. Mai bună vocea lui Carmen de la Ivona https://play.googl...ta.ron.rou.carmen

  • JoinT
    ... a scris la 5 septembrie 2014, 17:31   [#2]

    Eu o vreau pe Shakira pe ecran sa se miste cu talent si sa-mi arate directiile conform traseului ales. :d

  • ... a scris la 9 septembrie 2014, 12:59   [#3]

    Eu folosesc Waze si cred ca este cea mai buna aplicatie de pe Android in aceasta latura a hartilor.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?